11 Oct 2020

UKPSC Solved Question Paper Lecturer English Exam 2018

 Question Paper >> Solved Question Paper >> UKPSC Lecturer English Solved Paper >>

image: UKPSC Solved Paper Lecturer English @ TeachMatters

Check here solved question paper of UKPSC Lecturer Exam 2018. Here are given 100 multiple choice questions of English Literature with Answers. So, candidates who are going to participate in any competitive exam for English Literature can find here 100 English Literature MCQ Solved Questions with Answers.

UKPSC Solved Paper - Lecturer English (Govt. Inter College Exam-2018)


UKPSC Solved Question Paper

Inter College Lecturer Exam 2018

Date of Exam: 29.12.2018

Name of the Subject: English (ICL-06 Series-A)

UKPSC Lecturer English Literature Solved Question Paper


1. Which of the following is not written by John Keats ?

(a) Ode to Autumn 

(b) The Eve of St. Agnes

(c) The Fall of Hyperion, A Dream 

(d) Adonais

Answer: (d)

2. Who succeeded Wordsworth as the poet Laureate in 1850 ?

(a) Matthew Arnold 

(b) Lord Tennyson

(c) Cardinal Newman 

(d) Robert Browning

Answer: (b)

3. The term ‘Negative Capability’ is associated with

(a) Wordsworth 

(b) T.S. Eliot

(c) John Keats 

(d) Shelley

Answer: (c)

4. “Let us go then, you and I,

When the evening is spread out against the sky

Like a patient etherized upon a table.”

Who wrote these lines ?

(a) T.S. Eliot 

(b) John Keats

(c) Wordsworth 

(d) Tennyson

Answer: (a)

5. Who is the author of the poem ‘Sohrab and Rustam’ ?

(a) R.N. Tagore 

(b) Matthew Arnold

(c) Raja Rao 

(d) Arvind Adiga

Answer: (b)

6. Which of the following is not a poem by Kamala Das ?

(a) The Freaks 

(b) My Grandmother’s House

(c) Tejuri 

(d) A Hot Noon in Malabay

Answer: (c)

7. Which of the following poems of Wordsworth has the subtitle “Growth of Poet’s Mind” ?

(a) Tintern Abbey 

(b) The Prelude

(c) Ode on Intimation of Immortality 

(d) Laodamia

Answer: (b)

8. In which collection of Robert Frost “Birches” was published ?

(a) A Boy’s Will 

(b) North of Boston

(c) Mountain Interval 

(d) A Farther Range

Answer: (c)

9. Which of the following works does not belong to Sarojini Naidu ?

(a) The Temple 

(b) The Golden Threshold

(c) The Broken Wing 

(d) The Bird of Time

Answer: (#)

10. Which of the following poem has been written by Stephen Spender ?

(a) A Spring Wind 

(b) Prayer Before Birth

(c) To My Daughter 

(d) Ego

Answer: (c)

11. To which century did Charles Lamb belong ?

(a) 16th Century 

(b) 18th Century

(c) 19th Century 

(d) 20th Century

Answer: (c)

12. What was the pen name of A.G. Gardiner ?

(a) H.H. 

(b) O’Henry

(c) Elia 

(d) Alpha of the Plough

Answer: (d)

13. From whom did Francis Bacon drive his concept of essay ?

(a) Thomas Nashe 

(b) Montaigne

(c) Sidney 

(d) John Lily

Answer: (b)

14. Which of the following is not a work of William Hazlitt ?

(a) The Plain Speaker 

(b) Tales from Shakespeare

(c) Table Talk 

(d) The Round Table

Answer: (b)

15. Which of the following belongs to A.G. Gardiner ?

(a) The Essays of Elia 

(b) Sketches and Essays

(c) Pillars of Society 

(d) Wit and Humour

Answer: (c)

16. Train to Pakistan is written by

(a) Khushwant Singh 

(b) M.K. Gandhi

(c) A.P.J. Abdul Kalam 

(d) None of these

Answer: (a)

17. That Long Silence is a work by

(a) Khushwant Singh 

(b) Shashi Deshpande

(c) Mulk Raj Anand 

(d) A.P.J. Abdul Kalam

Answer: (b)

18. Bertrand Russel was born in the year

(a) 1885 

(b) 1890

(c) 1857 

(d) 1872

Answer: (d)

19. A History of Western philosophy was written by

(a) A.P.J. Abdul Kalam 

(b) M.K. Gandhi

(c) Bertrand Russel 

(d) T.S. Eliot

Answer: (c)

20. Wings of Fire is an

(a) Autobiography 

(b) Analytical poem

(c) Anthology of poems 

(d) None of these

Answer: (a)

21. A Room of One’s Own was written by

(a) Ruskin Bond 

(b) Virginia Woolf

(c) William Hazlitt 

(d) Arundhati Roy

Answer: (b)

22. Who has created the famous character ‘Rosie’ in his novel ?

(a) Raja Rao 

(b) R.K. Narayan

(c) Mulk Raj Anand 

(d) Amitav Ghosh

Answer: (b)

23. In which year was Arvind Adiga’s novel The White Tiger awarded the Man Booker Prize ?

(a) 2007 

(b) 2008

(c) 2009 

(d) 2010

Answer: (b)

24. Who among the following novelists has written about the opium war ?

(a) Arvind Adiga 

(b) Raja Rao

(c) Shashi Tharoor 

(d) Amitav Ghosh

Answer: (d)

25. Which among the following was a novel written by Henry Fielding ?

(a) Tom Jones 

(b) Evelina

(c) Camilla 

(d) The Wanderer

Answer: (a)

26. Which was the first published novel of Thomas Hardy ?

(a) Under the Greenwood Tree 

(b) Desperate Remedies

(c) A Pair of Blue Eyes 

(d) Far From the Madding Crowd

Answer: (b)

27. Who among the following novelists began his literary career as a dramatist ?

(a) Henry Fielding 

(b) Samuel Richardson

(c) Thomas Hardy 

(d) Lawrence Sterne

Answer: (a)

28. When was E.M. Forster’s novel, A Passage to India first published ?

(a) 1910 

(b) 1905

(c) 1915 

(d) 1924

Answer: (d)

29. Which of the following is not a work of Amitav Ghosh ?

(a) The Hungry Tide 

(b) The Circle of Reason

(c) Last Man in Tower 

(d) The Shadow Lines

Answer: (c)

30. In which of the following plays of Bernard Shaw, Marchbanks appears as a character ?

(a) Man and Superman 

(b) Candida

(c) Getting Married 

(d) The Doctor’s Dilemma

Answer: (b)

31. “There is a soul of goodness in things evil,

would men observingly distill it out.”

Who has written it ?

(a) Ben Jonson 

(b) Christopher Marlowe

(c) William Shakespeare 

(d) G.B. Shaw

Answer: (c)

32. Name the play in which Shakespeare had written :

“It is a tale told by an idiot,

Full of sound and fury, signifying nothing.”

(a) Hamlet 

(b) King Lear

(c) Othello 

(d) Macbeth

Answer: (d)

33. Who translated Vijay Tendulkar’s Shantata ! Court Chalu Ahe into English as Silence !

The Court is in Session ?

(a) Priya Adarkar 

(b) Badar Sircar

(c) Mohan Rakesh 

(d) Vijay Tendulkar

Answer: (a)

34. Which of the following was the first play by Harold Pinter ?

(a) The Room 

(b) The Birthday Party

(c) The Caretaker 

(d) Lover

Answer: (a)

35. In which year was Chitra, the famous play by R. N. Tagore, first published ?

(a) 1911 

(b) 1912

(c) 1913 

(d) 1915

Answer: (c)

36. When was Mahesh Dattani’s play Dance Like a Man first performed ?

(a) 1985 

(b) 1988

(c) 1989 

(d) 1991

Answer: (c)

37. In which year did the first folio of Shakespeare’s plays appear ?

(a) 1620 

(b) 1622

(c) 1623 

(d) 1632

Answer: (c)

38. Who said about Shakespeare that he knew ‘Small Latin and Less Greek’ ?

(a) Robert Greene 

(b) Thomas Kud

(c) Dr. Samuel Johnson 

(d) Ben Jonson

Answer: (d)

39. In the play The Tempest, Prospero is the Duke of

(a) Milan 

(b) Kent

(c) Edinburgh 

(d) Naples

Answer: (a)

40. Who among the following was not a University wits ?

(a) Robert Greene 

(b) Thomas Nashe

(c) Francis Bacon 

(d) George Peele

Answer: (c)

41. In which year was The God of Small Things by Arundhati Roy, first published ?

(a) 1997 

(b) 1998

(c) 2000 

(d) 2001

Answer: (a)

42. Which was the first short story written by Ernest Hemingway ?

(a) Up in Michigan 

(b) Indian Camp

(c) The End of Something 

(d) The Battler

Answer: (a)

43. Angry River is written by

(a) Hemingway 

(b) Karnard

(c) Ruskin Bond 

(d) Mahesh Dattani

Answer: (c)

44. In which year was Guy de Maupassant born ?

(a) 1840 

(b) 1845

(c) 1852 

(d) 1850

Answer: (d)

45. Velutha is a prominent character in the novel of

(a) Hemingway 

(b) Ruskin Bond

(c) Arundhati Roy 

(d) Shashi Deshpande

Answer: (c)

46. Which among the following novels is not a work by Shashi Deshpande ?

(a) Small Remedies 

(b) That Long Silence

(c) Roots and Shadows 

(d) Nectar in a Sieve

Answer: (d)

47. Santiago is a character described by

(a) O’Henry 

(b) Hemingway

(c) Ruskin Bond 

(d) None of these

Answer: (b)

48. The first printing press was introduced by

(a) Caxton 

(b) Milton

(c) Bacon 

(d) Shakespeare

Answer: (a)

49. Who is associated with theory of Deconstruction ?

(a) Maud Badkin 

(b) Gayatri C. Spivak

(c) Allen Tate 

(d) Jacques Derrida

Answer: (d)

50. In which year was the ‘Pre-Raphaelite Brotherhood’ established ?

(a) 1845 

(b) 1846

(c) 1848 

(d) 1849

Answer: (c)

51. In which century did the Renaissance begin in Italy ?

(a) 13th Century 

(b) 14th Century

(c) 15th Century 

(d) 16th Century

Answer: (b)

52. Who wrote the novel The Voyage Out ?

(a) Virginia Woolf 

(b) E.M. Forster

(c) Harold Pinter 

(d) Amitav Ghosh

Answer: (a)

53. “A form of verse adopted for singing or recitation, which presents a dramatic or exciting

episode in simple narrative form” is called

(a) Ode 

(b) Ballad 

(c) Epic 

(d) Elegy

Answer: (b)

54. Heroic couplet consists :

(a) A line of verse consisting seven feet

(b) A stanza of seven lines

(c) A verse line with seven syllables

(d) Iambic pentameter lines rhymed in pairs

Answer: (d)

55. Who pioneered heroic couplet in English ?

(a) Geoffrey Chaucer 

(b) William Langland

(c) John Dryden 

(d) John Milton

Answer: (a)

56. Who has written the following lines ?

“’Tis more to guide than spur the Muse’s steed;

Restrain his fury, than provoke his speed;

The winged courser, like a gen’rous horse,

Shows most true mettle when you check his course.”

(a) Chaucer 

(b) Donne

(c) Pope 

(d) Wordsworth

Answer: (c)

57. Shashi Deshpande won Sahitya Akademy Award for her novel :

(a) A Matter of Time 

(b) Roots and Shadows

(c) That Long Silence 

(d) The Bending Vine

Answer: (c)

58. The term ‘ecological imperialism’ was coined by

(a) Vandana Shiva 

(b) Laurence Buell

(c) Paulo Freire 

(d) Alfred Crosby

Answer: (d)

59. The book Science and Poetry is written by

(a) T.S. Eliot 

(b) I.A. Richards

(c) Thomas Hardy 

(d) Charles Darwin

Answer: (b)

60. The World My Wilderness, a novel by Rose Macaulay is categorised as

(a) Post-War novel 

(b) Gothic novel

(c) Victorian novel 

(d) Wessex novel

Answer: (a)

61. The Pre-Raphaelite movement in literature was basically inspired by

(a) Music 

(b) Architecture

(c) Painting 

(d) Politics

Answer: (c)

62. The Lyrical Ballads was published for the first time in the year

(a) 1798 

(b) 1802

(c) 1805 

(d) 1789

Answer: (a)

63. Who among the following is not associated with the metaphysical school of poetry ?

(a) John Donne 

(b) George Herbert

(c) Henry Vaughan 

(d) John Milton

Answer: (d)

64. Which novel does not come under the category of ‘Gothic Novel’ ?

(a) The Castle of Otranto 

(b) The Old English Baron

(c) The Italian 

(d) Pride and Prejudice

Answer: (d)

65. Whose collected poems appeared under the title “The Sceptred Flute” ?

(a) Toru Dutt 

(b) Sri Aurobindo

(c) Sarojini Naidu 

(d) A.K. Ramanujan

Answer: (c)

66. Choose the correct word for the expression “One who settles in another country”.

(a) Migrant 

(b) Immigrant 

(c) Native 

(d) Parasite

Answer: (#)

67. One who looks at everything from a personal point of view is known as

(a) Egocentric 

(b) Quixotic

(c) Sadistic 

(d) Complacent

Answer: (a)

68. The meaning of ‘modus operandi’ is

(a) The conditions of human mind 

(b) Work is worship

(c) The manner of operating or proceeding 

(d) Cause or tending to cause sleep

Answer: (c)

69. The synonym of “diligent” is

(a) Intelligent 

(b) Wise

(c) Talented 

(d) Hard-working

Answer: (d)

70. Choose the correct Antonym of ‘Captivity’ :

(a) Slavery 

(b) Freedom

(c) dependent 

(d) bondage

Answer: (b)

71. Write the correct meaning of the following idiom :

‘The heat of the day’

(a) a burning issue of the time 

(b) warm and hot day

(c) bright sunshine 

(d) summer season

Answer: (a)

72. Choose the word which is correctly spelt.

(a) Begining 

(b) Beginning

(c) Beggining 

(d) Bigining

Answer: (b)

73. Choose the correctly spelt word.

(a) Symetrical 

(b) Symmetrical

(c) Symatrical 

(d) Symmatrical

Answer: (b)

74. Find out an approrpaite figure of speech in the following lines :

“He watches from his mountain walls,

And like a thunderbolt he falls.”

(a) Hyperbole 

(b) Personification

(c) Simile 

(d) Metaphor

Answer: (c)

75. “Here once the embattled farmers stood,

And fired the shot heard around the word.”

Which figure of speech has been used in the above sentence ?

(a) Metaphor 

(b) Simile

(c) Personification 

(d) Hyperbole

Answer: (#)

76. What kind of figure of speech represents the sound it describes ?

(a) Simile 

(b) Onomatopoeia

(c) Metaphor 

(d) Hyperbole

Answer: (b)

77. Which among the following is not an essential component of a formal letter ?

(a) Sender’s address 

(b) Greeting

(c) Closure 

(d) None of these

Answer: (d)

78. Which of the following would be a suitable closure for the formal letter sent to a close friend ?

(a) Yours faithfully 

(b) Yours Sincerely

(c) Warm Regards 

(d) None of these

Answer: (c)

79. Fill in the blank space from the options given below :

________ my friends knew I was getting married.

(a) Not of much

(b) Not many of

(c) Not much 

(d) Not many

Answer: (b)

80. Choose the correct option to complete this sentence :

The government has introduced ________.

(a) a children’s clothes tax 

(b) a tax on children clothes

(c) a children clothes tax 

(d) a tax on children’s clothes

Answer: (d)

81. Choose the correct option for completing this sentence :

I still feel very tired ______ in the morning.

(a) when I wake up 

(b) as I wake up

(c) when I will wake up 

(d) while I wake up

Answer: (a)

82. Complete the sentence by choosing right choice :

The Vice-President was invited to give _______ prizes to the winners.

(a) on 

(b) of

(c) upon 

(d) away

Answer: (d)

83. The meaning of word ‘Mitigate’ is

(a) Gruesome 

(b) Harmful

(c) Lessen 

(d) Increase

Answer: (c)

84. Choose the correct indirect narration of the following sentence :

She said to me, “What can I do for you ?”

(a) She asked me what she could do for me.

(b) She asked me what can she do for me.

(c) She told me what she can do for me.

(d) None of these

Answer: (a)

85. How many lines does the ballad meter traditionally consist ?

(a) 3 

(b) 4

(c) 6 

(d) 8

Answer: (b)

86. The meaning of word ‘Hamartia’ is

(a) Fatal Flaw 

(b) Discovery

(c) Emotion 

(d) Evil

Answer: (a)

87. The meaning of ‘Win laurels’ is

(a) Honest person 

(b) Reluctantly

(c) Win fame 

(d) To fight

Answer: (c)

Note: Read the following passage carefully and answer the questions given in the last :

“A man who has no sense of history,” Hitler declared, “is like a man who has no ears or eyes”. He himself claimed to have had a passionate interest in history since his school days and he displayed considerable familiarity with the course of European history. His conversation was studied with historical references and historical parallels. More than that Hitler’s whole cast of thought was historical, and his sense of mission was derived from his sense of history.

Like his contemporary Spengler, Hitler was fascinated by the rise and fall of civilizations. He was himself born at a critical moment in European history when the liberal bourgeois world of the nineteenth century was disintegrating. What would take its place? The future lay with the ‘Jew-Bolshevik’ ideology of the masses unless Europe could be saved by the Nazi racist ideology of the elite.

88. “A man who has no ears or eyes” is like

(a) A man having sense of history.

(b) A man who has no sense of history.

(c) A man who has extra knowledge.

(d) A man having passionate interest in history.

Answer: (b)

89. Hitler showed his familiarity with :

(a) Scientific facts 

(b) Indian history

(c) European history 

(d) None of these

Answer: (c)

90. Hitler derived his sense of mission from

(a) His love of mankind 

(b) Contemporary Society

(c) Religion of Past 

(d) His sense of history

Answer: (d)

91. The rise and fall of civilization fascinated

(a) Hitler 

(b) Scientists

(c) Alexander 

(d) None of these

Answer: (a)

92. Hitler was born at a moment when

(a) the bourgeois world of 19th century was integrating.

(b) everything was liberally treated.

(c) the bourgeois world of the 19th century was disintegrating.

(d) None of these

Answer: (c)

Note: Read the following stanzas and answer the questions that follow it :

Now the river is rich, but her voice is low.

It is her mighty majesty the sea

Travelling among the villages incognito.

Now the river is poor, no song, just a thin mad whisper.

The winter floods have ruined her.

She squats between draggled banks, fingering her rags and rubbish.

93. Which figure of speech has been used in above lines ?

(a) Personification 

(b) Metonymy

(c) Metaphor 

(d) Simile

Answer: (a)

94. What is the meaning of the word ‘incognito’ in the above stanza ?

(a) in full splendour 

(b) in flood

(c) in disguise 

(d) silently

Answer: (c)

95. What is the synonym of ‘rubbish’ ?

(a) Soil 

(b) Sandstone

(c) Useful thing 

(d) Garbage

Answer: (d)

96. A Defence of Poetry is written by

(a) William Wordsworth 

(b) P. B. Shelley

(c) John Keats 

(d) Lord Byron

Answer: (b)

97. Who had written ‘Introduction’ to Gitanjali by Tagore ?

(a) W. B. Yeats 

(b) Ezra Pound

(c) T. S. Eliot 

(d) I.A. Richards

Answer: (a)

98. In which year was Fielding’s novel Amelia, first published?

(a) 1749 

(b) 1751

(c) 1743 

(d) 1742

Answer: (b)

99. The English Romantic poets were influenced by

(a) Oxford Movement 

(b) Darwinism

(c) Peasants’ movement 

(d) French Revolution

Answer: (d)

100. Who had written the novel Private Life of an Indian Prince?

(a) R.K. Narayan 

(b) Raja Rao

(c) Mulk Raj Anand 

(d) Amitav Ghosh

Answer: (c)

#Bonus

See UKPSC Lecturer Recruitment 2020 (571 Posts)

Download UKPSC Lecturer Question Papers

Download UKPSC Lecturer Answer Keys

See Also: English Literature Solved Question Papers

Check All Solved Question Papers

0 comments:

Post a comment

HTET 2020: HTET DEC 2020 Exam Latest Updates @ htetonline.com

HTET 2020 Exam Dates, Online Application, Syllabus, Answer Key, Result and Exam Analysis December 2020 (Last Updated: 24.10.2020). HTET...

Get Latest Updates via Email