30 Jun 2015

UGC NET English Answer Key June 2015 Solved Paper-II

UGC NET English Solved Paper June 2015 Paper-2 Answer Key


(Last Updated : 04.06.2020) Answer Keys >> UGC-NET Answer Keys >> UGC-NET English Answer Keys >> UGC-NET 2015 Answer Keys >> UGC NET June 2015 Answer Keys >> NET 28th June 2015 Answer Keys >> CBSE NET Answer Keys English June 2015 >> UGC NET Answer Keys English June 2015

CBSE NET June 2015 Answer Keys for Paper-II (final & official)

(UGC-NET June 2015 Exam held on 28.06.2015)

UGC-NET June 2015 Answer Key Paper-I

UGC-NET June 2015 Answer Key Paper-III English 

UGC NET June 2015 Answer Key : Paper - II (ENGLISH)


UGC-NET Answer Key June 2015 Paper-II ENGLISH (Final)

Question
Answer
Question
Answer
Q1
1
Q26
3
Q2
1
Q27
3
Q3
4
Q28
3
Q4
1
Q29
2
Q5
3
Q30
1
Q6
4
Q31
1
Q7
3
Q32
2
Q8
2
Q33
3
Q9
4
Q34
4
Q10
4
Q35
1
Q11
2
Q36
1
Q12
1
Q37
2
Q13
3
Q38
1
Q14
4
Q39
3
Q15
1
Q40
3
Q16
3
Q41
2
Q17
3
Q42
3
Q18
3
Q43
2
Q19
3
Q44
3
Q20
4
Q45
1
Q21
2
Q46
2
Q22
1
Q47
3
Q23
2
Q48
3
Q24
4
Q49
3
Q25
1
Q50
3

Note :
  • This key is final & official
  • For other UGC-NET Answer Keys for June 2015 click this link.
  • Keys are updated on regular intervals, so visit www.teachmatters.in regularly.
  • If you have any query or suggestion about the keys published here, you can write in the comment section below.

UGC NET Question Papers >> UGC NET Solved Question Papers >> UGC NET English Solved Paper
UGC NET English Solved Paper @ TeachMatters

Check and download here solved question paper of UGC NET English Paper-2 June 2015.

UGC NET English Solved Paper-II June 2015


1. Matthew Arnold’s “touchstones” were “short passages, even single lines” of classic poetry beside which the lines of other poets may be placed in order to detect the presence or absence of high poetic quality. In his “Study of Poetry” Arnold cited “touchstones” from such non-English poets as Homer and Dante and also from the English poets, Shakespeare and Milton. Which English poet did he disapprovingly call “not one of the great classics” in the list below?

(1) Chaucer

(2) Sidney

(3) Spenser

(4) Donne

Answer: 1

2. Samuel Pepys began his diary on ……………

(1) New Year’s Day 1660

(2) All Saints’ Day 1662

(3) Thanksgiving Day 1665

(4) New Year’s Day 1667

Answer: 1

3. On which of the following authors has Peter Ackroyd NOT written a biography?

(1) Charles Dickens

(2) William Blake

(3) T. S. Eliot

(4) W. B. Yeats

Answer: 4

4. Which group of the following poets was called the Auden Group because they developed a style and viewpoint similar to that of W. H. Auden?

(1) Louis MacNeice, C. D. Lewis, Stephen Spender

(2) John Masefield, Edwin Muir, Norman McCaig

(3) MacDiarmid, G. M. Hopkins, Edwin Muir

(4) W. IT. Davies, Robert Bridges, John Masefield

Answer: 1

5. When one line of poetry runs into the next, with no punctuation to slow the reading, it is a case of …………..

(1) caesura

(2) consonance

(3) enjambment

(4) hyperbole

Answer: 3

6. Which of the following is NOT a characteristic of the Victorian Age?

(1) The rise of a highly competitive industrial technology

(2) An emphasis on strictly controlled social behavior

(3) A romantic focus on home and family

(4) The growth of rural traditions and movement from large cities

Answer: 4

7. In The Heart of Midlotliian, Walter Scott deals with real political and personal details, but notable among his characters is the depiction of ………….

(1) Queen Anne

(2) Queen Victoria

(3) Queen Caroline

(4) Queen Elizabeth

Answer: 3

8. Chaucer’s first work, The Book of the Duchess is a dream poem on the death of …………….

(1) Duchess of Malfi

(2) Duchess of Lancaster

(3) Duchess of Scotland

(4) Duchess of Paris

Answer: 2

9. What was Charles Lamb’s connection with India?

(1) He was fascinated by the Indian jugglers and trades-people in London and wrote an essay on them

(2) He was fascinated by Eastern mystical religions, especially Buddhism

(3) He was a clerk for thirty three years in the East India Company

(4) He was clerk in South Sea house that prepared patents and documents for British trading companies in India

Answer: 4

10. Find the odd one among the Marxist critics below:

(1) Georg Lukacs

(2) Louis Althusser

(3) Raymond Williams

(4) Northrop Frye

Answer: 4

11. In the lines “With gold jewels cover every part, /And hide with ornaments their want of art” (Essay on Criticism), Pope rejects

(1) the ‘Follow Nature’ fallacy

(2) artificiality

(3) aesthetic order

(4) poor taste

Answer: 2

12. The opposite of hyperbole is ……………..

(1) meiosis

(2) inversion

(3) anagnorisis

(4) synecdoche

Answer: 1

13. What significance do we attach to the publication of I Am an Indian in Canada ?

(1) The title refers to the autobiography of an unknown Indian writer longing for the South Asian countryside

(2) The first ever account of ethnic conflicts within Canada

(3) The first anthology of Native Canadian writing following the Civil Rights Movement of the 1960s

(4) The first anthology of writers depicted by class and gender differences in Canada of the late 1970s

Answer: 3

14. What is the moral of “The Nun’s Priest’s Tale” ?

(1) Slow and steady wins the race.

(2) Greed is the root of all evil.

(3) Beauty lies within.

(4) Never trust a flatterer.

Answer: 4

15. The author of the essay “Silly Novels by Lady Novelists” is ……………..

(1) George Eliot

(2) Henry James

(3) Oscar Wilde

(4) Richard Steele

Answer: 1

16. The unquenchable spirit of Robinson Crusoe struggling to maintain a substantial existence on a lonely island reflects ……………

(1) man’s desire to return to nature

(2) the author’s criticism of colonization

(3) the ideal of rising bourgeoisie

(4) the aristocrat’s disdain for the harsh social reality

Answer: 3

17. Who is the author of the collection The Celtic Twilight?

(1) J. M. Synge

(2) Sean O’Casey

(3) W. B. Yeats

(4) Lady Gregory

Answer: 3

18. In medieval England a …………….. was understood to be a trained craftsman, one who worked under a master who owned the business.

(1) pardoner

(2) summoner

(3) journeyman

(4) manciple

Answer: 3

19. Christopher Marlowe’s heroes are said to be larger than life, exaggerated both in their faults and in their qualities. They have a desire for everything in extreme. In one of his plays the hero wants to conquer the whole world. The name of the play is ……………..

(1) The Jew of Malta

(2) Doctor Faustus

(3) Tamburlaine the Great

(4) Edward II

Answer: 3

20. With what does the speaker claim to be half in love in “Ode to a Nightingale”?

(1) the nightingale’s haunting melody

(2) the scented flavour of early summer

(3) the night sky and all the stars

(4) the peace that comes with death

Answer: 4

21. In which chapter of Poetics does Aristotle use the word ‘catharsis’ in his

definition of tragedy?

(1) Chapter IV

(2) Chapter VI

(3) Chapter ITT

(4) Chapter V

Answer: 2

22. Match the following:

List – I

(a) “The Function of Criticism”

(b) “The Function of Criticism at the Present Time”

(c) The Function of Criticism : From ‘The Spectator’ to Poststructuralism

(d) “The Function of English at the Present Time”

List – II

(1) Terry Eagleton

(ii) Richard Ohmann

(iii) Matthew Arnold

(iv) T. S. Eliot

The right matching according to the code is:

(a) (b) (c) (d)

(1) (iv) (iii) (i) (ii)

(2) (i) (ii) (iii) (iv)

(3) (iii) (iv) (i) (ii)

(4) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: 1

23. Identify the TRUE statement on Thomas More’s Utopia.

(1) Utopia is divided into four parts, each dealing with Raphael Hythloday’s adventures in the four suburbs of Antwerp.

(2) Utopia is divided into two parts; the first records a conversation between Thomas More and Raphael Hythloday, and the second is Hythloday’s discourse on the institutions and practices of Utopia.

(3) Utopia is divided into two parts; the first is Thomas More’s discourse on the institutions and practices of Utopia, and the second a conversation between More and Hythloday.

(4) Utopia is divided into four parts, each dealing with the ordered patterns of towns and cities in Antwerp.

Answer: 2

24. In “The Rime of the Ancient Mariner” what disaster befalls the ship and the crew?

(1) The ship is caught in ice and breaks into pieces.

(2) A fierce storm batters the ship and drowns the crew.

(3) “Slimy things with legs” attack the ship and kill many of the crew.

(4) The ship is becalmed and the crew dies of thirst.

Answer: 4

25. Falstaff is a character in …………..

(a) Henry IV Part I

(b) The Merry Wives of Windsor

(c) The Comedy of Errors

(d) Titus Andronicus

The right combination according to the code is:

(1) (a) and (b)

(2) (a) and (c)

(3) (c) and (d)

(4) (a) and (d)

Answer: 1

26. In her essay “Professions for Women” Virginia Woolf finds an analogybetween the act of writing and …………….

(1) driving a motor car

(2) riding a horse

(3) fishing

(4) gardening

Answer: 3

27. The ascension of King James I in ………….. inaugurated the Jacobean age.

(1) 1600

(2) 1601

(3) 1603

(4) 1609

Answer: 3

28. Which of the following is NOT true of the Byronic hero?

(1) moody

(2) passionate

(3) repentant

(4) remorse-torn

Answer: 3

29. Like many other novelists, Hardy employed language variation (dialect and standard) with a purpose. In this respect which of the following statements is correct?

(1) His major characters such as Tess and Jude always speak in local dialects, as per their social positions.

(2) His major characters such as Tess and Jude rarely speak in local dialects, in spite of their social positions.

(3) His major characters such as Tess and Jude rarely speak in standard language in spite of their social positions.

(4) His major characters such as Tess and Jude rarely speak in a mixture of a dialect and standard.

Answer: 2

30. “It used to be said,” began a famous English writer, “everyone had a novel in them … Just now, though, in 1999, you would probably be obliged to doubt the basic proposition: What everyone has in them, these days, is not a novel but a memoir”. Identify the source

(1) Martins Amis, Experience

(2) Michel Butor, Passing Time

(3) John Fowles, The French Lieutenant’s Woman

(4) Julian Barnes, Flaubert’s Parrot

Answer: 1

31. The opening sixteen lines of Paradise Lost comprise:

(1) One sentence

(2) Two sentences

(3) Three sentences

(4) Four sentences

Answer: 1

32. Who among the following poets compared human tears to “love’s wine” ?

(1) Ben Jonson

(2) John Donne

(3) Andrew Marvell

(4) John Suckling

Answer: 2

33. Ernest Pontifex is a character in …………..

(1) Tono Bungay

(2) The Man of Property

(3) The Way of All Flesh

(4) Nostromo

Answer: 3

34. In which of the following stories does Rudyard Kipling present a

newspaper editor who recounts his dealings with a couple of “loafers” ?

(1) “His Chance in Life”

(2) “Thrown Away”

(3) “Lispeth”

(4) “The Man Who Would Be King”

Answer: 4

35. Trying to capture the upbeat mood of 1964-65, the poet Thom Gunn said: “They stood for a great optimism, barriers seemed to be coming down all over, it was as if World War II had _nally drawn to close, there was an openness and high-spiritedness and relaxation of mood”. Who were “they” ?

(1) The Beatles

(2) The Rolling Stones

(3) The New Left

(4) The Arts Council folks

Answer: 1

36. In Paradise Lost Milton presents the action of the fall of man in two stages in Books ……………

(1) IV and IX

(2) IV and VIII

(3) III and IX

(4) V and X

Answer: 1

37. In Gulliver’s Travels Struldbruggs are …………..

(1) people replete with abstract learning.

(2) people exempt from natural death.

(3) people persecuted by pets and servants.

(4) people lured by a new ideal.

Answer: 2

38. Margaret Atwood has tried a revisionist writing of a crucial scene in Hamlet called “Gertrude Talks Back”. The scene in Atwood opens with areference to the name of an implied listener. Who is this implied listener?

(1) Hamlet

(2) Ophelia

(3) Polonius

(4) Claudius

Answer: 1

39. Samuel Johnson wrote London in imitation of ……………

(1) Horace

(2) Ovid

(3) Juvenal

(4) Moschus

Answer: 3

40. Which of the following is NOT written by Buchi Emecheta?

(1) The Joys of Motherhood

(2) Second-Class citizen

(3) A Question of Power

(4) Kehinde

Answer: 3

41. Samuel Johnson’s use of the term “metaphysical” in a piece of criticism was ………….

(1) approving

(2) disapproving

(3) positive

(4) accidental

Answer: 2

42. “I am not an angel …… and I will not be one till I die: I will be myself.” This is ………………

(1) Maggie Tulliver in Mill on the Floss

(2) Aurora Leigh in the eponymous poem

(3) Jane Eyre in the eponymous novel

(4) Betty Higdon in Our Mutual Friend

Answer: 3

43. Who among the following playwrights was the son of a gardener?

(1) Harold Pinter

(2) Joe Orton

(3) Tom Stoppard

(4) Edward Bond

Answer: 2

44. “He is the very pineapple of politeness!” This sentence is an example of ………..

(1) paronomasia

(2) spoonerism

(3) malapropism

(4) anaphora

Answer: 3

45. Ferdinand de Saussure argued that meaning is generated through

(1) a system of structured differences in language

(2) a system of random differences in language

(3) a system of structured references in language

(4) a system of random references in language

Answer: 1

46. Identify the group known as “The Wesker Trilogy”?

(1) The Growth of the Soil, Gauze of Life, In the Grip of Life

(2) Chicken Soup with Barley, Roots, I’m Talking about Jerusalem

(3) The Four Seasons, Chips with Everything, Golden City

(4) Lunatics and Lovers, The Patriots, Dead End

Answer: 2

47. Who is the central character of Derek Walcott’s Dream on the Monkey Mountain ?

(1) Diana Guinness, one of the Mitford Sisters

(2) Jordan, a fantasist

(3) Makak, a charcoal burner

(4) Eva Smith, a seamstress

Answer: 3

48. The phrase “darkness visible” (Paradise Lost, 1.63) is an example of ……………..

(1) periphrasis

(2) pun

(3) oxymoron

(4) transposition

Answer: 3

49. What is common to writers such as Sam Selvon (The Lonely Londoners), Timothy Mo (Sour Sweet), and Hanif Kureishi (The Black Album) ?

(1) All of them are brilliant writers of autobiographies who tell stories and write poetry.

(2) They use Standard English with some Creole infections peculiar to the Caribbean.

(3) They are diasporic writers who depict postcolonial London very different from its colonial representations.

(4) They contrast the ‘First Nations’ with local populations of their respective countries.

Answer: 3

50. F. R. Leavis and Q. D. Leavis launched a critical journal devoted to the moral centrality of English Studies. Name the Journal.

(1) The English Historical Review

(2) The Criterion

(3) Scrutiny

(4) The Edinburgh Review

Answer: 3

>> UGC-NET DEC 2015 Solved Question Paper-II English >>

<< UGC-NET DEC 2014 Solved Question Paper-II English <<

  3 comments:

HTET 2020: HTET DEC 2020 Exam Latest Updates @ htetonline.com

HTET 2020 Exam Dates, Online Application, Syllabus, Answer Key, Result and Exam Analysis December 2020 (Last Updated: 24.10.2020). HTET...

Get Latest Updates via Email