22 Apr 2017

HSSC Haryana GK Practice Set-3 (हरियाणा सामान्य ज्ञान प्रैक्टिस सेट-3)

Haryana SSC General Knowledge (GK) Practice Set-3

Practice Sets >> HSSC Practice Sets >> Haryana G.K. Practice Sets >>
image : Haryana SSC GK practice Set-3 @ TeachMatters

Check Haryana General Knowledge Practice Set for Haryana Staff Selection Commission Competitive Examinations. Test your general knowledge about Haryana History, Culture, Sports, and Current Affairs. This practice set is very helpful for HSSC Screening exam and other competitive exams. See हरियाणा सामान्य ज्ञान प्रैक्टिस सेट-3.

Haryana GK (General Knowledge) Practice Set


 Practice Set-3 

1. गुरुद्वारा नीम साहिब कहाँ स्थित है ?
(a) कैथल
(b) मेवात
(c) झज्जर
(d) पंचकुला

2. हरियाणा राज्य की सर्वाधिक महत्त्वपूर्ण नदी है ?
(a) घग्घर नदी
(b) यमुना नदी
(c) मारकंडा नदी
(d) कृष्णावती नदी

3. ‘रत्नावली’ किसकी प्रसिद्द रचना है ?
(a) हर्षवर्धन
(b) माणिक्य राज
(c) मस्तनाथ
(d) हरद्वारी लाल

4. हरियाणा में सर्वाधिक गेहूँ किस जिले में उगाया जाता है ?
(a) कुरुक्षेत्र
(b) फतेहाबाद
(c) फरीदाबाद
(d) करनाल

5. संदीप सिंह किस खेल से सम्बंधित हैं ?
(a) कुश्ती
(b) हॉकी
(c) बॉक्सिंग
(d) कबड्डी

6. हरियाणा राज्य का सर्वोच्च खेल पुरस्कार कौन सा है ?
(a) अर्जुन पुरस्कार
(b) भीम पुरस्कार
(c) एकलव्य पुरस्कार
(d) द्रोण पुरस्कार

7. हरियाणा में ‘देवी रूपक योजना’ कब आरंभ की गई ?
(a) 25 सितम्बर, 2002
(b) 2 अक्टूबर, 2003
(c) 2 अक्टूबर, 2005
(d) 15 अगस्त, 2004

8. कुरुक्षेत्र स्थित ‘चंद्रकूप’ का निर्माण किसने करवाया था ?
(a) शाहजहाँ
(b) अकबर
(c) युधिष्ठर
(d) किशन सिंह

9. ऋग्वेद में उल्लेखित हरियाणा का नाम है ?
(a) हरना
(b) आर्यना
(c) हरीयाल
(d) रज हरयाणे

10. निम्न में से किसने पानीपत के किसी भी युद्ध में भाग नहीं लिया ?
(a) बाबर
(b) बैरम खाँ
(c) इब्राहिम सूरी
(d) अहमदशाह अब्दाली

Answer : 1. (a) 2. (b) 3. (a) 4. (d) 5. (b) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (d) 10. (c).

Practice Set-2

See Also: Haryana GK Quiz Online Test

Check All HSSC Practice Sets/Papers 2020

0 comments:

Post a comment

Punjab Master Cadre Teacher Recruitment 2021: Apply Online for 135 Posts @ educationrecruitmentboard.com

School Education Recruitment Board, Punjab Master Cadre Teachers Recruitment 2020-21 (Last Updated: 02.04.2021). PSEB / ERB Punjab Teach...

Get Latest Updates via Email