24 Dec 2017

HTET Level-1 Solved Paper 2017 (24 DEC) PRT Paper Solution

HTET PRT Solved Question Paper with Answers (Level-1) 24th DEC 2017


(Last Updated : 15.01.18). HTET PRT Solved Paper DEC 2017 - HTET PRT Exam DEC 2017 was held on 24.12.2017 for level-1. Here is solved question paper with answers for HTET PRT candidates who are appearing in next HTET 2018 PRT Level-1 exam. This question paper is solved on the basis of HTET PRT Official Answer Key December 2017.

HTET PRT Solved Question Paper 2017 Level-1 (24 December)


Part-I (Child Development & Pedagogy)

HTET PRT Child Development & Pedagogy with Answers 2017

1. Which of the following is not a characteristic of introvert personality?
(1) Self Centered
(2) Conservative
(3) Sociality
(4) Submissive
Answer : (3)

2. The law of readiness as one of the law of learning has been propounded by :
(1) Edward L. Thorndike
(2) John B. Watson
(3) Evan Patrovich Pavlov
(4) Max-Wertheimer
Answer : (1)

3. Which of the following method is not appropriate for the teaching at primary level?
(1) Problem solving method
(2) Activity approach
(3) Lecturer method
(4) Project method
Answer : (3)

4. The dynamic force that energises behavior and compels to act to learn is :
(1) Goal
(2) Drive
(3) Barrier
(4) All options are right
Answer : (2)

5. Which of the following is known as ethical moral arm of the personality?
(1) Id
(2) Ego
(3) Super-ego
(4) Id and super-ego
Answer : (3)

6. The subject matter of educational psychology revolves round which of the following key factor?
(1) Learner and learning experiences
(2) Teacher and learning process
(3) Learning situations
(4) All options are right
Answer : (4)

7. Which of the following is correct?
(1) Maturity has importance of practice
(2) Maturity is a psychological process
(3) Maturity continues till death
(4) Maturity involves only quantitative change
Answer : (2)*

8. Educational Psychology emphasizes on :
(1) Teacher centred education
(2) Child centred education
(3) Curriculum centred education
(4) School centred education
Answer : (2)

9. Which of the following is the characteristic of the stage of later childhood?
(1) Self-assertion
(2) Time concept
(3) Social tendency
(4) Hero worship
Answer : (3)*

10. How many stages of cognitive development has been narrated by Jean Piaget?
(1) Eight stages
(2) Five stages
(3) Six stages
(4) Four stages
Answer : (4)*

11. Which of the following statement is not correct?
(1) Intelligence and creativity are synonym
(2) An intelligent person may not be creative
(3) A creative person may have high degree of intelligence
(4) Creativity can be nurtured
Answer : (1)

12. Why should co-curricular activities be organized in the school?
(1) It help institution to get fame
(2) It help in the overall development of child
(3) It help in justification of fee collection
(4) It is important for those students who do not take interest in study
Answer : (2)

13. Which of the following aspect comes under mental development?
(1) Language
(2) Size
(3) Affection
(4) Honesty
Answer : (1)

14. A normal child belongs to which of the following I.Q. level?
(1) 70-79
(2) 80-89
(3) 90-109
(4) 110-119
Answer : (3)

5. Mental growth and development is controlled by which of the following factor?
(1) Heredity
(2)  Heredity and environmental factor
(3) Environmental factor only
(4) None of the above
Answer : (2)

16.  Which of the following play important role in the development of moral values in the child?
(1) Prayer assembly
(2) Proper socialization
(3) Intellect
(4) All options are right
Answer : (4)

17. Teaching aid is used in the class for :
(1) Creating specific learning conditions
(2) Reducing burden on the teacher
(3) Maintaining discipline in the class
(4) Being compulsory in the teaching
Answer : (1)

18. Which of the following is an example of intrinsic motivation?
(1) Selection in school’s football team
(2) Solving a problem for its own sake
(3) Getting a dress on birthday
(4) All options are right
Answer : (2)

19. Gagne is his book “The conditions of learning” has described how many types of learning?
(1) Five types
(2) Eight types
(3) Seven types
(4) Ten types
Answer : (2)

20. The stage when child drives less enjoyment from his parents, is related to his :
(1) Physical development
(2) Mental development
(3) Language development
(4) Social developmet
Answer : (4)*

21. Which of the following environmental factors affects the personality?
(1) Social factors
(2) Cultural factors
(3) Economic factors
(4) All options are right
Answer : (4)

22. Which of the following statement is not correct?
(1) Growth and development are two different aspects
(2) Growth continues throughout life
(3) Growth is one of the part of development
(4) Development is a continuous process
Answer : (2)

23. What is parallel play?
(1) Playing in groups
(2 ) Participation in small groups
(3) Role Play
(4) Playing separately
Answer : (4)

24. Which of the following action verb is not of affective domain?
(1) Accept
(2) Obey
(3) Differentiate
(4) Influence
Answer : (3)

25. Propounder of model of memory level teaching is :
(1) John F. Herbart
(2 ) H. C. Morrison
(3) Ned A. Flenders
(4) None of the above
Answer : (1)

26. Which of the following is not a source of informal education?
(1) Education given by parents
(2) Education given by neighbours
(3) Education by peer groups
(4) Education through class-room teaching
Answer : (4)

27. A valid and reliable method to draw conclusion about interest and aptitude of the learner is :
(1) Objective observation method
(2) Introspection method
(3) Experimental method
(4) All options are right
Answer : (1)*

28. Which of the following teaching strategy fulfils learning objectives under cognitive, affective and psychomotor domain?
(1) Lectures
(2) Group discussion
(3) Role playing
(4) Programmed instruction
Answer : (3)*

29. Reinforcement is a part of which of the following process?
(1) Teaching
(2) Learning
(3) Instructions
(4) None of the above
Answer : (2)

30. Which of the following factor is responsible for individual difference among children?
(1) Attitude of parents
(2) Intelligence
(3) Race
(4) Place
Answer : (*) (given one marks)

>>  Part-II (Languages - Hindi & English) >>

Note : 
  • This HTET Paper solution is solved with official answer key provided by HBSE.
  • This paper solution will be updated* at regular intervals, so visit this page regularly.
  • There may be some incorrect answers in the unofficial answer key of HTET DEC 2017 Level-1 exam. So, paper will be updated when any update is available from the HBSE.
  • Other part of this paper will be updated soon.

  1 comment:

KVS Teacher Recruitment 2018 : Principal, PRT, TGT, PGT 8339 Posts @ kvsangathan.nic.in

KVS Recruitment 2018 : PRT, TGT, PGT Teacher Jobs 8339 Posts (Last Updated : 17.08.18). Kendriya Vidyalya Sangathan Teacher Recruitment...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+