16 Nov 2019

HTET PGT Solved Question Paper Level-3 2019

HTET Solved Question Paper with Answers PGT (Level-3) 16th November 2019 5th January

imag : HTET PGT Solved Question Paper 2019 @ TeachMatters

(Last Updated : 16.11.19). HTET Solved Paper 2019 - HTET PGT Exam November 2019 was held on 16.11.2019 for level-3. Here is solved question paper with answers for HTET PGT candidates who are appearing in next HTET 2019-20 PGT Level-3 exam. This question paper is solved on the basis of HTET PGT official Answer Key January & November 2019

HTET Solved Question Paper PGT (Level-3) 2019 (NOV & JAN)


HTET PGT Child Development & Pedagogy with Answers 2019 (16th November)

Note : Solved Questions of Level-3 Exam 16 November 2019 will be published here after and when the exam is over of Post Graduate Teacher HTET exam 2019.

(Part-I Child Development& Pedagogy)

Q. 1. According to Vygotsky, a range of task too difficult for the child to do alone but possible with the help of adults and and more skilled peers is called :
1. Scaffolding
2. Inter Subjictivity
3. Guided Participation
4. Zone of Proximal Development
Ans. : 4.

Q. 2. "Adolescence is that span of years during which years boys and girls..."
1. A.T. Jersild
2. E.B. Hurlock
3. I.P. Davis
4. H. Sorenson
Ans. : 1.

31. वार्तनिक दृष्टि से अशुद्ध शब्द..
(1) पड़ोसी
(2) सुधीजन
(3) सरलतापुर्वक
(4) द्रवीभूत
Ans. : (3)

32. संधि-विच्छेद ... असंगत विकल्प...
Ans. : (2) अधम + ऋण =अधमर्ण

61. The average age of three boys is 16 years and the ratio of their ages is 4 : 5 : 7, find out the age of smallest boy.
Ans. : (3) 12 years

62. In an examination 60% of students passed in English and 70% students passed in Maths, 20% students failed in both subjects. Find out total number of students :
(1) 3000
(2) 3500
(3) 4000
(4) 5000
Ans. :

Note :
  • This HTET Paper solution is solved with unofficial answer key provided by HBSE.
  • This paper solution will be updated at regular intervals, so visit this page regularly.
  • There may be some incorrect answers in the unofficial answer key of HTET 2019 Level-3 exam. So, paper will be updated when any update is available from the HBSE.
  • Other part of this paper will be updated soon.

See : HTET Level-3 Answer Key 2019 PGT (Subject-wise)

Check HTET Answer Key 2019 (Level-1, 2 & 3)

Download HTET Question Papers 2019 (Level-1, 2 & 3)

HTET PGT Child Development & Pedagogy with Answers 2019 (5th January)

1. If one activity occurs more often than another, it can be used to reinforce the activity that occurs less often. This principle is known as :

(1) Premack’s principle

(2) Thorndike’s principle

(3) Skinner’s principle

(4) Pavlov’s principle

Answer : (1)

2. ‘Modelling’ is an effective teaching method for :

(1) Children with visual impairment

(2) Children with learning disability

(3) Acid Attack Victims

(4) Children with intellectual disability

Answer : (4)

3. Which law of ‘Trial and Error’ given by Thorndike is similar to the concepts of ‘reinforcement’ ?

(1) Law of Use

(2) Law of Disuse

(3) Law of Effect

(4) Law of Readiness

Answer : (3)

4. According to Ecological systems theory of Bronfenbrenner, which of the following does not belong to Macro system of the child ?

(1) School

(2) Values

(3) Laws

(4) Customs

Answer : (1)

5. Which of the following is not true about the socio-cultural theory of Vygotsky ?

(1) Children learn very little from performing tasks they can already do independently.

(2) Concept of Zone of Proximal Development (ZPD) is a part of it.

(3) It ignores the importance of language in cognitive development.

(4) It emphasizes role of socio-cultural environment in cognitive development.

Answer : (3)

6. The feeling of adolescents, ‘Everyone is looking at me’, can be termed as :

(1) Personal fable

(2) Imaginary audience

(3) Anorexia Nervosa

(4) Bulimia Nervosa

Answer : (2)

7. Which of the following is the founder of Child Study Movement ?

(1) Alfred Binet

(2) Theodore Simon

(3) G. Stanley Hall

(4) B.f. Skinner

Answer : (3)

8. A child angrily hits a playmate in the same way that he has been punished at home. It is an example of :

(1) Operant conditioning

(2) Classical conditioning

(3) Observational learning

(4) Insightful learning

Answer : (3)

9. Which of the following is not a form of immaturity of thinking during adolescence as proposed by Elkind ?

(1) Idealism

(2) Arguementativeness

(3) Assertiveness

(4) Specialness

Answer : (3)

10. The phrase, ‘six on one hand, and half a dozen on other’ best describes which of the following type of conflict ?

(1) Approach – Avoidance conflict

(2) Avoidance – Avoidance conflict

(3) Approach – Approach conflict

(4) Double Approach – Avoidance conflict

Answer : (3)

HTET PGT Solved Question (Common) Paper 2018 Level-3 Exam 05.01.2019 (Official)

0 comments:

Post a Comment

HTET 2019 : HTET Exam NOV 2019 Answer Key Latest Updates @ htetonline.com

HTET 2019 Answer Key, Syllabus and Exam Result Date November 2019 (Last Updated : 25.11.19). HTET 2019 Answer Key HTET NOV 2019  : Chec...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook