9 Mar 2017

HPSC Solved Paper - Assistant Professor History Exam 5th March 2017

HPSC Assistant Professor History Solved Question Paper 2017 (5th March)

image : HPSC Solved Paper - Assistant Professor (College Lecturer) @ TeachMatters

Check here solved question paper of Assistant Professor (College Cadre) History Exam 05.03.2017 conducted by Haryana Public Service Commission (HPSC) against advt. no. 10/2015. This paper solution has been solved with HPSC Assistant Professor Official Answer Key and Question Paper. See or download solved question paper of HPSC College Lecturer History Exam 2017.

HPSC Assistant Professor History Solved Paper (Official) Exam 05.03.2017 (HISTORY Code: 102)


1.  Who had liquidated Turkan-i-Chahelgani?

(A) IItutmish

(B) Razia

(C) Balban

(D) Alauddin Khilji

Answer : (C)

2. Where is the Fort of Mandor situated?

(A) Jodhpur

(B) Jaipur

(C) Ajmer

(D) Bikaner

Answer : (A)

3. Which among the following books has not been written by Sir Syed Ahmad Khan?

(A) Asbab e Baghawat e Hind

(B) Jam-i-Jam

(C) Silsolatul Muluk

(D) Mushahidat-o-Taasurat

Answer : (D)

4. As per Gordon Childe, increased food supply leads to:

(A) Growth of Human Population

(B) Settled Agricultural Communities

(C) Rise of Villages

(D) All of the above

Answer : (D)

5. Who among the following wrote Remonstrate a foreign account of Mughal India?

(A) Sir Thomas Roe

(B) Thomas Coryate

(C) Francisco Pelsaert

(D) Pietro Della Valle

Answer : (C)

6. Who among the following was not associated with Trade Union Movement?

(A) M.N. Joshi

(B) Dewan Chaman Lal

(C) Swami Shajanand

(D) V.V.Giri

Answer : (C)

7. Who is the pioneering contributor in the field of New Archaeology?

(A) Fogal

(B) Binford

(C) Gordon Childe

(D) None of the above

Answer : (B)

8. In the North Indian (Nagar) temple architecture Shikhara appears for the first Time in:

(A) Temple No. 17, Sanchi

(B) Kandariya Mahadev Temple, Khajuraho

(C) Bhitargaon temple, Kanpur

(D) Lingaraja temple, Bhubaneshwara

Answer : (C)

9. Aurangzeb assigned land grants to the temples of:

(A) Ajmer

(B) Banaras

(C) Konark

(D) Vrindavan, Mathura

Answer : (D)

10. What was the term used for Roman Gold Coins during 1st Century A.D.?

(A) Aureus

(B) Kahapana

(C) Pana

(D) Ozene

Answer : (A)

11. Who is the author of the book entitled “Archaeology from the Earth”?

(A) John Marshall

(B) Mortimer Wheeler

(C) Cunningham

(D) V.A. Smith

Answer : (B)

12. Which of the following is not the trait of the cities in Urban Revolution as per Gordon Childe?

(A) Witness monumental architecture

(B) The sciences were developed

(C) Naturalistic art was developed

(D) Trade with foreign area were decreased

Answer : (D)

13. What was the name of a secret society of revolutionaries organized in 1904 by V.D. Savarkar?

(A) Anushilam Samiti

(B) Abhinav Bharat

(C) Gadar Party

(D) Yugantar

Answer : (B)

14. Which among the following acts suspended the right of Habeas Corpus?

(A) Rowlatt Act

(B) Pitts India Act

(C) Regulating Act

(D) None of the above

Answer : (A)

15. Who among the following was of the opinion that Gandhara Art was consisted of two school?

(A) Martimer Wheeler

(B) John Marshall

(C) V.A. Smith

(D) None of above

Answer : (B)

16. Which of the following animal sculpture is not found on the capitals of Ashokan pillars?

(A) Horse

(B) Bull

(C) Elephant

(D) Tiger

Answer : (D)

17. Jain texts written in Prakrit were finally compiled at:

(A) Patliputra

(B) Vaisali

(C) Valabhi

(D) Kasha

Answer : (C)

18. Who was the main architect of the tomb of Humayun built at Delhi?

(A) Haji Begam

(B) Mirak Mirza Ghiyas

(C) Akbar

(D) None of the above

Answer : (B)

19. The 8th member of the Ashta Pradhan under Shivaji was known as:

(A) Danadhyaksha

(B) Nyayadhish

(C) Mukhya Pradhan

(D) Sar-i-Naubat

Answer : (B)

20. The term Jemmi in Malabar has been used for:

(A) Peasants

(B) Landlords

(C) Workers

(D) None of the above

Answer : (B)

Note : Complete Paper Solution of Assistant Professor History will be uploaded here shortly. This solved paper will be updated with final answer key when the official and final answer key of HPSC Assistant Professor exam are uploaded on the official website of HPSC.

Check HPSC Assistant Professor Answer Key & Question Paper 2017

0 comments:

Post a Comment

UPTET Answer Key 2017 Paper 1, 2 Exam 15th October Solution @ upbasiceduboard.gov.in

UPTET Answer Key 2017 : Paper 1 & Paper 2 Key Solution 15th October, 2017 (Latest Updated : 17.10.2017). UPTET Answer Key 2017 : Do...


Change Language

Get Latest Updates via Email

Like Us on Facebook

Follow us on Google+