29 Mar 2017

English Literature Objective Questions on Chaucer and His Age (MCQ)

Objective Questions Answers on Chaucer and His Age - English Literature MCQ

image : Geoffrey Chaucer
(Last Updated: 03.08.2020). Check objective type multiple choice questions and answers on Chaucer and his age and contemporary writers. Learn English Literature through these important question answers on Chaucer and his fellow writers.

These questions are very important for exam point of view for all those candidates who are going to appear in objective type written examinations and who want to know more about English Literature and Geoffrey Chaucer. Check English literature objective multiple choice question answers on Chaucer and his age followed by Old English Literature.

1. Chaucer began to write “The Canterbury Tales” in the year---
(A) 1383
(B) 1385
(C) 1387
(D) 1389

2. Who introduced “The Heroic Couplet into English Verse?
(A) Lowett
(B) Moody
(C) Wycliffe
(D) Chaucer

3. Chaucer was called, “The earliest of the great moderns” and was also called, “The morning star of the Renaissance” who initiated these remarks?
(A) Hudson
(B) Pope
(C) Albert
(D) Kittredge

4. In which year, “The Owl and The Nightingale” was published?
(A) 1240
(B) 1245
(C) 1250
(D) 1255

5. What does medieval Chivalry mean?
(A) Criticism of women’s lovers
(B) Indifference about women
(C) Showy praise of women (a literary and poetic ideal)
(D) Real and deep love for women

6. In which year the Normans lost their native land, Normandy and began to look upon England as their home?
(A) 1200
(B) 1202
(C) 1204
(D) 1206

7. “Ah! freedom is a noble thing.” Who is the composer of this line?
(A) Chaucer
(B) Barbour
(C) Douglas
(D) Saintsbury

8. Name the poet of the following poems--
(i) Sir Gawayn and the Green Knight
(ii) Pearl
(iii) Purity
(iv) Patience.

(A) John Gower
(B) Anonymous
(C) Langland
(D) Coleridge

9. Which of the following is not a contemporary of Chaucer?
(A) John Barbour
(B) John Gower
(C) John Mandeville
(D) William Langland

10. Which of the following four dialects was to become the standard English or The King’s English by the time of Chaucer?
(A) The Northern
(B) The East-Midland
(C) The West-Midland
(D) The Southern

11. John Gower was born in the year---
(A) 1335
(B) 1340
(C) 1345
(D) Unknown

12. In the social Background of the age of Chaucer, there were three medieval institutions. Which of the following is not included in them?
(A) Feudalism
(B) Imperialism
(C) Church
(D) Chivalry and Knight-errantry

13. Which of the following completed the United Kingdom? It means the last conquest of....
(A) Wales
(B) Ireland
(C) Scotland
(D) England

14. Which of the four following dialects was “The London Dialect”?
(A) The Northern
(B) The Southern
(C) The East Midland
(D) The West Midland

15. Chaucer expresses his age---
(A) Infragments
(B) By particular things
(C) As a whole
(D) Through chivalry

16. “Chaucer was not in any sense a poet of the people.” Who says like this?
(A) Lowett
(B) Hadow
(C) Hudson
(D) A.C. Ward

17. Who has been called the “Prince of Plagiarists”?
(A) Ifor Evans
(B) Hardin Craig
(C) Chaucer Geoffrey
(D) Bernard Groom

18. Who was called the first Protestant and the father of the English-Reformation? He may be called with equal Justice the father of English Prose -
(A) Pope
(B) John Wycliffe
(C) John Barbour
(D) Marlowe

19. Which of the following books was written by a French-Physician, Jean De Bourgogne?
(A) Sir Gawayn and The Green Knight
(B) Pamela
(C) Travels of Sir John Mandeville
(D) Bible

20. Who was the first to translate the Bible into English? He used the Latin version of the Bible.
(A) William Langland
(B) John Wycliffe
(C) Arnold
(D) C.H. Mair

21. How many characters are there in The Prologue?
(A) 25
(B) 29
(C) 31
(D) 39

22. Who were “Lollards”?
(A) The force of the King
(B) The followers of Chaucer
(C) The followers of John Wycliffe
(D) Agitators of Peasant’s Revolt

23. “It is an encyclopedia of the art of Love “Which of the following”?
(A) Pamela
(B) Merchant
(C) Confession Amantis
(D) Bible

24. Who is known as the father of English?
(A) Langland
(B) Chaucer
(C) Edward III
(D) More

25. Before English, which language was the language of court and bobility?
(A) Italian
(B) Greek
(C) French
(D) German

26. Chaucer is known much for his
(A) Realism
(B) Dialogue
(C) Action
(D) Uniformity

27. Chaucer first used his rhyme-royal stanza in his
(A) The Canterbury Tales
(B) The Book of Duchess
(C) The House of Fame
(D) Triolus and Criseyde

28. Which of the following tales is in prose?
(A) The Parson’s Tale
(B) The Wife of Bath’s Tale
(C) The Cook’s Tale
(D) The Squire’s Tale

29. The first poem in English to use heroic couplet is
(A) The Legend of Good Women
(B) The House of Fame
(C) The Parliament of Fowls
(D) The Book of Duchess

30. Who tells the last tale in Chaucer’s Canterbury Tales?
(A) The Monk
(B) The Parson
(C) The Prioress
(D) The Nun

Answers : 1. (B) 2. (D) 3. (C) 4. (C) 5. (C) 6. (C) 7. (B) 8. (B) 9. (C) 10. (B) 11. (D) 12. (B) 13. (B) 14.(C) 15. (C) 16. (C) 17. (C) 18. (B) 19. (C) 20. (B) 21. (C) 22. (C) 23. (C) 24. (B) 25. (C) 26. (A) 27. (D) 28. (A) 29. (A) 30. (B).

See Also

  10 comments:

  1. The answer was gvn wrong for 21st qstn,the right ans is C

    ReplyDelete
  2. What would be the ans of Q26

    ReplyDelete
  3. Yes, right answer is B (Ireland). It is updated. Thanks.

    ReplyDelete
  4. Answer for 3 is wrong,earliest of the great moderns said Arnold, morning star of Renaissance said Hudson

    ReplyDelete

HTET Question Papers

HP TET 2020: New Exam Dates for HPTET June 2020 Released @ hpbose.org

 HP TET 2020: Admit Card 2020 June Exam Schedule, Syllabus & Notification  (Latest Updated: 07.08.2020).  HPTET 2020 Admit Card Lat...


Get Latest Updates via Email