18 Sep 2016

CTET Solved Question Paper-II SEPT 2016 (TGT)

CTET SEPT 2016 Solved Question Paper : Paper-II (18.09.2016).

image : CTET September 2016 Solved Question Paper/Answers : Paper-II (TGT) @ TeachMatters
Check CTET Solved Question Paper 2016 with Answer Keys of CTET SEPT 2016 Exam held on 18.09.2016 for Paper-II (TGT) for Class VI-VIII. This solved question answers of CTET Paper-II Exam Sept 2016 contains all questions of every portion - Part-I ( Child Development & Pedagogy), Part-II (Mathematics & Science), Part-III (Social Studies), Part-IV Language-I (English/Hindi) & Part-V Language-II (English/Hindi).

Check CTET SEPT 2016 Solved Question Paper-II with CTET answer key option for all sets.


CTET Solved Question Paper SEPT 2016 : Level-2 (TGT) for 6th to 8th


Part-I ( Child Development & Pedagogy)

Q. 1. A teacher can address diversity in her class by :
Ans. : (1) A, B and C

Q. 2. A teacher asks her class to cover sharp edges of furniture with cotton and use "Touch and Feel" notice boards and books. The needs of which category of special learners is she attempting to cater to ?
Ans. : (2) Visually-impaired learners

Q. 3. Gifted children are best catered to by educational programmes that :
Ans. : (4) stimulate their thinking and give them opportunities to engage in divergent thinking

Q. 4. Which of the following statements about students' failure in schools are correct ?
Ans. (2) C and D

Q. 5. Two students read the same passage yet construct entirely different interpretations of its meaning. Which of the following is true about them ?
Ans. : (4) It is possible because different factors affect learning of individuals in varied ways.

Q. 6. According to the National Curriulum Framework, 2005, learning is ______and_______ in its character.
Ans. : (1) Active; simple

Q. 7. To enable students to think independently and become effective learners, it is important for a teacher to:
Ans. : (4) Give information in small units or chunks

Q. 8. If a teacher wants her students to acquire problem solving skills, the students should be engaged in activities that involve:
Ans. : (1) Inquiring, reasoning and decision making

Q. 9. Knowing the naive conceptions that students bring to the classroom:
Ans. : (4) Helps the teacher to plan teaching more meaningfully

Q. 10. Which of the following factors effect learning
Ans. : (2) A, B, C and D

Q. 11. Meaningful learning is:
Ans. : (1) Active creation of knowledge structures from personal experience

Q. 12. Which of the following is not one of the primary tasks of a teacher for effective student learning?
Ans. : (2) Transmitting information to the students in a didactic manner

Q. 13. Which of the following statements about principles of development id incorrect?
Ans. : (1) Development is a quantitative process which can be measured precisely

Q. 14. The unique interaction of_______ and_______ can result in different paths and outcomes of development.
Ans. : (3) Heredity; environment

Q. 15. Which of the following is true of school and socialization?
Ans. : (2) School is an important agent of socialization

Q. 16. Which of the following statements is correct about Jean Piaget’s theory of cognitive development?
Ans. : (3) Piaget has proposed five distinct stages of cognitive development

Q. 17. The concept of ‘conversation’ as proposed by Jean Piaget means that:
Ans. : (3) Certain physical properties remain the same even when outward appearances change

Q. 18. Match the following in the light of Howard Gardner’s theory of Multiple Intelligence:
Ans. : (1) a-iv, b-ii, c-v, d-iii

Q. 19. According to Lev Vygotsky:
Ans. : (3) Language development changes the nature of human though

Q. 20. Lawrence Kohlberg’s theory of moral reasoning has been criticized on several counts. Which of the following statements is correct in the context of this criticism?
Ans. : (3) Kohlberg has duplicated Piaget’s methods of arriving at his theoretical framework

Q. 21. Which of the following highlights assessment for learning?
Ans. : (2) The teacher assesses conceptual understanding of the students besides focusing on the processes of thinking

22. ‘Child-centered’ pedagogy means:
Ans. : (3) Giving primacy to children’s experiences and their voices

Q. 23. Which of the following statements describes Piaget and Vygotsky’s views on language and thought correctly?
Ans. : (4) Both view thought as emerging from the child’s language

Q. 24. Watching her granddaughter arguing with her father for going on a school trip, the grandmother says, “Why can’t you be obedient like a good girl? Who will  marry you if you behave like a boys?” This statement reflects which of the following?
Ans. : (3) Gender stereotypes about attributes of girls and boys

Q. 25. Which of the following statements about assessment are correct?
Ans. : (1) A and C

Q. 26. According to the Right to Education Act, 2009, children with special needs should study:
Ans. : (4) In inclusive education setups with provisions to cater to their individual needs

Q. 27. An effective teacher in a classroom, where students come from diverse Backgrounds , would:
Ans. : (4) Ignore cultural knowledge and treat all his students in a uniform manner

Q. 28. Match the following principles of development with their correct descriptions:
Ans. : (1) a-iv, b-ii, c-i, d-iii

Q. 29. Which of the following statements about cognition and emotions is correct?
Ans. : (2) Cognition and emotions are intertwined and affect each other

Q. 30. In a inclusive classroom with diverse learners, cooperative learning and peer-
      Tutoring
Ans. : (4) Should be actively promoted to facilitate peer-acceptance

>> Part-II (Mathematics & Science) >>

>> Part-III (Social Studies) >>

>> Part-IV Language-I (English/Hindi) >>

>> Part-V Language-II (English/Hindi) >>

Note :

  • Rest of the Question-Answers will be uploaded shortly and be updated at regular intervals. So visit this page regularly.
  • These solved questions are based on unofficial and tentative answer keys of CTET SEPT 2016 exam for Paper-2.
  • Candidates are advised to check official answer key of CTET September 2016.

0 comments:

Post a Comment

HP TET Answer Key 2017 for JBT, TGT, LT & Shastri TET Exam Sept. 2017

HP TET 2017 Answer Key @ www.hpbose.org (Last Updated : 25.09.17). Check  HP TET Answer Keys 2017  for  JBT TET,  Shastri TET,  TGT (No...


Change Language

Get Latest Updates via Email

Like Us on Facebook

Follow us on Google+