24 Nov 2015

HTET Solved Question Paper 2015 Level-1

HTET Solved Question Paper 2014-15 Level-1


Download HTET Solved Question Paper of Level-1 of HTET Exam 2014-15 held on 15 November 2015. HTET Level-1 exam was held on 15.11.2015 for classes I to V for Primary Teacher. Here is solved question paper of level-1 of HTET 2015. HTET Solved question papers are very useful for the candidates who want to appear in Haryana Teachers Eligibility Test (HTET) for Level-1 Primary Teacher (for classes 1st to 5th).


image : HTET Solved Question Paper 2015 Level-1 @ www.teachmatters.in
Check and download here free pdf solved question paper of HTET 2015 for Level-2 (TGT).

HTET 2015 Solved Question Paper Level-1 (Primary Teacher)

The candidates who appeared in HTET 2015 for Level-1 exam which was held on 15.11.2015 can check this solved question paper of HTET 2015. There were five parts of HTET Level-1 Question Paper 2015. We have solved all five parts for the candidates who are going to appear in upcoming HTET Exam 2015-16 in 2016 for level-1. This level-1 solved question paper of HTET exam 15.11.2015 is solved with the Official Level-1 Answer Key of HTET 2015.

Check HTET Solved Question Paper 2015 Level-2 (TGT)

Here is the 1st part (Child Development and Pedagogy) of solved question paper of HTET Level-1 2015.

See Also : HTET Answer Key 2015 for Level-1, 2 & 3

HTET Solved Question Paper 2015 (Exam 2014-15 held on 15.11.15)

Level-1 Primary Teacher (for classes I to V)

Part-I Child Development and Pedagogy

1. Training before normal maturation is generally
(1) highly beneficial with respect to performance of the common skills.
(2) beneficial from the point of view of long term.
(3) harmful from all points of view.
(4) beneficial or harmful depending on the method used in training.
Answer : (3)
2. The childhood stage is
(1) From birth to the age of 3 years
(2) From third year to the age of 6 years
(3) From six year to the age of 12 years
(4) From two year to the age of 10 or 12 years
Answer : (4)
3. Why should students play games in school ?
(1) It will make them physically strong.
(2) It will make teacher's work easy.
(3) It will be helpful in passing time.
(4) It will develop cooperation and physical balance.
Answer : (4)
4. Which of the following statements is not correct with reference to learning ?
(1) It requires favourable environment.
(2) It has no relation with maturity.
(3) Teaching aids help in learning.
(4) Motivation plays important role in learning process.
Answer : (2)
5. Education is helpful to children in their
(1) Physical development
(2) Mental development only
(3) All-round development
(4) Character development only
Answer : (3)
6. Teaching is most effective when
(1) students take interest in the subject.
(2) teacher has deep knowledge of the subject.
(3) students are taught according to their mental level.
(4) same subject matter is repeated again and again.
Answer : (3)
7. A child applies the mathematics learned in the class in solving problem of some other subject, then it is called
(1) Positive transfer of learning
(2) Zero transfer of learning
(3) Negative transfer of learning
(4) Motivational transfer
Answer : (1)
8. Which of the following factors will have least influence on the emotional development of a child ?
(1) Family
(2) Economic condition
(3) Health
(4) Games
Answer : (4)
9. According to Kohlberg the level in which child's morality is controlled by fear of punishment is called
(1) Pre-moral stage
(2) Conventional moral level
(3) Self-accepted moral stage
(4) Morality level
Answer : (2)
10. Which one is not included in Piaget's four stages of cognitive development ?
(1) Sensory motor stage
(2) Pre-operational stage
(3) Post-operational stage
(4) Formal operational stage
Answer : (3)
11. Which of the following statements is not correct ?
(1) Development and growth are synonyms.
(2) Development is a continuous process.
(3) Growth is a part of development.
(4) Development shows the qualitative changes appearing in work-capacity, work-capability and behaviour.
Answer : (1)
12. Which of the following is not a moral habit ?
(1) Speaking truth
(2) Showing sympathy
(3) Correct pronunciation
(4) Showing kindness to living beings
Answer : (3)
13. Which of the following options is a limitation of educational psychology ?
(1) Knowledge of various stages of child development
(2) Solution of problems of the class
(3) Child centred education
(4) Problem of individual differences
Answer : (4)
14. Which of the following options is not correct about learning ?
(1) Learning is adjustment
(2) Learning is only aquisition of knowledge
(3) Learning is development
(4) Learning is maturation
Answer : (2)
15. What is not correct in the reference to case study method ?
(1) It is a scientific method.
(2) The method is very complex.
(3) It is simple and cheap.
(4) It gives remedies of problems after knowing the reasons.
Answer : (2)

16. Which of the following methods will be best for teaching students of class three ?
(1) Laboratory method
(2) Group discussion
(3) Lecture method
(4) Creational activities
Answer : (4)
17. Which of the following is not a psycho-motor activity of a child ?
(1) Playing
(2) Throwing a ball
(3) Writing
(4) Thinking
Answer : (4)
18. Where can the child's cognitive development be defined the best way ?
(1) Playground
(2) Home
(3) Auditorium
(4) School and Classroom
Answer : (4)
19. Which is not included in differences related to I. Q. ?
(1) Average intelligent
(2) Intelligent
(3) Interest in Art
(4) Slow learner
Answer : (3)
20. Which of the following factors is most important in affecting the intellectual environment ?
(1) Environment of the school
(2) Environment of family
(3) Environment of neighbourhood
(4) Cultural environment
Answer : (1)
21. According to Piaget, during the first stage of development (from birth to 2 years of age) a child learns best
(1) By using senses
(2) By thinking in an abstract way
(3) By comprehending new words
(4) By concrete thinking
Answer : (1)
22. In which of the following area NCERT is using psychology ?
(1) Preparation of textbooks
(2) School organization
(3) Subject determination
(4) Financial support
Answer : (1)
23. Which of the following factors has least effect on learning ?
(1) Fatigue
(2) Age
(3) Illness
(4) Gender difference
Answer : (4)
24. Which of the following is not a defect of questionnaire method ?
(1) Forming good questions is a difficult job.
(2) Views of many persons are obtained by this method.
(3) The questions included may not be well planned.
(4) Persons may not be interested to answer the questions.
Answer : (2)
25. In lower classes, play-way method of teaching is based on
(1) Physical education programme
(2) Theories of methods of teaching
(3) Psychological principles of development and growth
(4) Sociological principles of teaching
Answer : (3)
26. Which of the following is not the characteristic of extrovert personality ?
(1) Sociable
(2) Leadership power
(3) Aggressive temper
(4) Day dreamer
Answer : (4)
27. Which of the following is not a factor affecting the mental health of a child ?
(1) Poverty in the family
(2) Feeling sleepy in the classroom
(3) Lack of affection
(4) Domestic quarrel
Answer : (2)
28. Which of the following is not a speciality of attitude ?
(1) It is inspiring.
(2) It is the base of our behaviour.
(3) It is temporary.
(4) It is learned.
Answer : (3)
29. Cognitive powers of a child like imagination power, intelligence, ability to take decision etc. are related to child's
(1) Physical development
(2) Social development
(3) All-round development
(4) Mental development
Answer : (4)
30. Remedial method is used for
(1) Normal Children
(2) Problematic Children
(3) Normal and Problematic Children
(4) Gifted Children
Answer : (2)

>> Part-II Language-I (Hindi) >>


Check HTET Solved Question Paper 2015 Level-2 (TGT)

You may also like HTET Solved Question Paper 2014


Click here for Latest HTET Solved Question Paper

  1 comment:

  1. Can any one share (PGT) Computer science paper. With Key for year 2013 and 2014-15

    ReplyDelete

UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam Paper Solution @ cbsenet.nic.in

CBSE UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam 05.11.2017 - Solved Q. Papers. (Latest Updated : 07.11.17) . Answer Key of UGC NET NOV 2017 Ex...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+