12 Nov 2017

HTET Solved Question Paper 2015 Level-2 (TGT)

HTET Solved Question Paper 2014-15 Level-2 (TGT)


Download HTET Solved Question Paper of Level-2 of HTET Exam 2014-15 held on 15 November 2015. HTET Level-2 exam was held on 15.11.2015 for classes VI to VIII for Trained Graduate Teacher. Here is solved question paper of level-2 of HTET 2015. HTET Solved question papers are very useful for the candidates who want to appear in Haryana Teachers Eligibility Test (HTET) for Level-2 TGT Teacher (for classes VI to VIII).
image : HTET Solved Question Paper 2015 Level-2 @ www.teachmatters.in
Check here Solved Question Paper of HTET 2015 for Level-2 (TGT).

HTET 2015 Solved Question Paper Level-2 (Trained Graduate Teacher)


The candidates who appeared in HTET 2015 for Level-2 exam which was held on 15.11.2015 can check this solved question paper of HTET 2015. There were five parts of HTET Level-2 Question Paper 2015. We have solved all five parts for the candidates who are going to appear in upcoming HTET Exam 2017 for level-2. This level-2 solved question paper of HTET exam 15.11.2015 is solved with the Official Level-2 Answer Key of HTET 2015.

Here is the 1st part (Child Development and Pedagogy) of solved question paper of HTET Level-2 2015.

See Also : HTET Answer Key 2015 for Level-1, 2 & 3

HTET Solved Question Paper 2015 (Exam 2014-15 held on 15.11.15)

Level-2 Trained Graduate Teacher (for classes VI to VIII)

Part-I Child Development and Pedagogy

1. Sixteen years old Neeraj is attempting to develop a sense of himself as a separate, self-governing individual. He is developing
(1) hatred for rules
(2) autonomy
(3) teenage arrogance
(4) maturity
Answer : (2)
2. The habit of telling lie of children may be improved by
(1) Punishing them
(2) Giving lecture on the bad effects of telling a lie
 (3) Giving examples of children who speak truth
(4) Awarding children who speak truth
Answer : (4)
3. According to Stanley Hall the period of great stress and storm is
(1) Adulthood
(2) Childhood
(3) Adolescence
(4) Infancy
Answer : (3)
4. Creative answers require
(1) Open ended answer type questions
(2) Content based questions
(3) Closed answer type questions
(4) Direct questions
 Answer : (1)
5. Which of the following factor influences personality development of a child ?
(1) Hereditary
(2) Physical environment
(3) Social environment
(4) All of the above
Answer : (4)
6. Which law of Thorndike indicates the importance of award and punishment in learning ?
(1) Law of readiness
(2) Law of effect
(3) Law of exercise
(4) All of the above
Answer : (2)
7. Which of the following is not developed in adolescence ?
(1) Ego-centralism
(2) Interests
(3) Reasoning power
(4) Ability of observation
Answer : (1)
8. What effort will you make for bringing change in the behaviour of a problematic child ?
(1) Make effort to bring change in child's environment and attitude.
(2) Try to improve by punishing the child.
(3) Will not pay attention to him/her.
(4) Will seat him in the front row in the class.
Answer : (1)
9. Which of the following is not considered as exceptional type of children ?
(1) Slow learners
(2) Creative children
(3) Physically handicapped
(4) Resourceful children
Answer : (4)
10. To check rising anger in the learner, the teacher should
(1) give protection to all his interests though undue.
(2) not interfere in the child's everyday affairs.
(3) give him more work to provide him no time to get angry.
(4) see that he gets very favourable treatment in the classroom.
Answer : (2)
11. Which of the following factor will not help in improving the memory of a child ?
(1) Repetition and practice
(2) Taking help from rhythm
(3) Proper grouping of subject-matter
(4) Theory of motivated forgetting
Answer : (4)
12. Generally the following characteristic of physical development of girls and boys are observed
(1) Development is equal in both at the same age.
(2) Boys are two years ahead in physical development.
(3) Girls are two-three years ahead in physical development.
(4) Girls are five years back than boys.
Answer : (3)
13. What is not important to keep mental health of the students ?
(1) Provisions of co-curricular activities
(2) Revision of the syllabus
(3) Allowing freedom of expression
(4) Paying attention to difference in interests
Answer : (2)
14. Which of the following is a problem related to teaching-learning ?
(1) Problem related to understanding of subject-matter
(2) Indiscipline in classroom
(3) Copying in examination
(4) Reaching late in class
Answer : (1)
15. A child first learns moving his hand, then fingers and then hand and fingers together. Which principle of growth and development is represented by this example ?
(1) Principle of continuity
(2) Principle of integration
(3) Principle of general to specific
(4) Principle of individual differences
Answer : (2)

16. Observing a child while playing in school ground is an observation of
(1) Formal
(2) Informal
(3) Participant
(4) None of the above
Answer : (2)
17. Which of the following plays an important role in mental growth and development ?
(1) Learning
(2) Maturation
(3) Both Learning and Maturation
(4) Social Norms
Answer : (3)
18. Which of the following is not a personal factor affecting social development of a child ?
(1) Peer group
(2) Health
(3) Emotions
(4) Intelligence
Answer : (1)
19. Peer pressure has its highest effect during
(1) Early childhood
(2) Middle childhood
(3) Early adolescence
(4) Later adolescence
Answer : (4)
20. Following is influenced by maximum utilization of senses by students
(1) Teaching process
(2) Learning process
(3) Learning product
(4) Learning product and process
Answer : (4)
21. Which of the following is not a characteristic related to mental development ?
(1) Instinct of curiosity in abundance
(2) Tendency of rote learning
(3) Abundant creativity
(4) Cooperative attitude
Answer : (4)
22. Learning by practice is a modification of
(1) Motivation
(2) Behaviour
(3) Basic instinct
(4) Drive
Answer : (2)
23. Which of the following statement is incorrect with reference to adolescence ?
(1) Many new internal and external changes are observed.
(2) This age is highly emotional.
(3) Intellect tries to reach to its extreme limit.
(4) Self-consciousness is reduced.
Answer : (4)
24. Earlier psychology was a part of
(1) Philosophy
(2) Ethics
(3) Logic
(4) Physics
Answer : (1)
25. Which of the following statement is not correct ?
(1) Creativity is originality in any art.
(2) Thinking is not required for creativity.
(3) Creativity is a new consequence of a work performed.
(4) Creativity must have utility for society or for any group.
Answer : (2)
26. A teacher has to be resourceful. It means
(1) He should have enough money and property.
(2) He should have contacts with higher authorities.
(3) He should have adequate knowledge to solve problems of his students .
(4) He should have good reputation among students.
Answer : (3)
27. Method for identifying gifted children is
(1) Observation
(2) Intelligence test
(3) Personality test
(4) All of the above
Answer : (4)
28. Which statement is wrong in the context of personality ?
(1) Personality is unique and specific.
(2) Personality is a joint product of heredity and environment.
(3) Personality spreads over the subconscious and unconscious behaviour of the person.
(4) Personality is limited only to the appearance of a person.
Answer : (4)
29. The concentration and creativity is related to which type of development ?
(1) Social development
(2) Moral development
(3) Intellectual development
(4) Emotional development
Answer : (3)
30. If a student asks a wrong question in the class, then what will you do ?
 (1) scold the student
(2) correct the question with the help of other students
(3) will indicate the mistake by giving example
(4) will explain the affect on the answer due to wrong question
Answer : (3)

See These (Pedagogy) solved questions in Hindi

>> Part-II Language-I (Hindi) >>

You may also like HTET Solved Question Paper 2014

Click here for Latest HTET Solved Question Paper

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam Paper Solution @ cbsenet.nic.in

CBSE UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam 05.11.2017 - Solved Q. Papers. (Latest Updated : 07.11.17) . Answer Key of UGC NET NOV 2017 Ex...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+