12 Mar 2017

DSSSB Sample Question Paper - Model Test Paper for PRT/TGT/PGT (TIER-1) Exam

DSSSB Sample/Model Paper @ TeachMatters.in
DSSSB Sample Paper PRT TGT PGT Model Test Paper

(Latest Updated : 29.10.17). DSSSB sample question paper is very beneficial to students' points of view. Candidates who has applied for the post of TGT & PGT under DSSSB, can prepare themselves for TGT TIER-1 Exam PGT TIER-1 Exam with the help of model test papers or practice sets for TGT & PGT exam. This sample question paper is prepared to help the candidates, who are participating in the upcoming DSSSB TIER-1 Exam for PRT/TGT/PGT.

Check latest DSSSB Sample/Model Test Paper for TGT, PRT and PGT TIER 1 Exam.


DSSSB PRT, TGT, PGT Tier-I exam consists two sections - Section A (100 Marks) & Section B (100 Marks). So, Tier-1 exam carries total 200 marks for 200 Multiple Choice Questions (MCQ) objective in nature and every question carries one mark for each question. This exam pattern is according to new examination scheme. There will be negative marking also and 0.25 marks shall be deducted for each wrong answer.

Section A has five portions (20 marks for each portion) of 1. General Awareness 2. General Intelligence & Reasoning Ability 3. Arithmetical & Numerical Ability 4. Test of Hindi Language & Comprehension 5. Test of English Language & Comprehension. Section B is related to subject, the
candidate has opted/applied for.

See Also : Latest updates on DSSSB TGT Exam 2017

DSSSB SAMPLE QUESTION PAPER FOR PRT, TGT & PGT (TIER-1) EXAM




SECTION – A (100 Marks)

I) General Awareness

1. Who is our current External Affairs Minister?
(A) S.M. Krishna
(B) Sushama Swaraj
(C) Salman Khursid
(D) Arun Jaitely
2. Davis cup is associated with______
(A) Hockey
(B) Football
(C) Cricket
(D) Tennis
3. Which Indian state has the highest literacy rate ?
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C)  Mizoram
(D) Lakshadweep
4. Where were the last Asian Games held in ?
(A) China
(B) India
(C) South Korea
(D) North Korea
5. Who is named for latest Jnanpith award ?
(A) Doodhnath Singh
(B) Shanka Ghosh
(C) Kedarnath Singh
(D) Pratibha Ray

II) General Intelligence and Reasoning Ability

6. Which of the following is equivalent of Delhi, Mumbai and Berlin ?
(A) China
(B) Japan
(C) India
(D) Mascow
7. Facebook is related to Social Media in the same way as Amazon is related to
(A) Ebook
(B) Mail
(C) Internet
(D) e-Commerce
8.  If ‘+’ means ‘-‘, ‘-‘ means ‘×’ & ‘×’ means ‘+’, then
5+2-2×4=?
(A) 20
(B) 10
(C) 03
(D) 14
9. If yellow is called blue, blue is called white, white is called green, green is called brown, and brown is called red, what is the colour of milk ?
(A) White
(B) Green
(C) Blue
(D) Red
10. How many numbers amongst the numbers 11 to 50 are there which are exactly divisible by 9 but not by 3 ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D)

III)  Arithmetical and Numerical Ability

11. 40% of 200 + 20% of 180 = ? % of 290
(A) 20
(B) 30
(C) 40
(D) 50
12. When the price of Mobile Phone was increased by 30%, the number of Mobile Phones sold decreased by 20%. What was the effect on the sales ?
(A) 4% increase
(B) 4% decrease
(C)8% increase
(D) 8% decrease
13. By how much is three fourths of 60 lesser than the two thirds of 96 ?
(A) 29
(B) 19
(C) 14
(D) 24
14. 6 workers by working 8 hours per day take 14 days to complete a job. 14 workers by working 4 hours per day take how many days to complete the same job ?
(A) 14 days
(B) 13 days
(C) 12 days
(D) 11 days
15. The average age of 20 students in a class increases by 4.8 months when a boy of age 6 years is replaced by a new boy. What is the age of the new boy ?
(A) 11 years
(B) 12 years
(C) 13 years
(D) 14 years

IV) Test of Hindi Language & Comprehension

16. ‘रसीदी टिकट’ कृति है-
(A) प्रेम चंद की
(B) अमृता प्रीतम की
(C) काशीनाथ सिंह की
(D) जयशंकर प्रसाद की
17. ‘मारे गए गुलफाम’ अर्थात ‘तीसरी कसम‘ के कहानीकार हैं-
(A) साहिर लुधियानवी
(B) फणीश्वर नाथ रेणु
(C) निर्मल वर्मा
(D) राजेन्द्र यादव
18. ‘खूब लड़ी मर्दानी वह तो झाँसी वाली रानी थी’ – पंक्ति किसने लिखी है?
(A) मैथिली शरण गुप्त
(B) रामधारी सिंह दिनकर
(C) सुभद्रा कुमारी चौहान
(D) सूर्यकांत निराला
19. परीक्षा शब्द का कौन-सा सन्धि विच्छेद सही है?
(A) परी + ईक्षा
(B) परि + ईक्षा
(C) पर + ईक्षा
(D) परी + क्षा
20. मझधार में पड़ना, का अर्थ है :
(A) काम रोक देना
(B) काम अधूरा रह जाना
(C) गहरे संकट में पड़ना
(D) नदी में कूद जाना

V) Test of English Language & Comprehension

21. Choose the word wrongly spelt
(A) government
(B) fortnight
(C) ledger
(D) earley
22. Synonym of ‘Abstruse’ is -
(A) Exciting
(B) Profound
(C) Suspended
(D) Recondite
23. Loose heart :
(A) become desperate
(B) feel sad
(C) become angry
(D) become discouraged
24. ‘The God of Small Things’ is written by -
(A) Vikram Seth
(B) Arundhati Ray
(C) Salman Rushdie
(D)  Chetan Bhagat
25. Whom the gods love die young -
(A) Shakespeare
(B) Lord Byron
(C) Dryden
(D) John Keats

SECTION - B (100 Marks) 

(Section-B is Subject/qualification related paper) 

Answers : 1. B 2. D 3. A 4. C 5. B 6. D 7. D 8. C 9. B 10. A 11. C 12. A 13. B 14. C 15. D 16. B 17. B 18. C 19. B 20. C 21. D 22. B 23. C 24. B 25. B

Check DSSSB TGT Practice Paper 2017

>> Latest Updates on DSSSB

>> Books on DSSSB TGT/PGT Recruitment

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam Paper Solution @ cbsenet.nic.in

CBSE UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam 05.11.2017 - Solved Q. Papers. (Latest Updated : 12.12.17) . Official Answer Key of UGC NET NO...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+