12 Mar 2014

CTET 2014 : Solved Q. Paper Level-1 Part-IV

Solved Question Paper >> CTET Solved Question Paper >> CTET FEB 2014 Solved Q. Paper-1 >>
image : CTET 2014 : Solved Q. Paper Level-1 @ TeachMatters
CTET Feb. 2014 Solved Question Paper for level-1 Set-K Part-IV (Language-I) English

(Edited on 17-03-14 : 100% Correct & Matched with Official Answer Key).

 CTET Solved Question Paper : Paper-I Part-IV FEB. 2014 


(Q. Nos. 91 to 96 are based on the poem)

“Sprinkle, squish………….beautiful sand”. – Morgan Swain

Q 91. The poem’s central theme is

Ans.: (1) sharing experiences with nature

Q 92. Here, ‘to the end of the land” refers to the

Ans.: (4) sealine

Q 93. Here, “That’s where my feet leave prints to be” means that the writer

Ans.: (3) hopes to remember his visit

Q 94. The phrase in the poem that conveys the same meaning as “along the tip of the sea” is

Ans.: (1) ‘end of the land”

Q 95. The poetic device used in the line “They sparkle like the ocean’s waves” is a/an

Ans.: (2) simile

Q 96. A word that can replace ‘squish’ is

Ans.: (3) trample

Q 97. To evaluate reading comprehension at Class III level, students may be asked to

Ans.: (4) retell a story in their own words or to summarize the main idea or the moral of the story

Q 98. An exercise, where words are left out of a shorter passage, and the pupil must fill in the blanks with suitable words based on her reading, assesses her ability to

Ans.: (4) comprehend

Q 99. Creating or retrieving what the students wants to say and then generating a suitable text to say it, are stages of the ---- process.

Ans.: (1) writing

Q 100. Use of grammar, punctuation and spelling pertains to

Ans.: (4) text production while writing

Q 101. Read the following exchange :

Speaker 1 : Have you been to Indore?
Speaker 2 : Who?
Speaker 1 : To Indore, in Madhya Pradesh.
Speaker 2 : Umm…I am not sure,…

During the assessment of students’ speaking skills, mark(s) would be deducted during this exchange for

Ans.: (1) the second speaker

Q 102. “A student recommends the reading of the latest best seller, saying that it is very interesting. You listen, trying to make out whether the student’s observation is sincere or not.” This type of listening can be described as

Ans.: (4) critical

Q 103. “Children deserve most of the credit for the language that they acquire.” This observation implies that in modern classrooms

Ans.: (4) students pursue their own lines of enquiry

Q 104. Types of ‘text media’ are

Ans.: (3) digital e-books, e-journals

Q 105. Which of the following resources will help to break down communication barriers and enable children to study and learn in both L1 and L2?

Ans.: (4) Multilingual

Q 106. Students learning a language often lack confidence when speaking due to the language’s unique pronunciation rules. One way to overcome this problem is

Ans.: (1) using game-like activities which require verbal interactions in the classroom

Q 107. The contemporary target language classroom is a confluence of varied languages and language abilities. Teacher should restructure their practices by exposing students to

Ans.: (2) appropriate challenges based on the syllabus, in a secure environment, opportunities for all students to explore ideas and gain mastery

Q 108. For students to gain language skills from textbooks, the textbook learning should

Ans.: (4) correlate with assessment and achievement

Q 109. While teaching hearing impaired students in an inclusive class, it is necessary for teachers to

Ans.: (4) make sure that they are including signs and nonverbal signals to strengthen any communication

Q 110. While translating a subject and using the translation in the mainstream curriculum, the benefit is

Ans.: (2) their learnability, coverage and teachability

Q 111. Some criteria for the selection of language items should involve

Ans.: (1) everyday vocabulary and sentences

(Q. Nos. 112 to 120 are based on the passage)

“He has …….. he opines.”

Q 112. The information presented here about Birju Maharaj can be found in a/an

Ans.: (4) newspaper article

Q 113. The observation that ‘dance is adulterated’ means that the dance form is

Ans.: (4) not practiced according to tradition

Q 114. Here “to perform in an exaggerated manner” suggests that performers

Ans.: (1) deliberately distort the dance form

Q 115. A ‘packed house’ during his performance suggests that it was

Ans.: (3) well-attended

Q 116. The younger dancers have ‘presence of mind’ means that they

Ans.: (4) are open to learning the pure form of the dance

Q 117. Birju Maharaj’s assessment of his popularity lies in

Ans.: (4) the large numbers of practitioners and admirers of his style in Delhi

Q 118. A word that can replace the phrase ‘tampered with’ in the passage is

Ans.: (1) misrepresented

Q 119. An antonym for the word ‘showcased’ is

Ans.: (3) withheld

Q 120. A synonym for the word ‘inspired’ from the text is

Ans.: (1) impressed

< << For Part-I click here << For Part-II click here <<

>> CTET 2014 Answer Key >>

Solved Question Paper >> CTET Solved Question Paper >> CTET FEB 2014 Solved Q. Paper-1 >>

0 comments:

Post a comment

Delhi Guest Teacher Recruitment 2020: Latest PRT/TGT/PGT/EVGC & SSRP Jobs @ edudelnic.in

Delhi Guest Teacher EVGC/PGT/TGT/PRT Recruitment 2020 (Last Updated: 25.11.2020). Check latest Delhi Guest Teacher Recruitment 2020   O...

Get Latest Updates via Email