25 Apr 2020

English Literature Practice Sets for UGC NET/HTET/TGT/PGT English

English Literature Practice Sets >> UGC NET English Practice Set>> TGT/PGT English Practice Set
image : English Literature Practice Sets/Papers @ TeachMatters

Here are practice sets of English Literature for UGC NET English Paper-II, DSSSB/HSSC/RPSC / HTET TGT/PGT English and other exams. These practice sets/papers are very useful for the candidates who are appearing in various written exams of English as a subject.


English Literature Objective Type Multiple Choice Questions

This practice set is based on objective type MCQ of English Literature.

 English Literature Practice Set-1 


1. Wordsworth wrote a sonnet on :
(a) Sidney
(b) Shakespeare
(c) Ben Jonson
(d) Milton

2. In Dickens’s novel, A Tale of Two Cities, the two cities referred to are -
(a) London and Paris
(b) London and Athens
(c) Paris and Berlin
(d) Paris and Rome

3. Mathew Arnold’s Culture and Anarchy deals with -
(a) Ethics
(b) Religion
(c) Civilization
(d) Theology

4. In Keats’s Lamia, Lamia was a -
(a) A fairy
(b) A nymph
(c) An enchantress
(d) A serpent-woman

5. Who called the 18th century the age of Prose and Reason ?
(a) Coleridge
(b) Mathew Arnold
(c) Dr. Johnson
(d) William Hazlitt

6. Who has published his essays under the title ‘The Round Table’ ?
(a) Thomas Carlyle
(b) William Hazlitt
(c) S. T. Cleridge
(d) Thomas De Quincey

7. What is meant by ‘Denouement’ ?
(a) The ending of a romance
(b) The ending of a comedy
(c) The ending of a tragedy
(d) The ending of a Farce

8. The first English tragedy Gorboduc was later given the title ?
(a) Corpus Christi
(b) Endymion
(c) Ferrex and Porrex
(d) Gammer Gurton’s Needle

9. “Frailty thy name is woman !” These lines occur in -
(a) King Lear
(b) Macbeth
(c) Othello
(d) Hamlet

10. The term ‘Stream of Consciousness’ was first used by :
(a) William James
(b) James Joyce
(c) Virginia Woolf
(d) Sigmund Freud

Answers : 1. D, 2. A, 3. A, 4. D, 5. B, 6. B, 7. B, 8. C, 9. D, 10. A

>> Set-2 >> 3 >> 4 >> 5 >> 10 >>
>> All English Literature Practice Sets>>

See Also :
>> UGC NET English Solved Question Papers
>> NTA UGC NET English Practice Test Questions (MCQ)
>> English Literature MCQs on Language Theory & Pedagogy
>> English Literature Important Question Answers for Written Exam
>> Important Question-Answers on Cultural Studies for UGC NET English
>> Important Questions Answers on Contemporary Period of English Literature

0 comments:

Post a comment

UGC NET June 2020 Exam Schedule (Sept-Oct-Nov) 2020 @ ugcnet.nta.nic.in

NTA UGC Nationality Eligibility Test 2020 (June) (Latest Updated: 19.09.2020). Check  NTA UGC NET Admit Card 2020 Exam June 2020   Schedu...

Get Latest Updates via Email