26 Feb 2014

CTET 2014 : Solved Q. Paper Level-1 Set-K Part-I

Solved Question Paper >> CTET Solved Question Paper >> CTET FEB 2014 Solved Q. Paper >>
image : CTET FEB 2014 Solved Paper-1 @ TeachMatters
CTET Feb. 2014 Solved Question Paper for level-1 Set-K Part-I (Child Development & Pedagogy)

(Last Updated on 17-03-14: 100% Correct & Matched with Official Answer Key).

 CTET Solved Question Paper: Paper-I Part-I (Feb. 2014) 


Check CTET Child Pedagogy Solved Questions Previous Years

Q.1. Which one of the following is not related to other options?

Ans. : (3) Modeling the skills of self-assessment

Q. 2. Which one of the following questions is correctly matched with its specified domain?

Ans. : (3) Determine which of the given measures would most likely lead to achieve best results: Analyzing

Q. 3. Which of the following is the most effective way to convey students from disadvantaged sections that you expect them to participate and succeed?

Ans. : (4) Articulate your confidence in their ability to succeed

Q. 4. Following are the examples of development disorder, expect

Ans. : (2) post-traumatic stress

Q. 5. Multiple pedagogical techniques, assorted learning material, …….

Ans. : (2) Differentiated instruction

Q. 6. Which of the following is true about gifted learners ?

Ans. : (2) They may achieve lower grades due to their heightened sensivity

Q. 7. Inclusion in schools primarily focuses on

Ans. : (4)making subtle provisions for special category children

Q. 8. The cause of learned helplessness in children is their

Ans. : (4) acquired behavior that they will not succeed

Q. 9. If a student is consistently getting lower grades in school, her parents can be advised to help her by

Ans. : (4) working in close association with teachers

Q. 10. Which of the following does not deter problem-solving

Ans. : (4) Insight

Q. 11. A teacher is connecting a text to the previously learnt text and showing children how to summarize it. She is

Ans. : (4) helping children to develop their own strategy to comprehend it

Q. 12. What kind of errors is common between a learner who is learning his mother tongue and the learner who learns the same language as a second language?

Ans. : (2) Developmental

Q. 13. The stress affects performance in examinations. This fact reflects which of the following relationships?

Ans. : (4) Cognition-Emotion

Q. 14. A reader is trying to counsel a child who is not performing well after an accident. Which one of the following is most appropriate about counseling in schools?

Ans. : (1) It builds self-confidence of people by letting them explore their own thoughts

Q. 15. Which of the following would encourage the least a student who wants to become a highly creative theatre artist?

Ans. : (4) Try to win the State level competition that will ensure you scholarship

Q. 16. Which of the following theorists would be of the opinion that students study hard for their personal growth and development?

Ans. : (1) Maslow

Q. 17. Which of the following factors supports learning in a classroom?

Ans. : (1) Supporting the autonomy of children by the teachers

Q. 18. Mature students

Ans. : (2) sometimes need emotional support in their studies

Q. 19. A child coming to pre-school for the first time cries profusely. After……. principles?

Ans. : (4) Development proceeds in a sequential manner

Q. 20. Which of the following statements is true?

Ans. : (4) Genetic makeup impacts responsiveness of an individual to qualities of the environment

Q. 21. In the progressive model of education as implemented by CBSE, socialization of children is done in such a way so as to expect them to

Ans. : (1) Be an active participant in the group work and learn social skills

Q. 22. Which of the following is based on Vygotsky’s socio-cultural theory?

Ans. : (1) Reciprocal teaching

Q. 23. A teacher says to her class, “ As individual…assistance.” She is referring to which of the following stages of Kohlberg’s moral development?

Ans. : (4) Conventional stage 4

Q. 24. Fourteen-year-old Devika is attempting to develop a sense of herself as a separate, self-governing individual. She is developing

Ans. : (1) autonomy

Q. 25. In context of progressive education, which of the following statements is true according to John Dewey?

Ans. : (1) Students should be able to solve the social problems themselves / (2) Couriosity…

Q. 26. A disorder related to language comprehension is

Ans. : (3) aphasia

Q. 27. Following are the critical views about the ‘Theory of Multiple Intelligences’, expect

Ans. : (2) gifted students usually excel in a single domain

Q. 28. ‘Theory of Multiple Intelligences’ cannot be legitimized as it

Ans. : (4) is not possible to measure different intelligences as there are no specific tests

Q. 29. The individual differences of students in a classroom are

Ans. : (3) advantageous as they lead teacher to explore a wider pool of cognitive structures

Q. 30. School-based assessment was introduced to

Ans. : (1) ensure the holistic development of all the students

>> For Part-II Click Here >>For Part-IV Click here>>

>> CTET 2014 Answer Key>>

<< Solved Question Paper << CTET Solved Question Paper << CTET FEB 2014 Solved Q. Paper

0 comments:

Post a comment

HPSSSB Admit Card 2020 - TGT Arts, Medical, Non-Medical, Shastri, LT Exam 2020 Dates @ hpsssb.hp.gov.in

HP SSC Teacher Exam Schedule 2020  HPSSSB  Admit Card - TGT Arts, Non-Medical, Language Teacher, Shastri, Drawing & Physical Education ...

Get Latest Updates via Email