30 Oct 2017

DSSSB PRT Solved Paper 29.10.2017 Answer Key Post Code 16/17

DSSSB Primary Teacher Solved Question Paper 2017 - PRT (16/17) Solved Question Answer Key 29th October

(Last Updated : 08.11.17). DSSSB 29.10.2017 PRT Solved Paper Post Code 16/17 : Primary Teacher Answer Key 2017 MCD PRT Paper Solution 29th October - Download and check here solved question paper of Primary Teacher exam 2017 held on 29.10.2017 for DSSSB Post Code 16/17. Delhi Subordinate Service Selection Board (DSSSB) conducted PRT TIER-1 Exam 2017 on 29.10.2017. Candidates who have appeared in the written exam can check here solved question answers of PRT Post Code 16/17.

Download here DSSSB PRT Answer Key 2017 Primary Teacher Solved Paper 29.10.2017.

DSSSB PRT Answer Key 2017 - PRT (16/17) Exam 29.10.2017 Paper Solution


Official Answer Key of PRT Exam 29th October has been uploaded by the Board on 03.11.2017. Candidates can check here official answer key. DSSSB PRT Official Answer Key 29.10.2017 can be checked here as the answer key is available on the official website of DSSSB. Answer key objection last date has been extended up to 08.11.2017.

Download DSSSB Notice for Answer Key Objection of PRT (post code 16/17) Exam 29.10.2017 (06.11.17)

image : DSSSB Notice for Answer Key of PRT (post code 16/17) Exam 29.10.2017 @ TeachMatters


DSSSB Link for Answer Key of PRT (post code 16/17) Exam 29.10.2017 (released on 03.11.17)

Download DSSSB Notice for Answer Key of PRT (post code 16/17) Exam 29.10.2017 (03.11.17)

Instructions to Challenge Answer Key of PRT Post Code 16/17
image : DSSSB Instructions for PRT Answer Key Challenge Post Code 16/17 @ TeachMatters

 DSSSB PRT Solved Paper 29.10.2017 (Post Code 16/17) 


Section A  : Part-III Arithmetic and Numerical Ability

Q. 41. If the base of a right angled triangle is 4 m and its hypolenuse is 5 m, its area will be
Ans.  6 m2

Q. 42. If the perimeter of a rectangle is 200 m and its breadth is 40 m, then its area in sq. metre will be
Ans. 2400

Q. 43. HCF of two numbers is 10 and LCM is 4. Then the product of the numbers is
Ans. Cannot be determined

Q. 44. Largest four digit number exactly divisible by 9, 11, 12 and 13 is
Ans. 5148

Q. 45. If (√3) × (9)2 = 3n × 3√3, then n equals
Ans. 5

Q. 46. 0.8 = ?
Ans. 8/9

Q. 47. If the radius of a circle is increased by 1%, the percent increase in surface area is
Ans. 2.01%

Q. 48. Cost price of 15 apples is equal to selling price of 20 apples. The loss percent is
Ans. 25%

Q. 49. A sum of money is to be distributed among A, B, C and D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 2,000 more than D, what is B’s share ?
Ans. Rs. 4000

Q. 50. A varies directly as b2. If B = 2, A = 8. Find A if B = 5.
Ans. 50

Section B : Subject Specific

Q. 101. Microteaching was invented by
Ans. Dwight Allen

Q. 102. IQ level which differentiates learning disorders from intellectual deficiency is
Ans. 50

Q. 103. Which activity does not involve active learning ?
Ans. Lecture

Q. 104. In Erik Erikson’s theory of Psychosocial development, the stage of ‘Industry vs Inferiority’ takes place during the years
Ans. 5 – 12 years

Q. 105. An example of Vygotsky’s zones of proximal development would be

Ans. A teacher tells a gifted student how to take good notes so that the student can do even better

Q. 106. Type of reinforcement which produces the slowest rate of extinction is
Ans. Continuous reinforcement

Q. 107. Gestalt theory postulates that elements are grouped as per patterns. This is the principles of
Ans. Similarity

Q. 108. An advantage of lecture method is that
Ans. Can impart large amount factual information within a short period

Q. 109. Where were Kindergarten Schools first established ?
Ans. Germany

Q. 110. A standardized testing method must have the following qualities

Ans. Validity, Reliabality and Practicality


Q. 111. Student’s writing style and powers of expression are best tested by
Ans. Tests requiring descriptive answers

Q. 112. Dalton system of education was developed by
Ans. Helen Parkjurst

Q. 113. Multiple Intelligence Theory was given by
Ans. Gardener

Q. 114. Correlation of IQ scores with academic performance is
Ans. Medium (?)

Q. 115. Which is not a knowledge type proposed by Piaget ?
Ans. Linguistic

Q. 116. B.F. Skinner is associated with
Ans. Operant Conditioning

Q. 178 Which is not a quality of a good lecture ?
Ans. Explains multiple themes in a single lecture

Q. 179. Who wrote “The only learning which significantly influences behavior (and education) is self discovered” ?
Ans. Carl Rogers

Q. 180. Which is not an example of scaffolding ?
Ans.

Q. 181. Which is likely to be the least effective method of teaching scientific concepts ?
Ans. Giving lecture to a large classroom

Q. 182. ‘Child Centred Education’ can be justified on the basis of
Ans. Children have individual differences/Students like variety

Q. 183. Assigning different tasks to different students can be justified on the basis of
Ans. There are individual differences among students

Q. 184. As per Kohlberg’s theory, moral reasoning depends on
Ans. Stage of development

Q. 185. In Piaget’s theory, object permanence is developed towards the end of ___ stage.
Ans. Sensorimotor

 DSSSB PRT Solved Paper 29.10.2017 in Hindi (Post Code 16/17) 


प्रश्न 41. यदि दाहिने कोण त्रिकोण का आधार 4 मीटर है और इसका कर्ण 5 मीटर है,  तो इसका क्षेत्रफल होगा
उत्तर: 6 वर्ग मी.

प्रश्न 42. यदि एक आयत की परिधि 200 मीटर है और इसकी चौड़ाई 40 मीटर है, तो उसके क्षेत्रफल वर्ग मीटर होगा
उत्तर: 2400

प्रश्न 43. दो संख्याओं का म.स.अ. 10 है और ल.स.अ. 4 है। फिर संख्याओं का गुणनफल है
उत्तर: निर्धारित नहीं किया जा सकता है

प्रश्न 44. सबसे बडी चार अंकों की संख्या जो 9, 11, 12 और 13 से बराबर विभाज्य है
उत्तर: 5148

प्रश्न 45. यदि (3) × (9) 2 = 3n × 33, तो n बराबर है
उत्तर: 5

प्रश्न 46. 0.8 =?
उत्तर: 8/9

प्रश्न 47. अगर एक वृत्त की त्रिज्या में 1% की वृद्धि हुई है, तो इसके क्षेत्रफल में कितने प्रतिशत वृद्धि होगी
उत्तर: 2.01%

प्रश्न 48. 15 सेब की लागत मूल्य 20 सेब की बिक्री मूल्य के बराबर है। नुकसान (हानि) प्रतिशत होगा
उत्तर: 25%

प्रश्न 49. 5, 2: 4: 3 के अनुपात में A, B, C और D में राशि का एक अंश वितरित किया जाता है। अगर C को D से 2,000 अधिक मिलते हैं तो B का हिस्सा क्या है?
उत्तर: रु. 4000

प्रश्न 50. A सीधे B2 के रूप में बदलता रहता है। यदि B = 2, A = 8. A का मूल्य क्या होगा यदि B = 5
उत्तर:। 50

Section B : Subject Specific

प्रश्न 101. सूक्ष्म शिक्षण का आविष्कार किया था
उत्तर: ड्वाइट एलेन

प्रश्न 102. IQ स्तर जो सीखने संबंधी विकारों को बौद्धिक कमी से विभेदित करता है
उत्तर: 50

प्रश्न 103. सक्रिय गतिविधि में कौन सी गतिविधि शामिल नहीं है?
उत्तर: भाषण

प्रश्न 104. एरिक एरिकसन के वैज्ञानिक विकास के सिद्धांत में, 'मेहनत बनाम हीनता' का चरण किस दौरान होता है
उत्तर: 5 - 12 साल

प्रश्न 105. व्यागोत्स्की के समीपवर्ती विकास के क्षेत्र का एक उदाहरण होगा
उत्तर: एक शिक्षक एक प्रतिभाशाली छात्र को अच्छे नोट्स लेने के लिए कहता है ताकि छात्र बेहतर भी कर सके

प्रश्न 106. सुदृढीकरण का प्रकार जो विलुप्त होने की सबसे धीमी दर का उत्पादन करता है
उत्तर: निरंतर सुदृढीकरण

प्रश्न 107. गेस्टाल्ट सिद्धांत बताता है कि पैटर्न पैटर्न के अनुसार वर्गीकृत किए जाते हैं। यह सिद्धांत है
उत्तर: समानता

प्रश्न 108. व्याख्यान विधि का एक फायदा यह है कि
उत्तर: छोटी अवधि के भीतर बड़ी मात्रा में तथ्यात्मक जानकारी प्रदान कर सकते हैं

प्रश्न 109. जहां बालवाड़ी स्कूलों की पहली स्थापना हुई थी?
उत्तर: जर्मनी

प्रश्न 110. छात्र की लेखन शैली और अभिव्यक्ति की शक्तियों का सर्वश्रेष्ठ परीक्षण किया जाता है
उत्तर: वर्णनात्मक उत्तर वाले टेस्ट

Note : Complete Solved Question Paper of DSSSB PRT (Post Code 16/17) Exam 29.10.2017 will be uploaded here as soon as possible. So, please visit this page regularly and stay with us.

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam Paper Solution @ cbsenet.nic.in

CBSE UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam 05.11.2017 - Solved Q. Papers. (Latest Updated : 07.11.17) . Answer Key of UGC NET NOV 2017 Ex...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+