5 May 2020

CSIR UGC NET General Aptitude MCQ Practice Test Questions with Answers

Joint CSIR UGC NET Multiple Choice Questions with Answers >> CSIR NET Practice Test Questions and Answers >> CSIR UGC NET MCQ for Practice >> General Aptitude Quiz Questions and Answers

image : CSIR UGC NET General Aptitude Practice Test MCQ @ TeachMatters
Joint CSIR UGC NET : General Aptitude Practice Test Questions with Answers - Check Joint CSIR NET Part A Questions and Answers for Practice. Objective Multiple Choice Questions with Answers are given here for practice for part a common paper (general aptitude) of CSIR NET Exam conducted in five subjects. These practice test questions are very helpful for those students who are going to appear in CSIR NET exam for JRF and eligibility for lectureship.

These short multiple choice questions can be used for practice/test the knowledge of General Aptitude for the CSIR exam preparation.

CSIR NET Part-A General Aptitude Quiz Questions


These quiz questions are based on all sections of general aptitude including logical reasoning, graphical analysis, analytical and numerical ability, quantitative comparisons, series formation, puzzles, etc.). So, check or improve your knowledge of general aptitude through these objective mcq practice papers and sets.

General Aptitude Practice Test MCQ Questions with Answers for Practice CSIR NET Common Paper


1.Each of the following pairs of words hides a number, based on which you can arrange them in ascending order. Pick the correct answer.
I. Cloth reel
J. Silent wonder
K. Good tone
L. Bronze rod

(A) L, K, J, I
(B) I, J, K, L
(C) K, L, J, I
(D) K,J, I, L

2. If you change only one observation from a set of 10 observations, which of the following will definitely change?

(A) Mean
(B) Median
(C) Mode
(D) Standard deviation

3. How many digits are there in 316 when it is expressed in the decimal form?

(A) Three
(B) Six
(C) Seven
(D) Eight

4. One is required to tile a plane with congruent regular polygons. With which of the following polygons is this possible?

(A) 6-gon
(B) 8-gon
(C) 10-gon
(D) 12-gon

5. A frog hops and lands exactly 1 meter away at a time. What is the least number of hops required to reach a point 10 cm away?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) It cannot travel such a distance

6. The difference between the squares of the ages (in complete years) of a father and his son is 899. The age of the father when his son was born

(A) cannot be ascertained due to inadequate data
(B) is 27 years
(C) is 29 years
(D) is 31 years

7. The dimension of a floor are 18 × 24. What is the smallest number of identical square tiles that will pave the entire floor without the need to brake any tile?

(A) 6
(B) 24
(C) 8
(D) 12

8. Why is there low fish population in lakes that have large hyacinth growth?

(A) Hyacinth prevents sunlight from reaching the depths of the lake.
(B) Decaying matter from hyacinth consumes dissolved oxygen in copious amounts.
(C) Hyacinth is not a suitable food for fishes.
(D) Hyacinth released toxins in the water.

9. If NET 14 & NET15 are five digit numbers such that their sums = 157229, then N + E + T would be

(A) 15
(B) 21
(C) 25
(D) 72

10. A cylindrical cake is to be cut in 16 equal pieces. What is the minimum number of cuts required to do so?

(A) 9
(B) 3
(C) 8
(D) 5

Answer : 1. (A) 2. (A) 3. (D) 4. (A) 5. (B) 6. (C) 7. (D) 8. (B) 9. (B) 10. (D)

See Also :

CSIR UGC NET Latest Updates 2020

CSIR UGC NET Model Question Papers 2020

CSIR UGC NET Previous Year Q. Papers with Answer Keys

CSIR UGC NET Revised Syllabus & Exam Pattern 2020

0 comments:

Post a comment

HP TET Result 2020 for LT, Shastri, JBT & TGT (Arts, Med. & Non-Med.)

Himachal Pradesh TET Result 2020 Download @ www.hpbose.org (Last Updated: 29.09.2020). Check HP TET Result 2020 JBT, Punjabi, Shastri...

Get Latest Updates via Email