29 Sep 2014

CTET SEPT 2014 : Solved Question Paper Level-2 (TGT) Part-I (Pedagogy)

Solved Question Papers >> CTET Solved Question Papers >> CTET SEPT 2014 Solved Papers >>
image : CTET SEPT 2014 Solved Paper Level-2 @ TeachMatters
(Last Updated: 08.02.15). CTET SEPT 2014 examination was held on 21 September 2014 for Paper-I & Paper-II throughout the country. CTET Answer keys for CTET SEPT 2014 have been published by the CBSE. Here is the solved question paper for level-2 (TGT) part-1 (child development and pedagogy) for the students who are participating in the forthcoming CTET Exam 2015 for Paper -1 & Paper-2.

CTET SEPT 2014 Solved Question Paper Level-II


Part-I (Child Development & Pedagogy)

Check CTET Child Pedagogy Solved Questions Previous Years

1. Assessment for learning

Ans.: (4) foster motivation

2. The knowledge of Individual Differences helps teachers in

Ans.: (3) assessing the individual needs of all students and teaching them accordingly

3. Which one of the following may be the criteria of gender parity in a society?

Ans.: (2) Comparison of the number of boys and girls who survive up to class 12

4. Which of the following is a process in the social observational learning theory of Bandura?

Ans.: (1) Retention

5. Reading the time allotted to complete an assignment to make it coincide with time of attention and increasing this time in a phased manner will be best suited to deal with which of the following disorders?

Ans.: (3) Attention deficit hyperactivity disorder

6. Students in a class are asked to assemble various artifacts of their work in a notebook, to demonstrates what they can do for their society. What kind of activity is this?

Ans.: (3) Portfolio assessment

7. Learners cannot learn unless

Ans.: (2) they are prepared to learn

8. By placing students in the least restricted school environment, the school

Ans.: (3) sensitises other children

9. Psychological theory emphasizes on which of the following?

Ans.: (2) Industry v/s Inferiority stage

10. Theory of social learning emphasizes on which of the following factors?

Ans.: (1) Nurture

11. Developmental prespective of teaching demands teachers to

Ans.: (1) adapt instructional

12. School Based Assessments

Ans.: (2) improve learning by providing a constructive feedback

13. Retrieving hidden objects is an evidence that infants have begun to master which of the following cognitive functions?

Ans.: (1) Object-permanence

14. Rajesh is struggling to solve a problem of Mathematics completely. The inner force compelling him to search for a way to solve it completely, is known as

Ans.: (4) Motive www.teachmatters.in

15. Which of the following facts has been least discussed in the psychology of emotion?

Ans.: (1) Emotions may not only occur within individual students, but also within the entire class

16. Which of the following is properly sequenced in the context of motivation cycle?

Ans.: (3) Need, Drive, Arousal, Goal-directed behavior, Achievement, Reduction of arousal

17. The factor ‘g’ in the Spearman definition of intelligence stands for

Ans.: (2) general intelligence

18. Progressive education is associated with which of the following statements?

Ans.: (1) Knowledge is generated through direct experience and collabration

19. As a teacher you firmly believe in ‘saying no to ragging and bullying’ and put up posters and form committees in schools. The young adolescents who join you with strong beliefs, are at which of the following stages?

Ans.: (2) The post-conventional level

20. In context of ‘theory of multiple intelligences’ is which one of the following intelligences is required for an airforce pilot?

Ans.: (2) Kinesthetic

21. The fact that children require culturally relevant knowledge and skills is attributed to

Ans.: (3) Lev Vygotsky

22. Emotional intelligence may be associated with which domain of theory of Multiple Intelligence?

Ans.: (4) Intrapersonal and interpersonal intelligences

23. For gifted students,

Ans.: (2) the teacher should adapt as the student changes

24. Which of the following approaches suggests interaction of the child with the people around him and with social institutions to deal with disruptive behavior disorder ?

Ans.: (1) Ecological

25. The best way to increase the chances of learning disabled students to lead a full and productive life, is by

Ans.: (2) teaching a variety of skills and strategies that can be applied across a range of contexts

26. Which of the following is the most appropriate method to monitor the progress of children with learning disabilities ?

Ans.: (3) Structured behavioural observation

27. Renzulli is known for his______ definition of giftedness.

Ans.: (2) three-circle

28. A Class VII student makes errors in Mathematics. As a teacher you would

Ans.: (2) ask the students to use alternative method of redo it to find out errors on his/her own

29. To explain, predict, and/or control phenomena are the goals of

Ans.: (3) The scientific method

30. According to Socio-cultural theory of Vygotsky

Ans.: (4) culture and language play a crucial role in development

Go to Next Part

See more :
All CTET SEPT 2014 Solved Question Papers

CTET SEPT 2014 Official Answer Keys Paper-I & II

Solved Question Papers >> CTET Solved Question Papers >> CTET SEPT 2014 Solved Papers >>

0 comments:

Post a comment

HTET 2020: HTET NOV 2020 Exam Latest Updates @ htetonline.com

HTET 2020 Exam Dates, Online Application, Syllabus, Answer Key, Result and Exam Analysis November 2020 (Last Updated: 15.10.2020). HTET...

Get Latest Updates via Email