11 Jan 2015

UGC NET Solved Question Paper Dec. 2014 Paper - II (English)

image : CBSE UGC NET Solved Paper English Dec 2014Last Updated : 15.06.15
See CBSE UGC NET Solved Question Paper December 2014 Paper-II English exam held on 28.12.14. CBSE NET DEC 2014 Paper-II (English)  solved paper contains 50 solved questions with  answers.

CBSE NET English Solved Paper - II for UGC NET DEC 2014



UGC NET DEC 2014 Solved Question Paper - II  English


CBSE UGC NET Solved Question Paper

NET DEC 2014 Solved PAPER-II English

1. Two of the following list are “Angry Young Men” of the 1950's British literary scene.
I. John Osborne II. C.P. Snow
III. Anthony Powell IV. Kingsley Amis
The right combination, according to the code
(A) I & II (B) II & IV
(C) I & IV (D) I & III
Ans. : (C)
2. Laurence Sterne's Tristram Shandy contains
(A) Six volumes (B) Nine volumes
(C) Ten volumes (D) Four volumes
Ans. : (B)
3. Which of the following statement is NOT true of Areopagitica ?
(A) It was published in 1644.
(B) It argues for the liberty of Unlicensed Printing.
(C) It pleads for British privileges regarding Free Trade.
(D) It is a speech addressed to the Parliament of England.
Ans. : (C)
4. Thomas Hardy's last major novel was __________.
(A) Tess of the D'urbervilles
(B) Jude the Obscure.
(C) The Return of the Native
(D) The Trumpet Major
Ans. : (B)
5. The Hind and the Panther Trtansvers'd to the Story of the Country Mouse and the City Mouse is satire on
(A) Alexander Pope (B) Jonathan Swift
(C) John Dryden (D) Samuel Butler
Ans. : (C)
6. Match the columns :
Terms Theorists
I. Apollonian – Dionysian 1. Matthew Arnold
II. Fancy – Imagination     2. Friedrich Nietzsche
III. Hellenism – Hebraism 3. G.H. Hopkins
IV. Inscape – Instress        4. S.T. Coleridge
I II III IV
(A) 2 4 1 3
(B) 2 4 3 1
(C) 1 4 2 3
(D) 4 2 1 3
Ans. : (A)
7. In King Lear who among the following speaks in the voice of Poor Tom ?
(A) Kent (B) Edgar
(C) Edmund (D) Gloucester
Ans. : (B)
8. In Wordsworth's Prelude the Boy of Winander is affected by
(A) Blindness (B) Deafness
(C) Muteness (D) Lameness
Ans. : (C)
9. Which of the following is NOT mentioned as part of the London locale in The Waste Land ?
(A) St. Magnus Martyr (B) King Arthur Street
(C) St. Mary Woolnoth (D) Lower Thames Street
Ans. : (B)
10. Which of the following novels is NOT written by Jean Rhys ?
(A) After Leaving Mr. Macjenzie (B) Good Morning, Midnight
(C) The Quiet American (D) Wide Sargasso Sea
Ans. : (C)
11. The first official royal Poet Laureate in English history was ________.
(A) Ben Jonson (B) William Davenant
(C) John (D) Thomas Shadwell
Ans. : (C)
12. Who does Alexander Pope refer to in the following lines ?
“Born to no pride; inheriting no strife,
Nor marrying discord in a noble wife,
Stranger to civil and religious rage,
The good man walked innoxious through his age.”
(A) Pope's father (B) Pope himself
(C) Dr. Arbuthnot (D) The Duke of Marlborough
Ans. : (A)
13. The Theory of Natural Selection is attributed to _______.
(A) Arthur Schopenhauer (B) Charles Darwin
(C) A.N. Whitehead (D) Aldous Huxley
Ans. : (B)
14. Which character in William Golding's Lord of the Flies maintains, “Life is scientific” ?
(A) Simon (B) Piggy
(C) Ralph (D) Jack
Ans. : (B)
15. Match the authors under List – I with the titles under List – II :
List – I List - II
I. Claude Levi-Strauss 1. Of Grammatology
II. Jacques Derrida 2. The Archaeology of Knowledge
III. Northrop Frye 3. Structural Anthropology
IV. Imichel Foucault 4. Anatomy of Criticism
I II III IV
(A) 1 3 4 2
(B) 3 1 2 4
(C) 3 1 4 2
(D) 2 1 3 4
Ans. : (C)
16. How did Chaucer's Pardoner make his living ?
(A) By selling stolen cattle from the neighbourhood ottery
(B) By selling indulgences to those who committed sins
(C) By pardoning those who stole property of committed other crimes
(D) By assisting the Friar in Church services
Ans. : (B)
17. From among the folowing, identify Coleridge's companion in a fanciful scheme to establish a Utopian community of free love on the banks of the Susquehaina river ?
(A) Lord Byron (B) Robert Southey
(C) William Hazlitt (D) William Wordsworth
Ans. : (B)
18. Which of the following novels by H.G. Wells is about the condition of England as Empire ?
(A) The Island of Dr. Moreau (B) The War of the Worlds
(C) Tono-Bungay (D) The Invisible Man
Ans. : (C)
19. Joothan by Om Prakash Valmiki is
(A) a collection of poems (B) a ply
(C) an autobiography (D) a novel
Ans. : (C)
20. Listed below are some English plays across several centuries :
Twelfth Night, She Stoops to Conquer, The Importance of Being Earnest, Pygmallion and Blithe Spirit.
What is common to them ?
(A) All problem plays; scheming and intrigue
(B) All tragedies; sin and redemption
(C) All ideologically framed; class and gender
(D) All romantic comedies; love and laughter
Ans. : (D)
21. Who among the following wrote a poem comparing a lover's heart to hand grenade ?
(A) John Donne (B) Abraham Cowkley
(C) Wilfred Owen (D) Robert Graves
Ans. : (B)
22. The Uncertainty Principle is attributed to
(A) William James (B) John Dewy
(C) Werner Heisenberg (D) Charles Darwin
Ans. : (C)
23. “Jabberwocky” is a creation in __________.
(A) Edward Lear's poetry
(B) Lewis Carroll's work
(C) Charles Dickens's Martin Chuzzlewit
(D) Thomas Hardy's Woodlanders
Ans. : (B)
24. Who are Didi and Gogo ?
(A) They are two characters in Endgame.
(B) They are nicknames, respectively, for Lucky and Pozzo.
(C) They are nicknames, respectively, for Vladimir and Estragon.
(D) They are two characters in Breath.
Ans. : (C)
25. Who among the following theorists talks about “the circulation of social energy” ?
(A) Raymond Williams (B) Stephen Greenblatt
(C) Antonio Gramsci (D) Haydon White
Ans. : (B)
26. How many legends of good women could Chaucer complete in his The Legend of Good Women ?
(A) Six (B) Seven
(C) Eight (D) Nine
Ans. : (D)
27. The Round Table is collection of essays jointly written by ________
(A) Charles Lamb and William Hazlitt
(B) Charles Lamb and Leigh Hunt
(C) Wiiliam Hazlitt anad Leigh Hunt
(D) William Hazlitt and Thomas de Quiencey
Ans. : (C)
28. Dylan Thomas is associated with the group ________
(A) The New Apocalypse (B) The Black Arts
(C) The Movement (D) Deep Image Poetry
Ans. : (A)
29. Which of the following writers writes from Canada ?
(A) V.S. Naipaul (B) Margaret Atwood
(C) Derek Walcott (D) James Joyce
Ans. : (B)
30. “The boast of heraldry, the pomp of power,
And all that beauty, all that wealth e'er gave,
Awaits alike the inevitable hour
The paths of glory lead but to the grave.”
What is the subject of awaits ?
(A) Hour
(B) The things mentioned in the first 2 lines.
(C ) “And all that beauty, all that wealth e'er gave”
(D) Grave
Ans. : (A)
31. “Heav'n has no rage, like love to hatred
turn'd / Nor Hell a fury, like a woman
scorn'd.”
Identify the text in which the above quote occurs :
(A) The Double-Dealer (B) The Way of the World
(C) The Mourning Bride (D) Love for Love
Ans. : (C)
32. A Young Lady's Entrance into the World is the sub-title of ______
(A) Belinda (B) Cecilia
(C) Evelina (D) Camilla
Ans. : (C)
33. “The old order changeth, yielding place to new” is form _______
(A) “Morte d' Arthur” (B) “Idylls of the King”
(C) “Paracelsus” (D) “Asolando”
Ans. : (B)
34. Which of the following cannot be classified as fantasy fiction ?
(A) The Ingeritors (William Golding)
(B) The Magus (John Fowles)
(C) The Lord of Flies (J.R.R. Tolkein)
(D) The History Man (Malcolm Bradbury)
Ans. : (D)
35. Philosophy of Symbolic Forms is a work associated with ______
(A) Wilhelm von Humboldt (B) Ernst Cassirer
(C) Immunuel Kant (D) Battista Vico
Ans. : (B)
36. Which of the following facts is NOT true of Spenser ?
(A) He is a kind of English Homer, telling stories of heroic confrontations.
(B) He fashioned an original verse form : The Spenserian Stanza.
(C) He opposed England’s break with the Roman Catholic Church.
(D) He is a Christian poet.
Ans. : (C)
37. William Blake developed the ideas of “Prolifics” and “Devourers” in
(A) Jerusalem
(B) Milton
(C) Marriage of Heaven and Hell
(D) Songs of Innocence and Songs of Experience
Ans. : (C)
38. Surrealism is associated with
(A) Ernst Cassirer (B) Tristan Tzara
(C) Henrik Ibsen (D) Andre Breton
Ans. : (D)
39. “And miles to go before I sleep” is a line from a poem by
(A) Emily Dickinson (B) Walt Whitman
(C) Ralph Waldo Emerson (D) Robert Frost
Ans. : (D)
40. What common link do you find among
“The Disquieting Muses” by Sylvia Plath,
“The Starry Night” by Anne Sexton,
“Mourning Picture” by Adrienne Rich, and
“Musee des Beaux Arts” by W.H. Auden ?
(A) They inspired paintings.
(B) They are confessional poems.
(C) They are all inspired by paintings.
(D) They are all inspired by Van Gogh’s paintings.
Ans. : (C)
41. “All Rising to Great Place is by a _____ staire.” (Francis Bacon)
(A) Murky (B) Winding
(C) Crooked (D) Sinister
Ans. : (B)
42. In Jeremy Collier’s 1698 pamphlet attacking the immorality and profaneness of the
English stage, who among the following was the principal target ?
(A) William Congreve (B) John Dryden
(C) John Vanbrugh (D) William Wycherley
Ans. : (C)
43. Charles Dickens’s visit to the United States produced _________.
(A) Hard Times (B) Nicholas Nickleby
(C) Martin Chuzzlewit (D) Oliver Twist
Ans. : (C)
44. Who among the following is a working-class poet ?
(A) John Betjeman (B) Tony Harrison
(C) Thom Gunn (D) Robert Graves
Ans. : (B)
45. New Science is a work associated with _______.
(A) Ernest Cassirer (B) Wilhelm von Humboldt
(C) G. Battista Vico (D) Immanuel Kant
Ans. : (C)
46. Identify Petrarch’s sonnet sequence from among the following :
(A) Rine Sparse (B) Astrophel and Stella
(C) Amoretti (D) Delia
Ans. : (A)
47. The island setting of Latmos figures in Keats’s
(A) Endymion (B) The Eve of St. Agnes
(C) Lamia (D) Hyperion
Ans. : (A)
48. The Artist Hero is a theatrical creation emphasized by ________.
(A) W.B. Yeats (B) Charles Baudelaire
(C) Oscar Wilde (D) Andre Gide
Ans. : (A,B,C,D = all correct)
49. Which of the following African writers won the Nobel Prize for Literature ?
(A) Chinua Achebe (B) Nadine Gordimer
(C) Ngugi wa Thiong’o (D) Bessie Head
Ans. : (B)
50. “My lute, be as thou wert when thou didst grow
With thy green mother in some shady groove”
– William Drummond
The above quote is an example of _______.
(A) End-stopped rhyme (B) Alliteration
(C) Run-on line (D) Tercet
Ans. : (C)

Note : This paper solution is final. 

0 comments:

Post a Comment

Delhi Guest Teacher Merit List 2017 Result & Cut-off Marks

Delhi Guest Teacher Merit List 2017-18 Result, Cut-off Marks & Document Verification Schedule 2017 - (Last Updated : 10.08.17). Chec...


Change Language

Get Latest Updates via Email

Follow us on Google+

Blog Archive