23 Aug 2016

UGC NET English Solved Paper July 2016 Paper-II

English Solved Question Paper - CBSE UGC NET July 2016

imag : CBSE UGC NET English Solved Paper July 2016 @ TeachMatters

(Last Updated : 02.09.16). Here is solved question paper of UGC NET English Exam July 2016 held on 10.07.2016. This solved question paper solution contains 50 objective type MCQ of Paper-II English based on official answer key of CBSE NET July 2016 exam.


 UGC NET English Solved Question Paper-II 2016 (July) 


1. Which British University figures in William Wordsworth’s Prelude?
1) Durham
2) Glasgow
3) Cambridge
4) Oxford
Answer – 3) Cambridge

2. Who is the author of A Woman Killed with Kindness?
1) John Marston
2) Thomas Middleton
3) John Fletcher
4) Thomas Heywood
Answer – 4) Thomas Heywood

3. In William Congreve’s The Way of the World identify the speaker of the line: “One’s cruelty is one’s power, and when one parts with one’s cruelty, one parts with one’s power”?
1) Mirabell
2) Witwould
3) Millamant
4) Mincing
Answer – 3) Millamant

4. T S Eliot found spiritual support in
1) Christianity
2) Hinduism
3) Buddhaism
4) Judaism
Answer – 1) Christianity
5. By what name is Gulliver known in Brobdingnag?
1) Grildrig
2) Glumdalclithc
3) Splacknuck
4) Mannikin
Answer – 1) Grildrig

6. Who among the following was born in India?
1) Paul Scott
2) Lawrence Durrel
3) E M Forster
4) V S Naipaul
Answer – 2) Lawrence Durrel

7. What metaphor does Edmund Spenser employ (Faerie Queene Book 1 Canto 12) to frame his tale and to describe the relationship between the tale and its readers?
1) That of a caravan of lost sould, traversing a desert
2) That of a stagecoach, which picks up diverse passengers along the
way
3) That of a ship filled with jolly mariners
4) That of a riderless horse, following his own direction.
Answer – 3) 
8. Who among the following is not associated with Russian formalism?
1) Roman Jakobson
2) Georges Poulet
3) Boris Eichenbaum
4) Victor Shklovsky
Answer - 2) Georges Poulet

9. Which character in Dickens keeps on hoping that “something will
turn up”?
1) Barkis
2) Micawber
3) Uriah Heep
4) Miss Havisham
Answer - 2) Micawber

10. What is the name of the boat that rescues Ishmael in Harman Melville’s Moby Dick?
1) Pequod
2) Rachel
3) Hagar
4) Sphinx
Answer – 2) Rachel

11. Northanger Abeey is parody of the ____romance
1) Oriental
2) French
3) Goethic
4) Popular
Answer – 3) Goethic

12. Who among the following authors were greatly influenced by Thomas Carlye’s writings?
I. Charles Dickens
II. Elizabeth Gaskell
III. Emily Bronte
IV. Oscar Wilde
The right combination according to the code is
1) I and II
2) II and III
3) I and IV
4) I and III
Answer – 1) I and II

13. Which of the following is another term to describe “art for art’s sake”?
1) Aestheticism
2) Didacticism
3) Realism
4) Neorealism
Answer – 1) Aestheticism

14. The statement that there are “none so credulous as infidels” is an illustration of
1) Oxymoron
2) Antithesis
3) Paradox
4) Metonomy
Answer – 3) Paradox

15. Who narrates Heart of Darkness?
1) Marlow
2) Director of Companies
3) Kurtz
4) An unnamed narrator
Answer – 4) An unnamed narrator

16. The Mistakes of a Night is the subtitle of
1) The Conscious Lovers
2) The Good Natur’d Man
3) She Stoops to Conquer
4) The Rivals
Answer – 3) She Stoops to Conquer

17. Identify the first novel written by Patrick White:
1) The Living and the Dead
2) The Tree of Man
3) Happy Valley
4) The Aunt’s Story
Answer – 3) Happy Valley

18. In King Lear for what reason does Kent assume a disguise?
1) To continue to serve Lear, though Lear has banished him
2) To spy on Edmund
3) To antagonize Goneril and Regan
4) To revenge upon Lear for banishing him
Answer – 1) To continue to serve Lear, though Lear has banished Him

19. What is feminine rhyme?
1) A rhyme on two syllables in which the last syllable is unstressed
2) A rhyme on two syllables
3) A rhyme on three syllables
4) A Poem in which every third syllable rhymes
Answer – 1) A rhyme on two syllables in which the last syllable is unstressed.

20. Identify two of the following written by Christopher Fry:
I. French Without Tears
II. The Lady’s Not for Burning (1949)
III. Venus Observed (1950)
IV. The Deep Blue Sea
The right combination according to the code is
1) II and III
2) I and III
3) II and IV
4) I and IV
Answer – 1) II and III

21. In “Tradition and Individual Talent”, according to T.S. Eliot, the term “Traditional” usually means
1) something positive
2) something negative
3) something historical
4) something old
Answer – 2) something negative

22. Who of the following is a Cavalier poet?
1) George Herbert
2) John Donne
3) Robert Herrick
4) Andrew Marvell
Answer – 3) Robert Herrick

23. Which of the following is not Jacques Derrida’s work?
1) Of Spirit : Heidegger and the Question
2) The Transcendence of the Ego
3) Of Grammatology
4) The Work of Mourning
Answer – 2) The Transcendence of the Ego

24. In Paradise Lost which character narrates the story of the making of Eve from a rib in Adam’s side?
1) Adam
2) Eve
3) Raphael
4) God
Answer – 1) Adam

25. A S Byatt’s Possession attempts the imitation of the work of two Victorian poets, loosely based on
I. Alfred Tennyson
II. Robert Browning
III. Christina Rossetti
IV. William Morris
The right combination according to the code is
1) I and II
2) II and IV
3) II and III
4) III and IV
Answer – 3) II and III



26. The Dark Lady of the Sonnets is a short comedy by
1) Bernard Shaw
2) W B Yeats
3) J M Synge
4) John Osborne
Answer – 1) Bernard Shaw

27. John Milton’s description of gold as a “precious bane” (Paradise Lost, Book II) is best described as
1) A dactyl
2) An oxymoron
3) Enjambment
4) Zeugma
Answer – 2) An oxymoron

28. There is a play on the name of Machiavelli in the prologue to Christopher Marlowe’s
1) Doctor Faustus
2) The Jew of Malta
3) Tamburlaine, the Great
4) Edward II
Answer – 2) The Jew of Malta

29. Shakespeare famously neglects to observe Aristotle’s rules concerning the three dramatic unities, and Samuel Johnson undertakes to defend Shakespeare from these criticism in his Preface to Shakespeare. Which of the Aristotelian dramatic unities does Johnson believe Shakespeare to observe most successfully?
1) Time
2) Place
3) Action
4) Johnson does not feel that the Aristotelian dramatic unities are important
Answer – 3) Action

30. Who among the following was praised and patronized as a “Ploughman Poet”?
1) John Clare
2) George Crabbe
3) Robert Burns
4) Walter Scott
Answer – 3) Robert Burns

31. Which novel of Doris Lessing ends with a projection forward in time after devastating atomic war?
1) The Grass is Singing
2) The Golden Notebook
3) The Four-Gated City
4) A Proper Marriage
Answer – 3) The Four-Gated City

32. Name the dominant meter of the following quatrain?
The curfew tolls the knell of parting day,
The lowing herd winds slowly o’er the lea,
The plowman homeward plods his weary way
And leaves the world to darkness and to me
1) Iambic Hexameter
2) Trochaic Pentameter
3) Iambic Pentameter
4) Terza Rima
Answer – 3) Iambic Pentameter

33. Which two novels of Buchi Emecheta provide a fictionalized portrait of poor, young Nigerian women struggling to bring up their children in London?
I. The Slave Girl
II. The Joys of Motherhood
III. Second Class Citizen
IV. In the Ditch
The right combination according to the code is
1) I and II
2) II and III
3) III and IV
4) I and IV
Answer – 3) III and IV

34. In John Bunyan’s Pilgrim’s Progress who keeps Christian’s head above water in the River of Death?
1) Hopeful
2) Helpful
3) Faithful
4) Cheerful
Answer – 1) Hopeful

35. Childe Harold’s Pilgrimage is
1) Religious allegory
2) Fairy tale
3) Long poem
4) Utopian novel
Answer – 3) Long poem

36. In Thomas More’s Utopia which of the following leisure pastimes is not a favourite among Utopians?
1) Music
2) Public lectures
3) Conversation
4) Dicing and cards
Answer – 4) Dicing and cards

37. Which of the following statements does not describe Michel Foucault’s position?
1) In Foucault’s work sexuality is literally written on body
2) Power operates through discourse
3) There is connection between power and knowledge
4) Where there is power, it is possible to find resistance.
Answer – 1) In Foucault’s work sexuality is literally written on body

38. In which year did Great Exhibition take place?
1) 1851
2) 1857
3) 1861
4) 1871
Answer – 1) 1851

39. When Fidesssa says, “O but I fear the fickle freakes.../Of fortune false, and odds of armes in field” (Faerie Queene, Book I, Canto 5), this is a fine example of...
1) Alliteration
2) Allegory
3) Assonance
4) Antithesis
Answer – 1) Alliteration

40. Match the work with author :

I. The Excursion  A. S T Coleridge
II. Christabel       B. P B Shelley
III. Milton            C. William Wordsworth
IV. Queen Mab    D. William Blake

     I II III IV
1. C A B D
2. C A D B
3. B C A D
4. B A C D
Answer – 2) C A D B

41. Which of the following phrases is not found in Thomas Gray’s “Elegy written in a Country Churchyard”?
1) Far from the madding crowd
2) A youth to Fortune and Fame unknown
3) Full many a flower is born to blush unseen
4) All nature is but art, unknown to thee
Answer – 4) All nature is but art, unknown to

42. Robert Browning’s “Rabbi Ben Ezra” is a defence of
1) Youth against old age
2) Old age against youth
3) Power against knowledge
4) Knowledge against power
Answer – 2) Old age against youth

43. In Geoffrey Chaucer’s Canterbury Tales, the pilgrims, like the medieval society of which they are a part, are made up of three social groups or “estates”. What are the three estates?
1) Nobility, church and commoners
2) Royalty, nobility and peasantry
3) Royalists, republicans and peasants
4) Country, city and commons
Answer – 1) Nobility, church and commoners

44. Which novel of Toni Morrison tells the wrenching story of a protagonist who murders her child rather than to allow him/her to live as a slave?
1) Sula
2) Tar Baby
3) Song of Solomon
4) Beloved
Answer – 4) Beloved

45. Who among the following translated Homer?
1) Thomas Gray
2) Samuel Johnson
3) Oliver Goldsmith
4) Alexander Pope
Answer – 4) Alexander Pope

46. Shyam Selvadurai’s Funny Boy is a
1) Picaresque novel
2) Epistolary novel
3) Diary novel
4) Coming of-age-novel
Answer – 4) Coming of-age-novel

47. When was the English ban on James Joyce’s Ulysses lifted?
1) 1924
2) 1945
3) 1936
4) 1962
Answer – 3) 1936

48. Who among the following is not an imagist?
1) Ezra Pound
2) W B Yeats
3) Amy Lowell
4) T E Hulme
Answer – 2) W B Yeats

49. Thomas Carew’s Poems appeared in print in 1640 and contain a variety of amorous addresses to and reflections on, fictional mistress
known as
1) Celia
2) Julia
3) Anne
4) Melanie
Answer – 1) Celia

50. Match the novelists with their work:

I. William Golding    A. Grimus
II. Salman Rushdie   B. Hawksmoor
III. Graham Swift      C. Darkness Visible
IV. Peter Ackroyd     D. Waterland

     I II III IV
1) D A C B
2) C A D B
3) B C A D
4) B A C D
Answer - 2) C A D B

0 comments:

Post a Comment

HTET 2017 Admit Card - Download Haryana TET DEC 2017 Roll No. @ htetonline.com

HTET 2017 Admit Card HTET Exam 23rd & 24th December (Last Updated : 16.12.17). Download   HTET 2017 Admit Card HTET DEC 2017 Exam S...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+