21 May 2017

HPSC Solved Paper - Assistant Professor English Exam 21.05.2017

HPSC Assistant Professor English Solved Question Paper 2017 (21st May)

image : HPSC Solved Paper - Assistant Professor (College Lecturer) @ TeachMatters

Check here solved question paper of Assistant Professor (College Cadre) English Exam 21.05.2017 conducted by Haryana Public Service Commission (HPSC) against advt. no. 10/2015. This paper solution has been solved with HPSC Assistant Professor Official Answer Key and Question Paper. These solved question answers of English Literature are very helpful for those candidates who are going to appear in upcoming UGC NET English Exam and other competitive examinations based on English Literature Objective type MCQ.

See or download solved question paper of HPSC College Lecturer English Exam 2017.

HPSC Assistant Professor English Solved Paper (Official) Exam 21.05.2017 (ENGLISH Code: 108)


1. Which of the following was a periodical of the Pre-Raphaelites ?

(A) The Punch

(B) The Germ

(C) The Bee

(D) The Rambler

Ans. : (B)

2. Which of the following statements is not correct ?

(A) ‘The Laugh of the Medusa’ (1976) is celebrated manifesto of woman’s writing.

(B) Heleme Cixous argues for a positive representation of feminity in a discourse she call ‘Ecriture Feminine’.

(C) At some point in the late 1900s, structuralism gave birth to ‘post-structuralism’.

(D) Saussure has propounded Aesthetic Theory.

Ans. : (D)

3.  Which of the following statements is not correct ?

(A) Browning produced a number of plays in the ‘Bells and Pomegranates’ Series.

(B) Dramatic Romances and Lyrics is authored by Robert Browning.

(C) ‘In a Gondola’ is little lyric tragedy.

(D) The Ring and the Book is written by Tennyson

Ans. : (D)

4. The letters in the Old English alphabet were called :

(A) Numbers

(B) Arabic

(C) Runes

(D) None of the above

Ans. : (C)

5. Which of the following statements is not correct ?

(A) In 1963, Obi Wali published, ‘The  Dead End of African Literature’.

(B) Obi Wali argued any true African literature must be written in Swahili only.

(C) The mother tongue of Ngugi is Gikuyu.

(D) Ngugi says that his work ‘The Devil on the Cross’ written in Gikuyu was received into the age old tradition of story-telling around the fireside.

Ans. : (B)

6. Which of the following statement is not true about Jean Baudrillard ?

(A) His early work questioned the tenets of both Marxism and Structuralism.

(B) He has attempted a critique of technology in the era of media reproduction.

(C) He has written simulacra and scenes.

(D0 He said that Gulf war of 1991 was not a real but a television war, a media event or spectacle.

Ans. : (C)

7. The Victorian Age of Literature is written by :

(A) G.K. Chesterton

(B) E.V. Lucas

(C) A.G. Gardiner

(D) Mathew Arnold

Ans. : (A)

8. Husserl, Heidegger and Gadamer are associated with :

(A) Gender Studies

(B) Third World Feminism

(C) Feminism

(D) Phenomenology

Ans. : (D)

9. Who of the following is not a French Feminist ?

(A) Julia Kristeva

(B) Virginia Woolf

(C) Helene Cixous

(D) Luce Irigaray

Ans. : (B)

10. Which of the following statements is not correct ?

(A) Robert Bridges was appointed Poet Laureate in 1913.

(B) ‘Nightingales’ is a poem by Robert Bridges.

(C) Tennyson’s poetic career spanned twenty six years.

(D) Mathew Arnold was born in 1822.

Ans. : (C)

11. “The Modern Prometheus” was the subtitle of :

(A) A long poem by Shelley

(B) An unfinished poem by Byron

(C) A novel by Mary Shelley

(D) A poetic fragment by Robert Southey

Ans. : (C)

12. Which of the following practices is not seen in the Grammar Translation Method of English Language Teaching ?

(A) Students write the answers to reading comprehension question.

(B) The teacher asks the students to state grammar rules.

(C) The students memorize present tense, past tense and past participle forms of one set of irregular verb.

(D) The Grammar should be taught inductively. There may never be an explicit grammar rule given.

Ans. (D)

13. The lines

“Perfect I call Thy plan : Thanks that I was man!” – occur in :

(A) In Memoriam

(B) ‘Rabbi Ben Ezra’

(C) ‘Youth and Age’

(D) ‘La Belle Dame Sans Merci’

Ans. : (B)

14. Which of the following statements is not correct ?

(A) Socialist/Marxist Feminism was a powerful strand of the first wave feminism.

(B) Marxist Feminism’s primary task was to open up complex relations between gender and economy.

(C) Second wave feminism in the US took its impetus from the civil-rights, peace and other protest movements.

(D) Patriarchy subordinates the female to the male or treats the female as an inferior male.

Ans. : (A)

15. “Victorian Compromise and its Enemies” is written by :

(A) E.V. Lucas

(B) A.G. Gardiner

(C) Robert Louis Stevenson

(D) G.K. Chesterton

Ans. : (C)

Note : Complete Paper Solution of Assistant Professor English will be uploaded here shortly. This solved paper will be updated with final answer key when the official and final answer key of HPSC Assistant Professor exam are uploaded on the official website of HPSC.

Download HPSC Assistant Professor English Question Paper Exam 21.05.17

0 comments:

Post a Comment

UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam Paper Solution @ cbsenet.nic.in

CBSE UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam 05.11.2017 - Solved Q. Papers. (Latest Updated : 12.12.17) . Official Answer Key of UGC NET NO...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+