16 Oct 2017

UPTET Solved Paper 2017 Paper 1 Primary Level Exam 15.10.17

UPTET Solved Paper 2017 - UP TET Primary Level Solved Paper 1 Exam 15.10.2017 (Morning)
image : UPTET Solved Paper 2017 - Paper 1 (Primary) @ TeachMatters
UP TET Paper 1 Solution 2017 : Download Solved Question Answer Sheet of UPTET Paper 1 Exam 2017 held on 15th October - Primary Level TET Exam 2017 was held in Morning Session for Paper 1 (Class 1st to 5th). There was 150 multiple choice questions carrying one marks for each question. There are 5 sections in the question paper 1 - 1. Child Development & Pedagogy 2. Hindi 3. English or Sanskrit or Urdu 4. Mathematics 5. Environmental Studies. Check here UPTET Child Development and Pedagogy Solved Question Answers of Paper 1 exam 2017.

Here is solved question paper with answer key of UPTET 2017 Exam held on 15.10.2017.

UP TET Solved Paper 2017 - Paper 1 (Primary Level) for Class 1st to 5th


UPTET Paper 1 Part-1 (Child Development and Pedagogy) Questions with Answers -

1. The period of learning, where no improvement in performance is made, is called
(1) learning curve
(2) plateau
(3) memory
(4) attention
Ans. (2)

2. The formula for calculating IQ is
(1) Mental age × Chronological age
(2) Chronological age/ Mental age
(3) Mental age/ Chronological age × 100
(4) Chronological age + Mental age
Ans. (3)

3. Who has propounded the law of trial and error of learning?
(1) Kohler
(2) Pavlov
(3) Thorndike
(4) Grestalt
Ans. (3)

4. In a normal zygote, the number of chromosomes in pair is
(1) 22
(2) 23
(3) 24
(4) None of the above
Ans. (2)

5. Operant conditioning theory is propounded by
(1) Hull
(2) Thorndike
(3) Hegarty
(4) Skinner
Ans. (4)

6. Kohler is associated with which of the following?
(1) Theory of motivation
(2) Theory of development
(3) Theory of personality
(4) Theory of learning
Ans. (4)

7. Fluid mosaic model of intelligence was proposed by
(1) Cattell
(2) Thorndike
(3) Vernon
(4) Skinner
Ans. (1)

8. Brainstorming model of teaching is used to improve which of the following?
(1) Understanding
(2) Application
(3) Creativity
(4) Problem solving
Ans. (3)

9. Goleman is associated with which of the following?
(1) Social intelligence
(2) Emotional intelligence
(3) Spiritual intelligence
(4) General intelligence
Ans. (2)

10. Find the odd one out.
(1) Theory of learning to learn
(2) Theory of identical elements
(3) Drive reduction theory
(4) Theory of generalization
Ans. (3)

11. The lowest level of cognitive achievement is
(1) knowledge
(2) understanding
(3) application
(4) analysis
Ans. (1)

12. A boy who can ride a cycle is going to drive a motorbike. This is an example of
(1) horizontal transfer of learning
(2) vertical transfer of learning
(3) bilateral transfer of learning
(4) No transfer of learning
Ans. (2)

13. Which of the following is not the cause of plateau of learning?
(1) Limit of motivation
(2) Non-cooperation of school
(3) Physiological limit
(4) Limit of knowledge
Ans. (2)

14. ‘Learning is the medication behavior through experience and training’. This statement was given by
(1) Gates and others
(2) Morgan and Gilliland
(3) Skinner
(4) Cronbach
Ans. (1)

15. ‘Stanford-Binet Test’ measures
(1) personality
(2) reading efficiency
(3) intelligence
(4) None of the above
Ans. (3)

16. Who has classified introvert and extrovert personality?
(1) Freud
(2) Jung
(3) Munn
(4) Allport
Ans. (2)

17. The factors affecting the social development of children are
(1) economic elements
(2) social-environmental elements
(3) physical elements
(4) hereditary elements
Ans. (2)

18. Which of the following is a primary law of physical development?
(1) Law of difference from mental development
(2) Law of irregular development
(3) Law of rpaid growth
(4) Law of relation from imaginational and emotional development
Ans. (3)

19. Which of the following is not the theory of development?
(1) Theory of conditioned reflex
(2) Theory of continuous growth
(3) Theory of interrelation
(4) Theory of uniform pattern
Ans. (1)

20. ‘Development results in new characteristics and new abilities.’ This statement is given by
(1) Gesell
(2) Hurlock
(3) Meredith
(4) Douglas and Holland
Ans. (2)

21. Instincts are classified in fourteen types by
(1) Drever
(2) McDougall
(3) Thorndike
(4) Woodworth
Ans. (2)

22. ‘Attention is the concentration of consciousness upon one object rather than upon another.’ This statement is given by
(1) Dumville
(2) Ross
(3) Munn
(4) McDugall
Ans. (1)

23. Which is not included in primary law of learning?
(1) Law of readiness
(2) Law of exercise
(3) Law of multiple response
(4) Law of effect
Ans. (3)

24. Which test us propounded by Dr. S. Jalota in Hindi for the children of 12 to 16 years?
(1) Non-verbal intelligence test
(2) General mental ability test
(3) Army alpha test
(4) Picture drawing test
Ans. (2)

25. Who propounded the two-factor theory of intelligence?
(1) Thorndike
(2) Spearman
(3) Vernon
(4) Stern
Ans. (2)

26. Which of the following pairs is not true?
(1) Stimulus-response theory of learning - Thorndike
(2) Operant conditioning theory of learning – B. F. Skinner
(3) Classical theory of learning – Pavlov
(4) Holistic theory of learning – Hull
Ans. (4)

2. Whose mane is associated with ‘Father of the Eugenics’?
(1) Crow and Crow
(2) Galton
(3) Ross
(4) Woodwoth
Ans. (2)

28. Who described different types of personality based on glands?
(1) Kretschmer
(2) Jung
(3) Cannon
(4) Spranger
Ans. (3)

29. ‘Creativity is a mental process to express the original outcomes.’ This statement is given by
(1) Cole and Bruce
(2) Drevahal
(3) Dehan
(4) Crow and Crow
Ans. (4)

30. The tendency of ‘Feeling of Revolt’ is concerned with which of the following ages?
(1) Childhood
(2) Infancy
(3) Early adolescence
(4) Middle adolescence
Ans. (3)

Note : Complete solved paper of UP TET Primary Level Exam 2017 will be uploaded here shortly.

Other Important Links -

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam Paper Solution @ cbsenet.nic.in

CBSE UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam 05.11.2017 - Solved Q. Papers. (Latest Updated : 07.11.17) . Answer Key of UGC NET NOV 2017 Ex...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+