12 Jul 2016

UGC NET Solved Question Paper-I July 2016 (General Paper)

CBSE UGC NET July 2016 Solved Question Paper : Paper-I

image : UGC NET Solved Question Paper-I @ TeachMatters

(Latest Updated : 02.09.16). See UGC NET Solved Question Paper of July 2016 Exam held on 10.07.2016 This solved question paper of CBSE NET July 2016 (Paper-I Teaching & Research Aptitude) contains 60 solved questions (MCQ) with answers.

UGC NET July 2016 Solved Question Paper


Paper-I (Teaching & Research Aptitude) July 2016 Code -A

1. Select the alternative which consists of positive factors contributing to effect of teaching :
List of Factors :
(a) Teacher’s knowledge of the subject.
(b) Teacher’s socio-economic background.
(c)  Communication skill of the teacher.
(d) Teacher’s ability to please the students.
(e) Teacher’s personal contact with students.
(f) Teacher’s competence in managing and monitoring the classroom transactions.
Codes :
(1) (b), (c) and (d)
(2) (c), (d) and (f)
(3) (b), (d) and (e)
(4) (a), (c) and (f)
Answer : (4)
2. The use of teaching aids is justified on the grounds of
(1) attracting students’ attention in the class room.
(2) minimizing indiscipline problems in the classroom.
(3) optimizing learning outcomes of students.
(4) effective engagement of students in learning tasks.
Answer : (3)
3. Assertion (A) : The purpose of higher education is to promote critical and creative thinking abilities among students.
Reason (R) : These abilities ensure job placements.
Choose the correct answer from the following code :
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true but (R) is false.
(4) (R) is true but (A) is false.
Answer : (2)
4. Match the items of the first set with that of the second set in respect of evaluation system.
Choose the correct code :
Set-I
Set-II
a
Formative evaluation
I
Evaluation cognitive and co-cognitive aspects with regularity
b
Summative evaluation
Ii
Tests and their interpretations based on a group and certain yardsticks
c
Continuous and comprehensive evaluation
Iii
Grading the final learning outcomes
d
Norm and criterion referenced tests
iv
Quizzes and discussions

Codes :
      A  b  c  d
(1) iv  iii  I  ii
(2) I  ii  iii  iv
(3) iii  iv  ii  i
(4) I  iii  iv  ii
Answer : (1)
5. A researcher intends to explore the effect of possible factors for the organization of effective mid-day meal interventions. Which research method will be most appropriate for this study ?
(1) Historical method
(2) Descriptive method
(3) Experimental method
(4) Ex-post method
Answer : (4)
6. Which of the following is an initial mandatory requirement for pursuing research ?
(1) Developing a research design
(2) Formulating a research question
(3) Deciding about the data analysis procedure
(4) Formulating a research hypothesis
Answer : (2)
7. The format of thesis writing is the same as in
(1) Preparation of a research paper/article
(2) writing of seminar presentation
(3) a research dissertation
(4) presenting a workshop / conference paper
Answer : (3)
8. In qualitative research paradigm, which of the following features may be considered critical ?
(1) Data collection with standardized research tools.
(2) Sampling design with probability sample techniques.
(3) Data collection with bottom-up empirical evidences.
(4) Data gathering to take place with top-down systematic evidences.
Answer : (3)*
9. From the following list of statements identify the set which has negative implications for ‘research ethics’ :
(i) A researcher critically looks at the findings of another researcher.
(ii) Related studies are cited without proper references.
(iii) Research findings are made the basis for policy making.
(iv) Conduct of practitioner is screened in terms of reported research evidences.
(v) A research study is replicated with a view to verify the evidences from researches.
(vi) Both policy making and policy implementing processes are regulated in terms of preliminary studies.
Codes :
(1) (i), (ii) and (iii)
(2) (ii), (iii) and (iv)
(3) (ii), (iv) and (vi)
(4) (i), (iii) and (v)
Answer : (3)


10. In a research on the effect of child-rearing practices on stress-proneness of children in completing school projects, the hypothesis formulated is that ‘child rearing practices do influence stress-proneness’. At the data-analysis stage a null hypothesis is advanced to find out the tenability of research hypothesis. On the basis of the evidence available, the null hypothesis is rejected at 0.01 level of significance. What decision may be warranted in respect of the research hypothesis ?
(1) The research hypothesis will also be rejected.
(2) The research hypothesis will be accepted.
(3) Both the research hypothesis and the null hypothesis will be rejected.
(4) No decision can be taken in respect of the research hypothesis.
Answer : (2)
Based on the passage answer the following (11 to 16) questions :
11. Which country enjoyed competitive advantages in automobile industry for decades?
(1) South Korea
(2) Japan
(3) Mexico
(4) Malaysia
Answer : (2)
12. Why labour – based competitive advantages of India and Singapore cannot be sustained in IT and service sectors?
(1) Due to diminishing levels of skills
(2) Due to capital-intensive technology makes inroads
(3) Because of new competitors
(4) Because of shifting of labour-based advantage in manufacturing industries
Answer : (3)
13. How can an organization enjoy competitive advantage sustainable overtime ?
(1) Through regional capital flows
(2) Through regional interactions among buisness players
(3) By making large banks, industries and markets coalesced.
(4) By effective use of various instrumentalities.
Answer : (4)
14. What is required to ensure competitive advantages in specific markets?
(1) Access to capital
(2) Common office building
(3) Superior knowledge
(4) Common metals
Answer : (3)
15. The passage also mentions about the trend of
(1) Global financial flow
(2) Absence of competition in manufacturing industry
(3) Regionalisation of capitalists
(4) Organizational incompatibility
Answer : (1)*
16. What does the author lay stress on in the passage ?
(1) International commerce
(2) Labour-Intensive industries
(3) Capital resource management
(4) Knowledge-driven competitive advantage
Answer : (4)
17. Imagine you are working in an educational institution where people are of equal status. Which method of communication is best suited and normally employed in such a context ?
(1) Horizontal communication
(2) Vertical communication
(3) Corporate communication
(4) Cross communication
Answer : (1)
18. Identify the important element a teacher has to take cognizance of while addressing students in a classroom.
(1) Avoidance of proximity
(2) Voice modulation
(3) Repetitive pause
(4) Fixed posture
Answer : (2)
19. What are the barriers to effective communication ?
(1) Moralising, being judgemental and comments of consolation
(2) Dialogue, summary and self-review
(3) Use of simple words, cool reactions and defensive attitude.
(4) Personal statements, eye contact and simple narration.
Answer : (1)
20. The choice of communication partners is influenced by factors of
(1) Proximity, utility, loneliness
(2) Utility, secrecy, dissonance
(3) Secrecy, dissonance, deception
(4) Dissimilarity, dissonance, deviance
Answer : (1)

Note :
  1. Remaining questions with answers will be updated* soon.
  2. This question paper is solved with official answer key of UGC NET July 2016 exam. So candidates are advised to wait for final answer key of Paper-1 of July 2016.

See Also : UGC NET English Solved Paper July 2016

Latest Updates on CBSE UGC NET July 2016.

  4 comments:

  1. Plz send me answer key of net2016 hindi subject.

    ReplyDelete
  2. ok,
    plz send me to LIS key Pa II & III ?

    ReplyDelete
  3. plz publish the answer key of home science paper II and III(2016 July)

    ReplyDelete
  4. Please publish the Answer Key of Computer science PAPER II and III

    ReplyDelete

UPTET Answer Key 2017 Paper 1, 2 Exam 15th October Solution @ upbasiceduboard.gov.in

UPTET Answer Key 2017 : Paper 1 & Paper 2 Key Solution 15th October, 2017 (Latest Updated : 18.10.2017). UPTET Answer Key 2017 : Do...


Change Language

Get Latest Updates via Email

Like Us on Facebook

Follow us on Google+