24 Dec 2017

HTET Level-2 Solved Paper 2017

HTET Solved Question Paper with Answers TGT (Level-2) 24th DEC 2017

(Last Updated : 15.01.18). HTET TGT Solved Paper DEC 2017 - HTET TGT Exam DEC 2017 was held on 24.12.2017 for level-2 Here is solved question paper with answers for HTET TGT candidates who are appearing in next HTET 2018 TGT Level-2 exam. This question paper is solved on the basis of HTET TGT official Answer Key December 2017.

HTET TGT Solved Question Paper 2017 Level-2 (24 December)


Part-I (Child Development & Pedagogy)

HTET TGT Child Development & Pedagogy with Answers 2017

1. Which of the following is not a subordinate law given in ‘trial and error’?
(1) Law of Multiple response
(2) Law of Attitude
(3) Law of Exercise
(4) Law of Response by analogy
Answer : (3)

2. According to Piaget, the age range of the substage ‘mental representatio’, of the sensory motor stage is :
(1) Birth to 1 month
(2) 4 to 8 months
(3) 8 to 12 months
(4) 18 months to 2 years
Answer : (4)

3. The psychologist who tried to develop a learning theory using principles of topology (A branch of mathematics) is :
(1) Kurt Lewin
(2) Sigmund Freud
(3) William James
(4) Skinner
Answer : (1)

4. Which of the following is not an example of children with special need as per RPWD Act, 2016?
(1) Acid attack victims
(2) Cerebral palsy
(3) Children with visual impairment
(4) None of the above
Answer : (4)

5. Testing used during instruction to aid in planning and diagnosis is known as :
(1) Formative Assessment
(2) Summative Assessment
(3) Normative Assessment
(4) None of the above
Answer : (1)

6. The teacher said Rekha that she is not allowed to participate in Game period as she has not completed her homework. It is an example of:
(1) Negative reinforcement
(2) Punishment
(3) Positive reinforcement
(4) Tangible reward
Answer : (2)*

7. The ability of classification develops at:
(1) Sensory motor stage
(2) Preoperational stage
(3) Concrete operational stage
(4) None of the above
Answer : (3)*

8. Which type of teaching material is most effective for a child with visual impairment?
(1) Video based
(2) Visual material
(3) Tactile based
(4) None of these
Answer : (3)

9. Modelling is the concept given by:
(1) Albert Bandura
(2) J. B. Watson
(3) Freud
(4) Vygotsky
Answer : (1)

10.  Which of the following has viewed the child as ‘Tabula-Rasa’ (Blank-Slate)?
(1) Freud
(2) Piaget
(3) Skinner
(4) John Locke
Answer : (4)

11. Which of the following theory viewed cognitive developed as a socially mediated process?
(1) Socio Cultural theory
(2) Social Learning theory
(3) Psycho Sexual theory
(4) Sign Learning theory
Answer : (1)

12. A three year old boy says, “The sun is angry’. It is an example of :
(1) Animism
(2) Egocentrism
(3) Criicism
(4) Intuition
Answer : (1)

13. Which of the following is not a type of Intelligence as given by Gardner?
(1) Musical intelligence
(2) Spatial intelligence
(3) Interpersonal intelligence
(4) Analytical intelligence
Answer : (4)

14. “TEACCH” programme is mostly used to teach children with :
(1) Hearing impairment
(2) Gifted students
(3) Intellectual disability
(4) Autism
Answer : (4)

15. Which of the following studied moral development in children?
(1) Kohlberg
(2) Piaget
(3) Both (1) and (2)
(4) None of the above
Answer : (3)

16. Providing salary to the teacher at the end of every month, which schedule of reinforcement it reflects?
(1) Fixed ratio
(2) Variable ratio
(3) Fixed interval
(4) Variable interval
Answer : ()

17. Who proposed that all children have language acquisition device?
(1) Piaget
(2) Chomsky
(3) Vygotsky
(4) Dan Slobin
Answer : (2)

18. Who proposed Advanced Organizer Model of teaching?
(1) Burner
(2) Pavlov
(3) Ausubel
(4) Piaget
Answer : (3)

19. Multiple Intelligence theory was proposed by :
(1) Alfred Binet
(2) Jean Piaget
(3) Harward Gardner
(4) Jensen
Answer : (3)

20. According to Freud the age range of ‘Oral stage’ of psycho-sexual development is :
(1) Birth to one year
(2) Birth to two years
(3) Birth to three years
(4) None of these
Answer : (1)

21. The long term memory for ‘how to do things’ is known as
(1) Procedural memory
(2) Episodic memory
(3) Immediate memory
(4) Sensory memory
Answer : (1)

22. The triarchic theory of successful intelligence was given by ?
(1) Spearman
(2) Binet
(3) Thorndike
(4) Sternberg
Answer : (4)

23. The law which is not a part of Gestalt views of learning is :
(1) Law of similarity
(2) Law of proximity
(3) Law of closure
(4) Law of use
Answer : (4)

24. After occurrence of a desirable behaviour, the teacher says, ‘very good’ to the child, She has used :
(1) Primary reinforce
(2) Secondary reinforce
(3) Negative reinforce
(4) None of the above
Answer : (2)

25. According to Ecological system theory, which system includes ‘values’?
(1) Micro system
(2) Macro system
(3) Meso system
(4) Exo system
Answer : (1)

26. Using  our current ‘schemes’ to interpret the external world is known as :
(1) Assimilation
(2) Accommodation
(3) Organization
(4) None of the above
Answer : (4)

27. Which of the following is not an example of acquired motive?
(1) Attitude
(2) Interest
(3) Curiosity
(4) Hunger
Answer : (4)

28. Which of the following is an example of Developmental Disorde?
(1) Blindness
(2) Hearing impairment
(3) Intellectual diability
(4) Leprosy
Answer : (3)

29. Which part of the brain supports grammatical processing and language production?
(1) Broca’s area
(2) Frontal lobe
(3) Perietal lobe
(4) Occipital lobe
Answer : (1)

30. Programmed learning is based on the work of :
(1) Skinner
(2) Piaget
(3) Pavlov
(4) Bandura
Answer : (1)

Note : 
  • This HTET Paper solution is solved with official answer key provided by HBSE.
  • This paper solution will be updated at regular intervals, so visit this page regularly.
  • There may be some incorrect answers in the unofficial answer key of HTET DEC 2017 Level-2 exam. So, paper will be updated when any update is available from the HBSE.
  • Other part of this paper will be updated soon.

  1 comment:

Rajasthan 3rd Grade Teacher Recruitment 2018 : Apply for 26000 REET Level I Posts

Rajasthan 3rd Grade Teacher Recruitment 2018 : REET Level-1 & 2 Online Application Form, Selection Criteria (Last Updated : 17.04.1...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+