11 Dec 2020

HP TET Practice Sets 2020 JBT, TGT, Shastri, Language Teacher, Punjabi & Urdu

Practice Set >> TET Practice Set >> HP TET Practice Set >> JBT TGT LT Practice Set >>
image: HP TET Practice Sets @ TeachMatters
Check here HP TET Practice Sets for JBT, TGT Arts, TGT Medical, TGT Non-Medical, Shastri, Language Teacher, Urdu and Punjabi subjects. The candidates who are going to participate in HP TET 2020 Exam can prepare themselves through these practice papers of HP TET exam.

Here are practice sets of HP TET MCQs for all types of TET exam and subjects based on the latest syllabus of the Teacher Eligibility Test.

HPBOSE HP TET Practice Sets
  • HP TET JBT Practice Sets
  • HP TET TGT Practice Sets
  • HP TET Urdu Practice Sets
  • HP TET Punjabi Practice Sets
  • HP TET Shastri Practice Sets
  • HP TET TGT Arts Practice Sets
  • HP TET TGT Medical Practice Sets
  • HP TET TGT Non-Medical Practice Sets
  • HP TET Language Teacher Practice Sets

HP TET Practice Set 2020


1. अधिगम के सूझ सिद्धांत का प्रतिपादन किसके द्वारा किया गया?
(A) रोजर्स
(B) हल
(C) कोहलर
(D) स्किनर

2. बुद्धि लब्धि की सामान्य सीमा क्या है?
(A) 130 से ऊपर
(B) 90  से 110
(C) 70 से 80
(D) 70 से कम

3. घोड़े की तस्वीर एक ____ है।
(A) प्रतीकात्मक उद्दीपक
(B) प्रत्यक्ष या यर्थाथ उद्दीपक
(C) संकेतात्मक/सूचक उद्दीपक
(D) द्योतक उद्दीपक

4. 'काँगड़ा शैली' का मुख्य विषय क्या था?
(A) युद्ध
(B) राजदरबार
(C) श्री कृष्णा एवं राधा
(D) प्राकृतिक सौंदर्य

5. बुद्ध के उपदेशों की भाषा क्या थी?
(A) संस्कृत
(B) भोजपुरी
(C) पाली
(D) मगधी

6. Kalam is known for his wisdom. 'Wisdom' is a/an:
(A) Proper noun
(B) Common noun
(C) Abstract noun
(D) Material noun

7. The injured persons were taken to ___ hospital.
(A) A
(B) The
(C) An
(D) None of the above

8. 'विश्व हिन्दी दिवस' कब मनाया जाता है?
(A) 10  फरवरी
(B) 10 मार्च
(C) 10 जून
(D) 10 जनवरी

9. निम्न में से कौन सा शब्द विशेषण है?
(A) मिठास
(B) नम्रता
(C) सच्चा
(D) मानवता

10. सुबह किस भाषा का शब्द है?
(A) तत्सम
(B) हिन्दी
(C) फ़ारसी
(D) अरबी

Answers: 1. (C) 2. (B) 3. (A) 4. (C) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (D) 9. (C) 10. (D).

See also: CTET Practice Sets >> Child Development & Pedagogy Practice Sets >> All TET Practice Sets >>

0 comments:

Post a comment

Punjab Master Cadre Teacher Recruitment 2021: Apply Online for 135 Posts @ educationrecruitmentboard.com

School Education Recruitment Board, Punjab Master Cadre Teachers Recruitment 2020-21 (Last Updated: 02.04.2021). PSEB / ERB Punjab Teach...

Get Latest Updates via Email