7 Jun 2021

HP JBT CET Practice Set 2021: HPBOSE D.El.Ed. CET Practice Questions

Himachal Pradesh JBT Common Entrance Test Practice Test MCQs for D.El.Ed. Entrance Exam.
image: HP JBT CET Practice Set @ TeachMatters
Here is the practice set for HP JBT CET 2021 for admission in two-year diploma in elementary education course 2021-23. The candidates who going to appear in the entrance test can practice these multiple choice questions of every section of the test - General English Grammar, Hindi General Questions, Numerical Ability (General Mathematics questions & reasoning mcq) and General Awareness (General Knowledge of Himachal Pradesh).

HPBOSE HP JBT CET Practice Set-1


1. वारिद का पर्यायवाची शब्द है -
(A) कमल
(B) चंद्रमा
(C) बिजली
(D) बादल

2. समास जिसमें कोई पद प्रधान नहीं होता -
(A) बहुब्रीहि
(B) द्विगु
(C) द्वन्द
(D) कर्मधारय

3. प्रत्यय के योग से बना शब्द नहीं है -
(A) बुढ़ापा
(B) पीछे
(C) अगला
(D) भूखा

4. Divide this property _____ the three sons.
(A) between
(B) among
(C) into
(D) none

5. He is _____ European.
(A) the
(B) an
(C) a
(D) none

6. Diameter is the longest _____ of a circle.
(A) Arc
(B) Chord
(C) Area
(D) Circumference

7. If 2x - (x+3) = 5, then the value of x is
(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 8

8. The median of first 8 odd natural numbers is
(A) 16
(B) 8
(C) 7
(D) 9

9. To which class of animals do Bats belong?
(A) Pisces
(B) Aves
(C) Mammals
(D) Reptiles

10. What is the state bird of H.P.?
(A) Western Tragopan
(B) Peacock
(C) King Fisher
(D) Monal

Answers: 1. (D) 2. (A) 3.(B) 4.(B) 5. (B) 6. (B) 7. (D) 8. (B) 9. (C) 10. (A).

See Also: HP JBT CET Sample Paper 2021

More Practice Sets >> Hindi Grammar Practice Sets >> English Grammar Practice Sets >>

Other Important Links -

HP JBT CET Latest Updates 2021

HP JBT CET Admit Card & Exam Dates 2021

HPBOSE D.El.Ed. CET Answer Key & Result 2021

0 comments:

Post a Comment

DSSSB Teacher Recruitment 2021: Apply for PGT, TGT, PRT Posts @ dsssbonline.nic.in

DSSSB Recruitment 2021: PGT, TGT, PRT Teacher Jobs (Advt. 02/2021) (Last Updated: 25.05.2021). Delhi Subordinate Service Selection Boar...

Get Latest Updates via Email