21 Jun 2016

HTET PGT Solved Question Paper Level-3 June 2016

HTET Solved Question Paper with Answers PGT (Level-3) 18th June 2016

imag : HTET PGT Solved Question Paper June 2016 @ TeachMatters

HTET Solved Paper June 2016 - HTET PGT Exam June 2016 was held on 18.06.2016 for level-3. Here is solved question paper with answers for HTET PGT candidates who are appearing in next HTET 2016-17 PGT Level-3 exam. This question paper is solved on the basis of HTET PGT Official Answer Key June 2016.

HTET Solved Question Paper PGT (Level-3) June 2016



1. Continuous and Comprehensive Evaluation (CCE) aims to evaluate:
(1)  The reasoning of child only.
(2)  All aspects of development of child.
(3)  The knowledge of child only.
(4)  The understanding of child only.
Answer : (2)
2. Which of the following is a wrong statement about emotions of an adolescent?
(1)  Emotional expressions are modified by learning.
(2)  Emotions are permanent.
(3)  Every emotion is accompanied by a feeling.
(4)  Emotions are aroused by external stimuli.
Answer : (2)
3. Learning outcomes means
(1)  Change in the behaviour of the student.
(2)  Change in teaching method of the teacher.
(3)  Recognization of the subject-matter.
(4)  Completion of content.
Answer : (1)
4.  Which of the following is not a characteristic of social development in adolescence ?
(1)  Active member of their peer group.
(2)  Being an attraction towards opposite sex.
(3)  High decrease in friendly relationship.
(4)  Extention of special interests
Answer : (3)
5. Moral values can be effectively inculcated among the students when teacher
(1)  Frequently talks about values.
(2)  Himself practices them.
(3)  Tells stories of good persons.
(4)  Talks of Gods and Goddesses.
Answer : (2)
6. In adolescence behavior and attitude are affected mostly by
(1)  Teacher
(2)  Parents
(3)  Peer Groups
(4)  Films
Answer : (3)
7. Which of the following is the characteristics of constructivist classroom ?
(1)  Students design experiments, draws conclusions and compare their findings.
(2)  Knowledge is objective, universal and complete.
(3)  Teacher transmits authoritative knowledge to students.
(4)  Students look for the ‘right’ answer.
Answer : (1)
8. An adolescent use her/his left hand for performing act like taking food or writing, this is developed due to
(1)  Inherited behaviour
(2)  Developmental behaviour
(3)  Wrong behaviour
(4)  All options are rights
Answer : (2)
9. Working with adolescents, particularly maladjusted one, which is not appropriate ?
(1)  Critical approach
(2)  Democratic approach
(3)  Collective approach
(4)  Ideal approach
Answer : (1)
10. Which of the following is the primary law of learning propounded by Thorndike ?
(1)  Law of analogy
(2)  Law of exercise
(3)  Law of assimilation
(4)  Law of disposition
Answer : (2)
11. A child is average on creativity, high in academic achievement, poor in social development. This is an example of
(1)  Inter individual differences
(2)  Intra individual differences
(3)  Individual differences
(4)  Measurable individual differences
Answer : (2)
12. A child’s attitude ‘I do not care’ is a type of behavior which can be called
(1)  Aggression
(2)  Defence
(3)  Denial
(4) Retrogression
Answer : (4)
13. To cooperate the adolescent it is essential to
(1)  Inspire
(2)  Indicate his mistakes
(3)  Criticise him
(4)  Do negative behaviour
Answer : (1)
14. Heredity plays most important role in the
(1)  Emotional development of the child
(2)  Social development of the child
(3)  Physical development of the child
(4)  Cultural development of the child
Answer : (3)  (provided by www.teachmatters.in)
15. A student is working hard for Board Examination, his father has promised to give him a motor cycle if he gets good marks. This is
(1)  Intrinsic motivation
(2)  Extrinsic motivation
(3)  Mathematical motivation
(4)  Intrinsic and extrinsic motivation
Answer : (4)

16. Best method of dealing with adolescent by parents and teachers is
(1)  Autocratic
(2)  Permissive
(3)  Democratic
(4)  Restrictive
Answer : (3)
17. Which of the following characteristic is not correct about objective type testing ?
(1)  Reliability
(2)  Objectivity
(3)  Validity
(4)  Subjectivity
Answer : (4)
18. Some people adjust easily with new people because they have high
(1)  Intelligence Quotient (I.Q.)
(2) Academic Quotient (A.Q.)
(3)  Emotional Quotient (E. Q.)
(4)  Spiritual Quotient (S.Q.)
Answer : (3)
19. Inclusive education means
(1)  Meeting individual differences in general classroom
(2)  Meeting individual differences in different classroom
(3)  Meeting individual differences in special schools
(4)  Meeting individual differences in home based instruction
Answer : (1)
20. The knowledge of principles learning is must for a good teacher because
(1)  It helps in maintaining discipline
(2)  It helps to make content interesting
(3)  It helps to understand the content by simple methods
(4)  It saves time
Answer : (3)
21. The internal state of mind that arouse, directs and maintains behavior is called as
(1)  Interest
(2)  Opinion
(3)  Attitude
(4)  Motivation
Answer : (4)
22. Which of the following statements is not correct about learner centred approach
(1)  It takes into account learner capabilities, capacities and learning styles
(2)  It stresses the importance of enquiry, observation and investigation
(3)  It emphasizes transmitting knowledge to the learner by the teacher
(4)  It uses methods like experiential learning, problem solving, concept mapping nad creative writing
Answer : (3)
23. Discalculia is a problem related to the problem of
(1)  Speaking accurately
(2)  Writing without committing mistakes
(3)  Listening message properly
(4)  Doing mathematical calculations
Answer : (4)
24. Which of the following is not a trait (ability) of a creative child ?
(1)  Elaboration
(2)  Originality
(3)  Accuracy
(4)  Novelty
Answer : (3)
25. According to Piaget the child is able to apply logical thoughts to all classes of problems, this development occurs in which of the following periods ?
(1)  The formal operational period
(2)  The concrete operational period
(3)  The pre-operational period
(4)  The sensory motor period
Answer : (1)
26. Which of the following provision is not differences among learners ?
(1)  Their abilities should be assessed
(2)  Adequate facilities and material should be provided
(3)  Labelling them
(4)  Making individualization necessary
Answer : (3)
27. Differentiation of emotions takes place at the time of
(1)  Birth of child
(2)  During infancy
(3)  During period of adolescence
(4)  During adulthood
Answer : (2)*(?)
28. Development generally proceeds from head to foot, this principle of development is called
(1)  Bilateral to unilateral
(2)  Proximodistal
(3)  General to specific
(4)  Cephalo Caudal
Answer : (4)
29. Critical thinking helps a person in developing abilities and skills for
(1)  providing concrete experiences
(2)  proper interpretation, analysis, evaluation and inference
(3)  creating and constructing something
(4)  thinking about ways of reacting
Answer : (2)
30. Which of the following is not a suitable technique used by teachers for socializing the child ?
(1)  Direct teaching
(2)  Identification
(3)  Democratic discipline
(4)  Over-protection
Answer : (4)

>>  Part-II (Language-I Hindi) >>

Note
  • This HTET Paper solution is solved with official answer key provided by HBSE.
  • This paper solution will be updated at regular intervals, so visit this page regularly.
  • There are some wrong answers in the official answer key of HTET June 2016 Level-3 exam. So, paper will be updated when any update is available from the HBSE.
  • Other part of this paper will be updated soon.

0 comments:

Post a Comment

HP TET Answer Key 2017 for JBT, TGT, LT & Shastri TET Exam Sept. 2017

HP TET 2017 Answer Key @ www.hpbose.org (Last Updated : 25.09.17). Check  HP TET Answer Keys 2017  for  JBT TET,  Shastri TET,  TGT (No...


Change Language

Get Latest Updates via Email

Like Us on Facebook

Follow us on Google+