9 May 2016

CTET Solved Question Paper May 2016 Paper-I (Part-IV & V)

CTET Solved Question Paper 8 May 2016 : Paper-I (Part-IV & V)

image : CTET Solved Question Paper May 2016 Paper-I @ TeachMatters.in

(Latest Updated : 14.05.16). Here is solved question paper of CTET May 2016 exam held on 08.05.2016 for paper-1 and part-iv & v (language - Hindi & English). This solved paper is official paper solution of CTET 8 May 2016 exam for Haryana for JBT (class I-V).


CTET Solved Question Paper May 2016 : Level-1 (class 1st to 5th) PRT


>> Part-I Child Development & Pedagogy (Q. Nos. 01 to 30)

>> Part-II Mathematics (Q. Nos. 31 to 60)

>> Part-III Environmental Studies

>> Part-IV Language-I (English) (Unofficial)

(Q. Nos. 91-99) are based on the passage.
Q. 91. ‘The men had milked the cows.’ ‘Tense’ in the above sentence has been correctly changed into ‘present perfect’ in :
Ans. The men have milked the cows.

Q. 92. In which one of the following sentences has the ‘question tag’ been correctly used ?
Ans. They gave up trying to defend themselves, didn’t they ?

Q. 93. The word ‘flung’ means the same as :
Ans. Threw

Q. 94. Jones’ men didn’t bother to feed the animals because :
Ans. Their master had gone to Willington.

Q. 95. After one of the cows had broken in the door of the store-shed, the hungry animals :
Ans. Began kicking Jones’ men.

Q. 96. When Jones and his men started lashing out at the animals, they (the animals) :
Ans. Started kicking and butting their tormentors.

Q. 97. For the readers the scene described in Para-2 is highly :
Ans. Outrageous

Q. 98. The fierce attack launched by the animals shows that :
Ans. Animal behavior is unpredictable.

Q. 99. The word/words which is/are similar in meaning to ‘immediately/ is/are :
Ans. At once

(Q. Nos. 100-105) are based on the poem.
Q. 100. The birds’ flight is distinguished by its :
Ans. ?

Q. 101. The figure of speech used in lines 8-9 is :
Ans. A simile

Q. 102. The literary device used in ‘And singing still dost soar, and soaring ever singest,’ is :
Ans. Alliteration

Q. 103. The poet calls the bird a ‘blithe spirit’ because :
Ans. It represents a cheerful spirit.

Q. 104. The bird’s song seems to come from :
Ans. Heaven

Q. 105. The expression ‘unpremeditated art’ means art which is :
Ans. Natural

Q. 106. Which one of the following is true of learning to write the letters of English alphabet ?
Ans. Start with strokes.

Q. 107. A child at school pronounces the word ‘polish’ as ‘polis’. Which one of the following is the most likely reason for this ?
Ans. The child does not know how to distinguish between the /sh/ and /s/ sounds.

Q. 108. Which one of the following is most important in learning a language ?
Ans. Language rich environment

Q. 109. Which one of the following is true regarding language learning ?
Ans. Language skills are interrelated with one another.

Q. 110. While teaching in an inclusive classroom, a language teacher should :
Ans. Support them in the learning process keeping in mind the flexible curriculum.

Q. 111. Which one of the following is least important in using mother tongue as the medium of instruction in school at primary level ?
Ans. Transition from mother tongue to school language can’t be ensured.

Q. 112. Which one of the following methods does not promote the use of mother tongue while teaching English ?
Ans. Direct method

Q. 113. Communicative Competence is the ability to :
Ans. Use language in different situations.

Q. 114. Phonological awareness refers to the ability to :
Ans. Speak fluently and accurately.

Q. 115. Phonemes are units of : (www.teachmatters.in)
 Ans. Sounds of a language

Q. 116. Mr. Srinivasan’s child is two-years old. She scribbles on the wall and attempts to draw. What can this activity be called ?
Ans. Emergent literacy

Q. 117. Listening to stories from children helps in developing their skills of :
Ans. Imagination and expression.

Q. 118. Self-assessmet by learners helps :
Ans. Them in understanding their achievement.

Q. 119. English textbook at primary level should most importantly focus on :
Ans. Age and interest of the learners and objectives of the language.

Q. 120. A teacher is teaching grammar to the class. She explains the rules and definitions and then gives examples. What is she practising ?
Ans. Deductive method 

>> Part-IV Language-I (Hindi) (official)

Q. 91. बचपन की एक विशेषता यह है कि उसमें :
Ans. हर चीज को जानने की इच्छा होती है

Q. 92. बच्चे सर्वाधिक ज्ञान प्राप्त करते हैं :
Ans. अपने आसपास से

Q. 93. ‘एक बचपन ही होता है, जिसमें सब कुछ संभव होता है ।‘
उपर्युक्त वाक्यांश में संज्ञा शब्द है :
Ans. बचपन

Q. 94. ‘मासूमियत’ का आशय है :
Ans. भोलापन

Q. 95. बचपन सब अवस्थाओं से विशेष है क्योंकि तब हम :
Ans. चिंता-मुक्त रहते हैं ।

Q. 96. ‘मनुष्य अपने जीवन में उम्र के अनेक पड़ावों से गुजरता है ।‘ रेखांकित शब्द का तात्पर्य है :
Ans. अवस्थाओं

Q. 97. ‘हकीकत’ शब्द है :
Ans. आगत

Q. 98. ‘जिज्ञासा’ शब्द का अर्थ है :
Ans. जानने की इच्छा

Q. 99. बच्चों के द्वारा जिज्ञासा व्यक्त किए जाने पर अभिभावकों को चाहिए कि वे :
Ans. बच्चों को प्यार से समझा दें

(Q. Nos. 100-105) are based on the poem.
Q. 100. ग्रामीणों की निश्छलता का प्रमाण है :
Ans. उनमें दिखावा न होना

Q. 101. किस पंक्ति में परस्पर समानार्थी शब्द हैं :
Ans. हँसी-ठहाके*

Q. 102. कविता में ‘गरीबी’ का विलोम शब्द है :
Ans. खुशहाली

Q. 103. गाँवों को ‘हरे-भरे विस्तार’ कहा गया है क्योंकि :
Ans. वे हरे और विस्तृत होते हैं ।*

Q. 104. ‘कल-कल-छल-छल’ स्वर है :
Ans. नदियों का

Q. 105. ‘लोक धुन’ प्रधान होती है :
Ans. ग्रामीण गीतों में

Q. 106. लेखन कौशल का आकलन करने के लिए सर्वाधिक महत्वपूर्ण है
Ans. विचारों की मौलिकता

Q. 107. भाषागत समझ का आकलन करने के लिए किस प्रकार के प्रश्न अच्छे कहे जा सकते हैं ?
Ans. जो प्रश्न कल्पनाशीलता का पोषण करते हों

Q. 108. प्राथमिक स्तर की भाषा की कक्षाओं में ब्रेल पुस्तकों की उपलब्धता के सन्दर्भ में आप क्या कहेंगे ?
Ans. पढना सीखने के लिए इनकी उपलब्धता जरुरी है

Q. 109. वाईगोत्सकी के अनुसार :
Ans. बच्चे बोलते हुए अपने काम को नियंत्रित भी करते हैं

Q. 110. आपकी कक्षा में एक ऐसा विद्यार्थी है जिसकी श्रवण क्षमता पूरी तरह से विकसित नहीं हुई है। इस विद्यार्थी के लिए आप :
Ans. संकेत भाषा का प्रचुर मात्र में प्रयोग करेंगे।*

Q. 111. ‘बच्चे अनुकरण से ही भाषा सीखते हैं।‘ उपर्युक्त कथन :
Ans. भाषा सीखने-सिखाने के प्रति कम समझ को दर्शाता है*

Q. 112. लेखन क्षमता संवर्धित करने के लिए सबसे आवश्यक है कि :
Ans. बच्चों को लेखन का प्रयोजन पता हो ।*

Q. 113. बच्चों द्वारा बनाई गई आड़ी-तिरछी रेखाऍ
Ans. अपने आप में लेखन हैं*

Q. 114. तीन वर्षीय अमन का भाषाई विकास अच्छी प्रकार से हो सके, इसके लिए उसके घर में नियम बनाया गया कि घर के सभी सदस्य आपस में एक ही भाषा का प्रयोग करेंगे । यह नियम :
Ans. भाषाई विकास के सिद्धांतों की पूर्णतया अवेहलना करता है ।*

Q. 115. भाषा की प्रकृति के सन्दर्भ में कौन-सा कथन सही है ?
 Ans. भाषाएँ एक-दूसरे के सानिध्य में फलती-फूलती हैं

Q. 116. प्राथमिक स्तर पर भाषा शिक्षण का उद्देश्य है, बच्चों को :
Ans. सहज अभिव्यक्ति के अवसर प्रदान करना

Q. 117. शिक्षा के प्राथमिक स्तर पर बच्चो के भाषाई बिकास के लिए आप किस तरह की कहानियों के व्हायण को सर्वाधिक महत्व देंगे ?
Ans. घटनाओं के दोहराव वाली मजेदार कहानियां*

Q. 118. किस स्थिति में आप कहेंगे कि ‘पठन’ हो रहा है ? जब विद्यार्थी :
Ans. पढ़ते हए भाव को भी समझ पा रहे हैं

Q. 119. भाषा के सतत एवं व्यापक आकलन के सन्दर्भ में कौन-सा कथन सही है ?
Ans. यह बच्चे के क्रमिक भाषाई विकास का अवलोकन करने पर बल देता है

Q. 120. प्राथमिक स्तर पर बच्चे किस तरह की कविताएँ अधिक पसंद करते है?
Ans. जो रोमांच पैदा करती हैं।

>> Part-V Language-II (English) (official)


Q. 121. The word which is opposite in meaning to arrogance is:-
Ans. humility

Q. 122. In which one of the following sentences has the ‘question tag’ been correctly used?
Ans. The seeds of envy reside in every heart, don’t they ?*

Q. 123. ‘We cannot prevent envious thoughts…………’ ‘Voice’ in the above sentence has been correctly changed in:
Ans. Envious thoughts cannot be prevented by us.

Q. 124. The secret of being consistently happy lies in:
Ans. Overcoming envy.

Q. 125. Envy focuses our attention on what:
Ans. We don’t have.

Q. 126. The statement, ‘The seeds of envy reside in everyone’s heart’ means that envy :
Ans. Is universal.                 

Q. 127.  The antidote to envy is :
Ans. gratefulness

Q. 128. The word ‘consistently’ most nearly means :
Ans. regularly

Q. 129. The word ‘adamant’ most nearly means :
Ans. Determined*

Q. 130. ‘His loyalty to the state was well known.’
‘Tense’ in the above sentence has been correctly changed into ‘past perfect’ in :
Ans. His loyalty to the state had been well known.

Q. 131. The word which is similar in meaning to ‘learned’ is :
Ans. scholarly

Q. 132. The author praises his father for his :
Ans.  Incorruptibility and impartiality.

Q. 133. When the author’s father refused to apologize to the Political Agent he was :
Ans. detained

Q. 134. Though uneducated, the author’s father could solve complex problems because he had :
Ans. Ample experience of practical affairs.

Q. 135. He acquired religious culture :
Ans. By listening to sermons in temples.

Q. 136. Which one of the following task in a language classroom promotes a child’s active participation ?
Ans. Children working in groups and preparing for a role play.

Q. 137. Error analysis should be carried out by a language teacher to :
Ans. Gain information on common difficulties of learners in language learning.

Q. 138. In second language learning, children require ‘comprehensible input’ which means moving from :
Ans. Meaning to structure*

Q. 139. As a language teacher your most important role is :
Ans. To develop the ability of children to use language.

Q. 140. Language games are effective in learning language because :
Ans. They allow students to practise language skills.

Q. 141. A teacher of class V is motivating students to read books other than the prescribed textbook because she wants to create interest in them for :
Ans. Reading to enhance their extensive reading skill.

Q. 142. The children learn language as a reaction to their parent’s reinforcement, is suggested by which theory of language development ?
Ans. Behaviourist

Q. 143. In a constructivist classroom language learning would most importantly be based on :
Ans. Students’ previous knowledge.

Q. 144. As per Official Language Act, 1963 which Article of Indian Constitution gives English the status of Associate Official Language ?
Ans. Article 343

Q. 145. Rajesh, a teacher of class VII organized an intra class extempore speech competition. Which one of the following parameters is least important in assessing extempore ?
Ans. Personality of a child

Q. 146. The study of ‘chunks of language’ which are bigger than a single sentence is :
Ans. Discourse

Q. 147. Writing a personal response to a literary text can be the most effective way for learners to enhance their :
Ans. Reflective and analytical thinking.

Q. 148. A teacher of class VII asks students to write an article on ‘Pollution in our Cities’. She asked  students to brainstorm ideas on pollution in cities, organize them, draft, edit and revise their article before submitting it. She is focusing on __________of writing.
Ans. Process approach

Q. 149. Rubric in assessment is a :
Ans. Set of guidelines for measuring learners’ achievements.

Q. 150. Which one of the following is most important in helping learners with learning difficulties ?
Ans. The teacher should design various learning activities in a meaningful/real life situation.

>> Part-V Language-II (Hindi) (unofficial)

Q. 121. ‘गहरी खाई’ प्रयोग में ‘गहरी’ शब्द है :
Ans. विशेषण

Q. 122. उछलती-कूदती में समास है :
Ans. द्वंद्व

Q. 123. ‘अल्हड’ शब्द की वर्तनी होगी :
Ans. अल् + ह + ड

Q. 124. सबकी कौन-सी बात माँ ने नहीं मानी ?
Ans. पंजाब न जाने की

Q. 125. ‘उन दिनों’ से तात्पर्य है :
Ans. जब पंजाब के बंटवारे की घोषणा हुई ।

Q. 126. हम जानते थे कि ____ कठिन काम है ।
Ans. माँ का निश्चय बदलना

Q. 127. ‘उस पर का फटा हुआ हिस्सा’ से आशय है :
Ans. पाकिस्तान

Q. 128. ‘सरे पंजाब में आग लग गई’ – कथन का आशय है :
Ans. विभाजन से दंगे हो गए ।

Q. 129. हमें अपनी स्वतंत्रता के साथ-साथ :
Ans. दूसरों की स्वतंत्रता का सम्मान करना चाहिए ।

Q. 130. अनुच्छेद में ‘तिरोहित’ करने का भाव है :
Ans. दबा देना

Q. 131. ‘मानवीय’ शब्द है :
Ans. तत्सम

Q. 132. शिक्षा से अपेक्षा की जाती है कि वह :
Ans. सभी को समान बनाए ।

Q. 133. अनुच्छेद के आधार पर कहा जा सकता है कि भारतीय समाज में :
Ans. समानता है ।

Q. 134. ‘मगर वह किसी एनी की स्वतंत्र सत्ता के अतिक्रमण नहीं करता .।‘ वाक्य में ‘अतिक्रमण’ नहीं करने से तात्पर्य है :
Ans. हस्तक्षेप नहीं करना ।

Q. 135. शब्दों के उस जोड़े को अलग कीजिए जो शेष से भिन्न हो :
Ans. समान – सम्मान

Q. 136. विद्यार्थियों के लेखन कौशल का आकलन करने के लिए सबसे अधिक प्रभावशाली गतिविधि कौन-सी है ?
Ans. विद्यार्थियों को अपने अनुभव डायरी में लिखने के लिए कहना ।

Q. 137. भाषा अर्जन से तात्पर्य है :
Ans. परिवेश में मौजूद किसी भाषा को सहजता से ग्रहण करने की क्षमता ।

Q. 138. सात वर्षीया अनुश्री के पडोसी बच्चे अनुश्री की भाषा से भिन्न भाषाएँ बोलते हैं । उनके साथ खेलने-कूदने से :
Ans. अनुश्री का भाषिक विकास समृद्ध होगा ।

Q. 139. उच्च प्राथमिक स्तर पर भाषा शिक्षण का उद्देश्य है :
Ans. लिखित सामग्री के प्रति अपनी समझ बना पाना ।

Q. 140. ‘सुनना’ कौशल के बारे में कौन-सा कथन उचित है ?
Ans. चरों भाषाई कौशलों में ‘सुनना’ सर्वाधिक रूप से महत्वपूर्ण हो सकता है ।

Q. 141. विद्यार्थियों को व्याकरणिक नियमों की समझ देने के लिए जरुरी है कि :
Ans. विद्यार्थियों को पढने-लिखने व बोलने-सुनने के अधिकाधिक अवसर दी जाएँ ।

Q. 142. किसी समावेशी कक्षा में कौन-सा कथन भाषा शिक्षण के सिद्धांतों का पोषण करता है ?
Ans. बोलना सीखने के लिए नीना किसी प्रकार के क्रम की आवश्यकता नहीं है ।

Q. 143. बच्चों का समृद्ध भाषाई विकास हो सके, इसके लिए आप चाहेंगे कि आपकी कक्षा में :
Ans. ?

Q. 144. ‘लिखना’ पढने के बाद सीखा जाता है ।‘ भाषा सीखने-सिखाने के सन्दर्भ में इस विचार के प्रति आप :
Ans. अपनी सहमति प्रकट करेंगे

Q. 145. विद्यालयी शिक्षा के सन्दर्भ में भाषा शिक्षण का उद्देश्य है :
Ans. स्थिति अनुसार भाषा का सर्जनशील प्रयोग करना सीखना ।

Q. 146. भाषा के व्याकरण की समझ का आकलन किया जाना चाहिए :
Ans. सन्दर्भ परक प्रश्नों के माध्यम से

Q. 147. “इन गाँवों में शताब्दियों से हमारे पूर्वज रहते आ रहे हैं ।“ किसी अनुच्छेद की उपर्युक्त पंक्ति में ‘शताब्दियों’ शब्द का अर्थ समझाने के संबध में निम्नलिखित में से कौन-सा तरीका सर्वाधिक उचित है ?
Ans. विद्यार्थियों को पुरे अनुच्छेद के सन्दर्भ में शब्द का अर्थ समझने के लिए प्रोत्साहित करना ।

Q. 148. एक सशक्त विद्यालय अपने भाषा-अध्यापकों में निम्नलिखित योग्यताओं में से किसे सर्वाधिक बढ़ावा देगा ?
Ans. तरह-तरह की पुस्तकें पढने की प्रवृति

Q. 149. “जब से मुझे पता चला है कि मखमल के गद्दों पर सोने वालों के सपने खुरदरी जमीन  पर सोने वालों के सपनों से मीठे नहीं होते, तब से मेरी इंसाफ में दृढ श्रद्धा हो गई है ।“ आकलन की दृष्टि से आप किस प्रश्न को सर्वाधिक महत्वपूर्ण मानते हैं ?
Ans. इंसाफ से क्या अभिप्राय है ?

Q. 150. भाषा शिक्षण में पाठ्यपुस्तक की मुख्यतः क्या भूमिका है ?
Ans. यह भाषा के विभिन्न आयाम प्रस्तुत करती है ।

Note :
  1. This question paper is solved on the basis of official and unofficial answer key of CTET May 2016. So, candidates are advised to check official answer key.
  2. Other parts of this paper solution have also been uploaded.
See Also :
>> CTET Answer Key  8th May 2016 Paper-I & Paper-II

>> CTET Answer Key 2016 Paper-I & II

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam Paper Solution @ cbsenet.nic.in

CBSE UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam 05.11.2017 - Solved Q. Papers. (Latest Updated : 07.11.17) . Answer Key of UGC NET NOV 2017 Ex...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+