28 Jan 2017

UGC NET English Solved Q. Paper JAN 2017 Paper-III

CBSE UGC NET English Solved Question Paper - JAN 2017

imag : CBSE UGC NET English Solved Question Paper JAN 2017 @ TeachMatters

(Last Updated : 02.05.17). Here is solved question paper 3 of UGC NET English Exam JAN 2017 held on 22.01.2017. This solved question paper solution contains 75 objective type MCQ of Paper-III of English based on official answer key of CBSE NET January 2017 exam.


 UGC NET English Solved Question Paper-III 2017 (January) (Official) 


1. Who among the following is not a diasporic writer?

(1) Beryl Bainbride

(2) Timothy Mo

(3) Hanif Kureishi

(4) Sam Selvon

Ans. : (1)

2. “A text is not a line of words releasing a single ‘theological’ meaning (the ‘message’ of the Author-God) but a multi-dimensional space in which a variety of eritings, none of them original, blend and chash. The text is a tissue of quotations drawn from the innumerable centres of culture.”

Which of the following best expresses the position stated above?

(1) A text is a tissue of lies that has no referential and cultural validity.

(2) A text is a communication from the Author-God with multiple meaning.

(3) A text is a force field of ambiguity where meanings collapse in the face of opposition.

(4) A text is a linguistic construct without any unity of meaning and is linked to multiple sources of language and culture.

Ans. : (4)

3. In William Congreve’s The Way of the World Fairall is Lady Wishfort’s

(1) Son

(2) Son-in-law

(3) Nephew

(4) Servant

Ans. : (2)

4. Match the periodical with the founder/s:

List – I List – II

A. The Egoist I. Wyndham Lewis and Ezra Pound

B. The English Review II. Harriet Monroe

C. Blast III. Harriet weaver and Dora Marsden

D. Poetry: A Magazine of Verse IV. Ford Madox Ford

Codes :

A B C D

(1) II III I IV

(2) III I IV II

(3) III IV I II

(4) III II I IV

Ans. : (3)

5. Which statement best expresses the theme of Coleridge’s “The Rime of the Ancient Mariner”?

(1) To kill a living creature is immoral.

(2) People should honour and respect all living things.

(3) Prayer can accomplish miracles.

(4) True harmony is achieved only through cooperative effort.

Ans. : (2)

6. “The Comprehensible Output Hypothesis” was proposed by

(1) Stephen Krashen

(2) M.A.K. Halliday

(3) Merrill Swain

(4) Gertrude Buck

Ans. : (3)

7. In Tristram Shandy Corporal Trim’s brother Tom describes the oppression of a black servant in a sausage shop in Lisbon that he visited. This episode is inspired by a letter Laurence Sterne received from a black man. Sterne’s reply became an integral part of 18th century abolitionist literature.

Name the person who wrote the aforementioned letter to Sterne.

(1) William Wilberforce

(2) Ignatius Sancho

(3) William Blackstone

(4) John Hawkins

Ans. : (2)

8. In Bertolt Brecht’s Mother Courage and Her Children, which song does Yvette sing to Mother Courage and Kattrin?

(1) “The Song of the Great Souls of the Earth”

(2) “The Fraternization Song”

(3) “The Song of the Great Capitulation”

(4) “The Memorial Song”

Ans. : (2)

9. In Gustave Flaubert’s Madame Bovary, under what pretext does Emma go every week for her clandestine meeting with Leon in Rouen?

(1) Under the pretext of going to the church for weekly confession.

(2) Under the pretext of meeting her blind friend who lives alone.

(3) Under the pretext of weekly shopping.

(4) Under the pretext of taking piano lessons.

Ans. : (4)

10.Identify the books by C.S. Lakshmi (Ambai) published in English translation:

I. Astride the Wheel

II. Going Home

III. A Purple Sea

IV. In a Forest, A Deer

The right combination according to the code is

(1) III and II

(2) I and II

(3) I and IV

(4) III and IV

Ans. : (4)

11. Elizabeth Barrett Browning’s Sonnets from the Portuguese is

I. a sequence of forty four Petrarchan sonnets.

II. a rewriting of Popean didactic verse.

III. a depiction of a contemporary setting and small events of ordinary life.

IV. a scathing criticism of the British enterprise.

The right combination according to the code is

(1) I and II

(2) I and III

(3) II and IV

(4) I and IV

Ans. : (2)

12. In The Story of My Experiments with Truth, M.K. Gandhi covers the narrative of his life from early childhood through to

(1) 1925

(2) 1929

(3) 1921

(4) 1927

Ans. : (3)

13. In a writing system the minimal unit that can cause a difference of meaning is called

(1) phoneme

(2) grapheme

(3) morpheme

(4) jargon

Ans. : 2

14. Nnu Ego is a character in

(1) Chinua Achebe’s Anthills of Savannah

(2) Chimamanda Ngozi Adichie’s Half of a Yellow Sun

(3) Buchi Emecheta’s The Joys of Motherhood

(4) Ben Okri’s The Famished Road

Ans. : (3)

15. Match the word with definition:

List – I List – II

A. Etymon I. Changing from one language variety to another in discourse

B. Code switiching II. Rules governing the social use of language

C. Cognate III. Etymological source of a word

D. Pragmatics IV. Words with a common ancestor

Codes:

A B C D

(1) IV I III II

(2) III II IV I

(3) III I IV II

(4) IV I II III

Ans. : (3)

16. What would help a reader recognize Keats’s “To Autimn” as a poem from the Romantic period?

(1) Its logical succession of images

(2) Its concise use of couplets

(3) Its lavish natural imagery

(4) Its use of iambic pentameter

Ans. : (3)

17. Which of the following is an accurate description of ‘heteroglossia’?

(1) Heteroglossia makes the job of the novelist easier by incorporating diversity into the novelistic structure.

(2) Heteroglossia functions in a novel in alliance with its stylistic system incorporating multiple voices inscribed in social language and differentiated components of a writer’s ideological position.

(3) Hteroglossia creates concrete conceptualizations through language in association with the singular view of the artistic effort resulting in the unified world of the novel.

(4) Heteroglossia enters the linguistic universe of the novel to homogenize its multiple differences and voices in a singular vision of accomplished structure.

Ans. : (2)

18. In Ulysses Leopold Bloom works for a Dublin

(1) bar

(2) park

(3) newspaper

(4) bank

Ans. : (3)

19. Which pair of plays belongs to the early career of Harold Pinter?

I. The Caretaker

II. One for the Road

III. Celebration

IV. The Room

The right combination according to the code is

(1) I and III

(2) II and III

(3) I and IV

(4) II and IV

Ans. : (3)

20. Who among the following contemporaries of John Donne wrote the following lines on his death: “Here lies a king, that ruled as he thought fit/The universal monarch of wit”?

(1) George Herbert

(2) Henry King

(3) Thomas Carew

(4) Henry Crashaw

Ans. : (3)

21. In his poem “Australia” A.D. Hope says that

I. Australia is “without songs, architecture, history”.

II. “Her five cities are like five dry rivers.”

III. The poet turns to her “to find/The Arabian desert of the human mind/Hoping if still from deserts prophets come.”

IV. “She is the first of lands, the warmest,”

Codes:

(1) I and III

(2) II and III

(3) III and IV

(4) I and IV

Ans. : (1)

22. Basic English, a simplifield and fundamental framework of English, was formulated by

I. I.A. Richards

II. Alastair Fowler

III. William Empson

IV. C.K. Ogden

The right combination according to the code is:

(1) I and II

(2) II and III

(3) I and IV

(4) I and III

Ans. : (3)

23. “Britons will never be slaves !” – felt proud Britons in the eighteenth century. A great many Britons, thought, had no qualms about owning slaves and profiting from them. Who among the following British authors self-consciously engaged with the issue of slavery in some poems?

I. Hannah More

II. Mary Collier

III. Anna Seward

IV. Anna Yearsley

The right combination according to the code is

(1) I and III

(2) I and IV

(3) II and III

(4) III and IV

Ans. : (2)

24. Match the Novelist with the work:

List – I List – II

A. Anita Desai I. Rich Like Us

B. Nayantara Sahgal II. The Nowhere Man

C. Arun Joshi III. In Custody

D. Kamala Markandaya IV. The Last Labyrinth

Codes:

A B C D

(1) III II IV I

(2) III I IV II

(3) II I IV III

(4) III IV I II

Ans. : (2)

25. Identify the chronological sequence:

(1) The American Pastoral – Sister Carrie – The Great Gatsby – Beloved

(2) The Great Gatsby – Sister Carrie – Beloved – The American Pastoral

(3) Sister Carrie – The Great Gatsby – Beloved – The American Pastoral

(4) Sister Carrie – The Great Gatsby – The American Pastoral – Beloved

Ans. : (3)



26. In which of the following senses did Marx and Engels originally use the term “ideology” in The German Ideology?

(1) Something that mystifies the actual material conditions of society, a sort of the false consciousness.

(2) The elaborate structures and institutions that mark the bourgeouse society.

(3) The concepts of base and superstructure that govern the economic relations of the society.

(4) The fundamental class consciousness of the proletariat which leads to their awakening

Ans. : (1)

27. The plot of this Coetzee novel unravels the narrative of a poor man of colour trying to survive in a civil-war situation, never taking sides. Identify the novel.

(1) Disgrace

(2) Age of Iron

(3) Waiting for the Barbarians

(4) Life and Times of Michael K.

Ans. : (4)

28. Which of the following lines of T.S. Eliot is used by Anita Desai as the epigraph for her novel, Baumgartner’s Bombay?

(1) “I will show you fear in a handful of dust,” The Waste Land

(2) “In my beginning is my end”, “East Coker”

(3) “Human kind cannot bear very much reality”, “Burnt Norton”

(4) “I have measured out my life with coffee spoons,” “Love Song of J. Alfred Prufrock”

Ans. : (2)

29. In the General Prologue to The Canterbury Tales which two characters are examples of deep Christian goodness?

I. the Summoner

II. the Parson

III. the Ploughman

IV. the Pardoner

The right combination according to the code is

(1) I and II

(2) II and IV

(3) II and III

(4) I and IV

Ans. : (3)

30. Identify Falstaff’s first words in Henry IV, Part I:

(1) “Now, Harry, what time of day is it, lad?”

(2) “Now, Hal, what time of day is it, lad?”

(3) “Now, Harry, what time of night is it, lad?”

(4) “Now, Hal, what time of night is it, lad?”

Ans. : (2)

31. Anna Barbauld, Laetitia Elizabeth London, Charlotte Smith, Mary Robinson and Felicia Hemans are

(1) first wave feminists

(2) women poets of the Romantic period

(3) Victorian writers of popular fiction

(4) nineteenth century stage artists

Ans. : (2)

32. Ray Bradbury has titled one of his short story collections – Golden Apples of the Sun – after the last line of a W.B. Yeats poem. Which poem?

(1) “The death of Cuchulain”

(2) “The Peacock”

(3) “The Hour Before Dawn”

(4) “The Song of Wandering Aengus”

Ans. : (4)

33. Which play by Tom Stoppard set in Zurich during the First world War presents a character’s interactions with James Joyce as he was writing Ulysses, Tristran Zara during the rise of Dadaism, and Lenin leading up to the Russian Revolution, all of whom were living in Zurich at that time?

(1) After Magritte

(2) Dirty Linen

(3) Artist Descending a Staircase

(4) Travesties

Ans. : (4)

34. “Most blameless is he, centered in the sphere

Of common duties, decent not to fail

In offices of tenderness …”

In these lines from “Ulysses”, what does Ulysses suggest about Telemachus?

(1) He shows heroic qualities.

(2) He is patient and selfless.

(3) He is very much like his father.

(4) He may be too tender-hearted to be king.

Ans. : (2)

35. In Restoration comedies the following is true EXCEPT

(1) the London life of hedonistic young men is portrayed.

(2) names encapsulate traits.

(3) unchaste women, widows and cuckolds scarcely make an appearance.

(4) the heroines seek a say in the choice of a marriage partner.

Ans. : (3)

36. What happens to the character Boy at the end of Luigi Pirandello’s play Six Characters in Search of an Author?

(1) He drowns in the fountain.

(2) He is shot dead by the Father.

(3) He leaves the stage alone.

(4) He commits suicide.

Ans. : (4)

37. Which of the following adjectives will not apply to Becky Sharp, a major character in Vanity Fair?

(1) ambitious

(2) energetic

(3) wellborn

(4) scheming

Ans. : (3)

38. Which character in Anton Chekhov’s play, The Cherry Orchard, first suggests the selling of the orchard?

(1) Trofimov

(2) Yephikodov

(3) Lopakhin

(4) Varya

Ans. : (3)

39. Identify the correct chronological sequence of the founding of the following 18th century English periodicals:

(1) Tattler – Spectator – The Gentleman’s Magazine – Rambler

(2) Spectator – Tatler – The Gentleman’s Magazine – Rambler

(3) Rambler – Tatler – Spectator – The Gentleman’s Magazine

(4) Tattler – Spectator – Rambler – The Gentleman’s Magazine

Ans. : (1)*

40. Who identified “strangled articulateness” as a theme in Canadian writing?

(1) Margaret Atwood

(2) Northrop Frye

(3) Michael Ondaatjee

(4) Joy Kogawa

Ans. : (2)

41. Identify the gynocritics in the following list:

I. Alice Jardine

II. Elaine Showalter

III. Sandra Gilbert

IV. Kate Millett

The right combination according to the code is

(1) I and II

(2) II and IV

(3) II and III

(4) III and IV

Ans. : (3)

42. Identify the character who is not part of the group of three protagonists in Girish Karnad’s Hayavadana:

(1) Padmini

(2) Gautama

(3) Kapila

(4) Devadatta

Ans. : (2)

43. Aurobindo Ghosh, author of ‘Savitri’, taught for some time at Baroda College after his return from England in 1893. Which subject did he teach?

(1) English

(2) French

(3) Sanskrit

(4) Bengali

Ans . : (2)

44. Christopher Marlowe’s Hero and Leander can be classified as a/an

(1) complaint

(2) stichomythia

(3) epyllion

(4) pasturelle

Ans. : (3)

45. Which among the following does not belong to Indo-European language family?

(1) English

(2) German

(3) Scandinavian

(4) Finnish

Ans. : (4)

46. What, among the following, is ruled out by Longinus as a way of achieving the sublime?

(1) great thoughts

(2) immoderate emotion

(3) noble diction

(4) dignified and elevated word arrangement

Ans. : (2)

47. Who among the following is not a beat writer?

(1) Jack Kerouac

(2) Allen Ginsberg

(3) Robert Lowell

(4) William Burroughs

Ans. : (3)

48. This was a masque written by Ben Jonson, staged on Twelfth Night and it was the first masque in which Prince Charles took part.

(1) Masque of Blankness

(2) The Masque of Queens

(3) Pleasure Reconciled to Virtue

(4) The Gypsies Metamorphed

Ans. : (3)

49. Elizabeth Bishop’s poems are best remembered for their

(1) conversational intimacy

(2) intellectual tenor

(3) astringent satire

(4) urban topography

Ans. : (1)*

50. Which chilling novel of surveillance and entrapment had the alternative title Things as They Are?

(1) Horace Walpole’s Castle of Otranto.

(2) Matthew Gregory Lewis’s The Monk.

(3) Thomas Love Peacock’s Nightmare Abbey.

(4) William Godwin’s Caleb Williams.

Ans. : (4)

Note : Complete solved paper solution of UGC NET English Paper III JAN 2017 will be uploaded soon.

0 comments:

Post a Comment

Delhi Guest Teacher Merit List 2017 Result & Cut-off Marks

Delhi Guest Teacher Merit List 2017-18 Result, Cut-off Marks & Document Verification Schedule 2017 - (Last Updated : 10.08.17). Chec...


Change Language

Get Latest Updates via Email

Follow us on Google+

Blog Archive