9 Mar 2014

CTET 2014 : Solved Q. Paper Level-1 Part-II

Solved Question Paper >> CTET Solved Question Paper >> CTET FEB 2014 Solved Q. Paper-1 >>
image : CTET FEB 2014 Solved Q. Paper-1 @ TeachMatters

CTET Feb. 2014 Solved Question Paper for level-1 Set-K Part-II (Mathematics)

(Edited on 17-03-14 : 100% Correct & Matched with Official Answer Key).

 CTET Solved Question Paper : Paper-I Part-II (Feb. 2014) 


Q 31. Which of the following activities is meant to enhance problem-solving abilities of students of Class III ?

Ans. : (1) A group project : How the students of primary wing shall be distributed equally in four houses (house system of school) so that every house has talented students from sports, arts, cultural and academic activities?

Q 32. The recommended key concept in the unit of ‘multiplication’ in Class III is

Ans. : (1) properties of multiplication- order property and group property

Q 33. From the unit of ‘fraction’, teacher asked the students to list any five fractions.

Ans. : (3) lower level of thinking

Q 34. In an exercise, the question was-Measure the lengths of the line segments P ----- Q and R ----- S. …. The child answered—

length of AB = 5 cm

Length of AB = 3 cm

This refers to

Ans. : (2) error due to habit of naming line segment as AB

Q 35. A teacher distributed newspaper in Class V and asked the students to read the cricket scores of Indian team in latest match. Then she asked them to draw bar graph of the scores. The teacher is trying to

Ans. : (4) help the students to make connections between mathematical concepts and real life

Q 36. The following word problem was given to a child of Class IV :

Mumbai has 336 bus stops. Delhi has 127 more bus stops than Mumbai. How many bus stops are in all, in Delhi?
The child’s response to the above problem is recorded as -
336 Mumbai
336 127 Delhi
Total bus stops in Delhi are 336+123 = 463.

The teacher shall report about his performance as

Ans. : (1) the child is good at visualizing and analyzing, and his problem-solving ability is appreciable

Q 37. A student was asked to read the following numbers :

306, 408, 4008, 4010

He read as follows : Thirty six, forty eight, four hundred eight, forty ten

The reason for error in reading is that

Ans. : (3) the student is not able to understand the concept of place value and feels comfortable using two-digit numbers only

Q 38. The parameter(s) of assessment for ‘time’ for Class IV shall be

Ans. : (1) reading time on digital and analogous clock, concept of half past, quarter, quarter past, quarter to, a.m., p.m., relation between minutes and seconds

Q 39. ‘Tall shape of Mathematics’ mentioned in NCF, 2005 refers to

Ans. : (3) building of one concept on other

Q 40. Consider the following : 5+3 = ?

The open-ended question corresponding to the above close- ended question is

Ans. : (2) Give any two numbers whose sum is 8.

Q 41. Farhan went to school library and found that 100 books kept in story section are spoiled. 20 books are missing. 219 are kept in shelf and 132 were issued to students. How many storybooks were there in the library?

Teacher can teach the following value through this question

Ans. : (2) Taking good care of books

Q 42. The product of the place values of 5 and 6 in 70560 is

(2) 30000

Q 43. When 3010301 is divided by 43, the quotient is

Ans. : (1) 70007

Q 44. What should be subtracted from the product 3001*101 to get 300311?

Ans. : (4) 2790

Q 45. (Smallest common multiple of 36 and 60) / (Biggest common factor of 18 and 45) is equal to

Ans. : (4) 20

Q 46. (10 tens + 11 hundreds + 12 ones) equals

(3) 1212

Q 47. The number of factors of 42 is

Ans. : (1) 8

Q 48. When 3488 is divided by 12 and 2478 is divided by 11, the difference between the remainders in both cases is

Ans. : (4) 5

Q 49. A train leaves station P at 8:18 a.m. and reaches station Q at 10:28 p.m. on the same day. The time taken by the train to reach Q is

Ans. : (4) 14 hours 10 minutes

Q 50. 14 L 280 mL of orange juice and 18 L 830 ml of carrot juice were mixed together. This mixture was filled in 15 bottles each containing 1.5 L. How much mixture was left?

Ans. : (3) 10 L 610 mL

Q 51. One-fourth of a pizza was eaten by Renu. The rest was equally distributed among 12 children. What part of the pizza did each of these get?

Ans. : (4) 1/16

Q 52. The number of seconds in 6 hours equals the number of minutes in

Ans. : (2) 15 days

Q 53. The perimeter of a square is 20 cm. A rectangle has the same width as the square. The length of the rectangle is double its width. The area, in square cm, of the rectangle is

Ans. : (1) 50

Q 54. The internal length, breadth and height of a rectangle box A are 20 cm, 18 cm and 15 cm respectively and that of box B are 18 cm, 12 cm and 5 cm respectively. The volume of box A is how many times that of box B ?

Ans. : (1) 5

Q 55. Which of the following is not correct ?

Ans. : (1) 1 metre 5 centimetre = 1.5 metre

Q 56. One orange costs five and half rupees and one kg apple costs Rs. 80. Then the total cost of one and half dozen of oranges and one and three-fourth kg of apples is

Ans. : (2) Rs. 239

Q 57. NCF, 2005 states that Mathematics teaching should be ambitious, coherent and important. Here, ‘ambitious’ refers to achievement of

Ans. : (3) higher goals of Mathematics

Q 58. In Class II, concept of even number and odd number was introduced by activity of pairing the given number with concrete objects. Then teacher asked the students to check (i) whether the total number of crayons in their colour boxes is even in number or odd in number, (ii) whether the number of pages in their Maths notebook is odd or even.

This task of finding even or odd number of crayons/pages is

Ans. : (4) assessment for learning

Q 59. After explaining the operation of subtraction in Class II, teacher drew the following diagram on the board and asked the students to fill in the circles :
The purpose of the exercise is

Ans. : (4) strengthening skill are there of addition and substraction

Q 60. How many rectangles are there in the following figure?







The above question is testing

Ans. : (1) understanding of learner

<<For Part-I click here << >>For Part-IV click here>>.......

>> CTET 2014 Answer Key >>

<< Solved Question Paper << CTET Solved Question Paper << CTET FEB 2014 Solved Q. Paper

0 comments:

Post a comment

English Literature Practice Test Questions with Answers (MCQs)

English Literature Multiple Choice Questions with Answers >> English Literature Practice Test Questions and Answers >> Englis...

Get Latest Updates via Email