1 Feb 2016

HSSC Sample Question Paper - TGT/PGT - Model Test Solved Paper

HSSC Sample Question Paper/Model Test Paper -PGT/TGT

image : HSSC Sample Paper for TGT/PGT @ TeachMatters
HSSC Sample Papers are very important for all those candidates who are appearing in HSSC TGT/PGT Exam 2016 for various subjects like - TGT/PGT English, Hindi, History, Sanskrit, Commerce, Pol. Science, Science, Urdu, Punjabi, Physics, Chemistry, Geography, Sociology etc.

These Model Test Paper are prepared according to new syllabus of HSSC for TGT & PGT written test.



 HSSC TGT/PGT Exam Pattern/Syllabus/Selection Criteria 
  • Written Exam/Screening Test : 160 Marks
  • Experience : 16 Marks
  • Viva-Voce : 24 Marks
  • Total Marks : 200 Marks
See: HSSC TGT/PGT Syllabus/Exam Pattern 2016

HSSC TGT/PGT Exam/Screening Test consists two sections - Section A (60 Questions & 120 Marks) & Section B (20 Questions & 40 Marks). So, HSSC TGT/PGT Written Exam carries total 160 marks for 80 Multiple Choice Questions (MCQ) objective in nature and every question carries two marks for each question. This exam pattern is according to new examination scheme of Haryana Staff Selection Commission. There will be no negative marking.

Section A has five portions (20 marks for each portion) of 1. General Awareness 2. Reasoning 3. Maths 4. Science 5. Hindi 6. English 7. Subject.

Section B is related to History, Current Affairs, Literature, Geography, Civics, Environment, Culture etc. of Haryana State.



 HSSC Sample Paper for TGT/PGT Exam/Screening Test 


Section - A (120 Marks)
I) General Awareness

1. Who is our current Finance Minister?
(A) S.M. Krishna
(B) Sushama Swaraj
(C) Salman Khursid
(D) Arun Jaitely
2. Saina Mirza is associated with______
(A) Hockey
(B) Football
(C) Cricket
(D) Tennis
3. Which Indian state has the highest literacy rate ?
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C)  Mizoram
(D) Lakshadweep
4. National Science Day is celebrated on -
(A) 21st April
(B) 23rd March
(C) 28th February
(D) 23rd January
5. Which of the following writer passed away recently ?
(A) Doodhnath Singh
(B) Kashinath Singh
(C) Ravindra Kalia
(D) Pratibha Ray

II) Reasoning

6. Which of the following is equivalent of Delhi, Mascow and Berlin ?
(A) China
(B) Japan
(C) India
(D) Mumbai
7. Facebook is related to Social Media in the same way as Flipkart is related to
(A) Ebook
(B) Mail
(C) Internet
(D) e-Commerce
8.  If ‘+’ means ‘-‘, ‘-‘ means ‘×’ & ‘×’ means ‘+’, then
5+2-2×4=?
(A) 20
(B) 10
(C) 03
(D) 14
9. If yellow is called blue, blue is called white, white is called green, green is called brown, and brown is called red, what is the colour of milk ?
(A) White
(B) Green
(C) Blue
(D) Red
10. How many numbers amongst the numbers 11 to 50 are there which are exactly divisible by 9 but not by 3 ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D)

III)  Mathematics

11. 40% of 200 + 20% of 180 = ? % of 290
(A) 20
(B) 30
(C) 40
(D) 50
12. When the price of Mobile Phone was increased by 30%, the number of Mobile Phones sold decreased by 20%. What was the effect on the sales ?
(A) 4% increase
(B) 4% decrease
(C)8% increase
(D) 8% decrease
13. By how much is three fourths of 60 lesser than the two thirds of 96 ?
(A) 29
(B) 19
(C) 14
(D) 24
14. 6 workers by working 8 hours per day take 14 days to complete a job. 14 workers by working 4 hours per day take how many days to complete the same job ?
(A) 14 days
(B) 13 days
(C) 12 days
(D) 11 days
15. The average age of 20 students in a class increases by 4.8 months when a boy of age 6 years is replaced by a new boy. What is the age of the new boy ?
(A) 11 years
(B) 12 years
(C) 13 years
(D) 14 years

IV) Science

16. Which Vitamin requires cobalt for its activity.
(A) Vitamin B 12
(B) Vitamin D
(C) Vitamin B 2
(D) Vitamin A
17. Which one of the following matter form the core of transformer ?
(A) Soft Iron
(B) Aluminium
(C) Steel
(D) Tin


V) Hindi

18. ‘खूब लड़ी मर्दानी वह तो झाँसी वाली रानी थी’ – पंक्ति किसने लिखी है?
(A) मैथिली शरण गुप्त
(B) रामधारी सिंह दिनकर
(C) सुभद्रा कुमारी चौहान
(D) सूर्यकांत निराला
19. परीक्षा शब्द का कौन-सा सन्धि विच्छेद सही है?
(A) परी + ईक्षा
(B) परि + ईक्षा
(C) पर + ईक्षा
(D) परी + क्षा
20. मझधार में पड़ना, का अर्थ है :
(A) काम रोक देना
(B) काम अधूरा रह जाना
(C) गहरे संकट में पड़ना
(D) नदी में कूद जाना

VI) English

21. Choose the word wrongly spelt -
(A) government
(B) fortnight
(C) ledger
(D) earley
22. Synonym of ‘Abstruse’ is -
(A) Exciting
(B) Profound
(C) Suspended
(D) Recondite
23. Loose heart :
(A) become desperate
(B) feel sad
(C) become angry
(D) become discouraged
24. Choose the right word for,’A person who is fond of fighting.’
a) Stoic
b) Bellicose
c) Epicure
d) Illiterate
25. Whom the gods love die young -
(A) Shakespeare
(B) Lord Byron
(C) Dryden
(D) John Keats

Section - B (40 Marks)
Haryana General Knowledge

26. Which player of Haryana is also called ‘Haryana Hariken’ ?
a) Navab Pataudi
b) Kapil Dev
c) Vijender Kumar
d) Gagan Narang
27. Find the odd one :
a) Jhajjar
b) Sonipat
c) Rohtak
d) Gurgaon
28. Manohar Lal Khattar is the …..man who became the Chief Minister of Haryana ?
a) 8th
b) 9th
c) 10th
d) 11th
29. Which district of Haryana has the lowest area ?
a) Faridabad
b) Panchkula
c) Palwal
d) Rewari
30. In area, Haryana has the .... place in India.
a) 17th
b) 16th
c) 10th
d) 11th

Answers : 1. D 2. D 3. A 4. C 5. C 6. D 7. D 8. C 9. B 10. A 11. C 12. A 13. B 14. C 15. D 16. A 17. C 18. C 19. B 20. C 21. D 22. B 23. C 24. B 25. B 26. B 27. C 28. C 29. A 30. B

See Also : HSSC Answer Key and Question Paper for TGT & PGT  >> Practice Sets

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam Paper Solution @ cbsenet.nic.in

CBSE UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam 05.11.2017 - Solved Q. Papers. (Latest Updated : 07.11.17) . Answer Key of UGC NET NOV 2017 Ex...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+