27 Dec 2015

UGC NET Solved Question Paper Dec 2015 : Paper-I (General Paper)

CBSE UGC NET DEC 2015 Solved Question Paper : Paper-I


(Latest Updated : 11.04.16). See UGC NET Solved Question Paper of December 2015 Exam held on 27.12.2015. This solved question paper of CBSE NET DEC 2015 (Paper-I Teaching & Research Aptitude) contains 60 solved questions with answers.

UGC NET DEC 2015 Solved Question Paper

Paper-I (Teaching & Research Aptitude) Dec 2015 Code -P

Q1) Greater the handicap of the students coming to the educational institutions, greater the demand on the :

Answer: (3) Teacher

Q2) What are the characteristics of Continuous and Comprehensive Evaluation ?

Answer: (4) (b), (c) and (d)

Q3) Which of the following attributes denote great strengths of a teacher ?

Answer: (2) (b), (c) and (d)

Q4) Which of the following statement is correct in context of multiple choice type questions ?

Answer: (1) They are more objective than true-false type questions

Q5) As chairman of an independent commission on education, Jaques Delors report to UNESCO was titled :

Answer: (3) Learning : the Treasure Within

Q6) What are required for good teaching ?

Answer: (1) (a), (b), (c) and (d)

Q7) Which of the following statements is not true in the context of participatory research ?

Answer: (4) Its sole purpose is production of knowledge*

Q8) Which of the following statements is true in the context of testing of a Hypothesis ?

Answer: (2) It is only the null Hypothesis, that can be tested

Q9) Which of the following are the basis rules of APA style of referencing format ?

Answer: (2) (b), (c) and (d)

Q10) Which of the following are the main characteristics of a seminar ?

Answer: (4) (a), (b) and (d)

Q11) A researcher is interested in studying the prospects of a particular political party in an urban area. What tool should he prefer for the study ?

Answer: (3) Questionnaire*

Q12) Ethical norms in research do not involve guidelines for :

Answer: (1) (Thesis Format)

Read the following passage carefully and answer questions numbers 13 to 17

Q13) When confronted with signing a big card, the author felt like “a rabbit in the headlight’. What does this phrase mean ?

Answer: (1) State of Confusion

Q14) According to author, which one is not the most creative outlet of pursuit ?

Answer: (4) Reading

Q15) The entire existence of the author revolves round :

Answer: (2) (a) and (b) only

Q16) How many teens, as per the Bic Survey, do not own a Pen ?

Answer: (4) 100

Q17) What is the main concern of the Author ?

Answer: (4) That the teens have forgotten the art of handwriting

Q18) The main objectives of student evaluation

Answer: (2) (b), (c), and (d) only*

Q19) Using the central point of the classroom communication as the beginning of a dynamic pattern of ideas is referred to as :

Answer: (4) Mind Mapping*

Q20) Aspects of the voice, other than the speech are known as :

Answer: (3) Para Language

Q21) Every type of communication is affected by its

Answer: (4) Context

Q22) Attitudes, actions and appearance in the context of classroom communication are considered as :

Answer: (2) Non verbal

Q23) Most often, the teacher student communication is

Answer: (3) Utilitarian

Q24) In a classroom commuter’s trust level determined by :

Answer: (4) eye contact

Q25) Next Term in the series 2,5,10,17, 26, 37, ___?___ is :

Answer: (1) 50

Q26) A group of 210 students appeared in some test. Then mean of 1/3rd of students is found to be 60. The mean of the remaining students is found to be 78. The mean of the whole group will be :

Answer: (4) 72

Q27) Anil after travelling 6 km towards East from his house realized that he has travelled in a wrong direction. He turned and travelled 12 km towards West, turned right and travelled 8 km to reach his office. The straight distance of the office from his house is :
Answer: (4) 10 km

Q28) Next Term in the series B2E, D5H, F12K, H27N, ____?____ is :

Answer: (4) J58Q

Q29) A party was held in which a grandmother, father, mother, four sons, their wives and one son and two daughters to each of the sons were present. The number of females present in the party is :

Answer: (2) 14

Q30) P and Q are brothers. R and S are sisters. The son of P is brother of S. Q is related to R as :

Answer: (3) Uncle



Q31) Consider the argument given below :

‘Pre-employment testing of teachers is quite fair because doctors, architects and engineers who are now employed had to face such a testing.’

What type of argument it is ?
Answer: (2) Analogical

Q32) Among the following propositions two are related in such a way that they can both be true although they cannot both be false. Which are those propositions ? Select the correct code.

Propositions :

(a) Some priests are cunning.

(b) No priest is cunning.

(c) All priests are cunning.

(d) Some priests are not cunning.
Answer: (4) (a) and (d)

Q33) A cluster of propositions with a structure that exhibits some inference is called :
Answer: (4) A valid argument

Q34) Consider the following Assertion (A) and reason (R) and select the correct code given below :

(A) No man is perfect.

(R) Some men are not perfect.
Answer: (1) Both A and R are true but R does not provide sufficient reason for (A).

Q35) A definition that has a meaning that is deliberately assigned to some symbol is called :
Answer: (3) Stipulative

Q36) If the proposition ‘No men are Honest’ is taken to be false which of the following proposition/propositions can be claimed certainly to be true ?

Answer: (2) Some men are honest*

Given below in the table is the decadal data of Population and Electrical Power Production of a country.

Year
Population (million)
Electrical Power Production (GW)*
1951
20
10
1961
21
20
1971
24
25
1981
27
40
1991
30
50
2001
32
80
2011
35
100


* 1 GW = 1000 million watt

Based on the above table, answer the questions from Sl. No. 37 to 42.

Q37) which decade registered the maximum growth rate (%) of population ?

Answer: (1) 1961-71

Q38) Average decadal growth rate (%) of population is :

Answer: (2) 9.82%

Q39) Based on the Average decadal growth rate, what will be the population in the year 2021 ?

Answer: (2) 38.49 million

Q40) In the year 1951, what was the power availability per person ?

Answer: (4) 500W

Q41) In which decade, the average power availability per person was maximum ?
Answer: (3) 2001-2011

Q42) By what percentage (%) the power production increased from 1951 to 2011 ?

Answer: (4) 900%

Q43) NMEICT stand for

Answer: (1) National Mission on Education Through ICT

Q44) Which of the following is an instant messaging application ?

Answer: (4) (a), (b) and (c)

Q45) In a computer a byte generally consists of :

Answer: (2) 8 bits

Q46) which of the following is not an input device

Answer: (4) Monitor

Q47) Which of the following is an open source software ?

Answer: (3) Mozila Firefox

Q48) Which of the following enables us to send the same letter to different persons in MS Word ?

Answer: (4) Mail Merge*

Q49) Inside Rural homes, the source/sources of Nitrogen Oxide Pollution may be :

Answer: (4) (a), (b) and (c)

Q50) Which of the following pollutants can cause cancer in humans ?

Answer: (1) Pesticides*

Q51) Assertion (A) : People population control do not necessarily help in checking environmental degradation.

Reason (R) : The relationship between population growth and environmental degradation is rather complex.

Choose the correct answer from the following :

Answer: (1) Both A and R are true but (R) is the correct explanation of (A)*

Q52) Which of the following phenomena is not a natural Hazard ?

Answer: (4) Chemical Contamination

Q53) As part of National Climate Change Policy, Indian government is planning to raise the installed capacity of renewable energy by the year 2030 to :

Answer: (4) 350 GW

Q54) At present, in terms of per capita energy consumption (kWh/year), identify the correct sequence.

Answer: (3) Russia > China > Brazil > India

Q55) Which of the following are the objectives of Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) ?

(a) To improve the overall quality of state institutions.
(b) To ensure adequate availability of quality faculty.
(c) To create new institutions through upgradation of exisiting autonomous colleges.
(d) To downgrade universities with poor infrastructure into autonomous colleges.

Answer: (2) (a), (b) and (c)

Q56) The grounds on which discrimination in admission to be educational institutions is constitutionally prohibited are :

Answer: (2) (a), ( b) and (c)

Q57) Which of the following statement are correct about Lok Sabha ?

Answer: (1) (a) and (c)

Q58) Public order as an item in Constitution figures in :

Answer: (2) The State List*

Q59) The term of office of the Advocate General of a State is :

Answer: (4) Not Fixed

Q60) Which among the following States has the highest number of seats in the Lok Sabha ?

Answer: (1) Maharashtra

Note : This question paper is solved with official & final answer key of UGC NET DEC 2015 exam. So candidates are advised to see final answer key of Paper-1 of DEC 2015.

Latest Updates on CBSE UGC NET DEC 2015.

  1 comment:

UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam Paper Solution @ cbsenet.nic.in

CBSE UGC NET Answer Key NOV 2017 Exam 05.11.2017 - Solved Q. Papers. (Latest Updated : 07.11.17) . Answer Key of UGC NET NOV 2017 Ex...


Get Latest Updates via Email

Change Language

Like Us on Facebook

Follow us on Google+